sofie munster
Familieliv

Når de skal ud af døren med deres søn, sker der noget: "Det bliver bare ved"

8. august 2023
Af Silje Qvist
Foto: Rita Kuhlmann
I ottende episode af “Forældreterapi” møder vi et forældrepar, der ikke forstår deres søns behov for at skulle fjolle og være højtråbende konstant.

– Når jeg siger stop til ham, så hjælper det slet ikke.

De er efterhånden vant til at høre det fra skolen. Deres otteårige søn larmer og forstyrrer undervisningen til stor gene for de andre elever og deres lærere. Selv de andre børn reagerer negativt på det og skubber ham gerne væk, når han bliver for meget.

Forældrene kan godt genkende billedet, der bliver tegnet af deres søn. Selvom han ikke er lige så højtråbende eller fjollet, når familien er hjemme, ser de det, når de er ude blandt andre mennesker, typisk i sammenhæng med andre børn.

– Det er helt normalt, at børn fjoller og kan have svært ved at holde fokus. Men det er oftest noget, som forældre bliver bekymret omkring, fortæller Sofie Münster.

Det går for alvor først hen og bliver et problem, når barnet er startet i skole, og der bliver sat rammer og krav til, hvordan barnet skal opføre sig.

Forældreterapi

Sofie Münster er psykolog med speciale i familier, par og børn. Hver dag sidder hun over for forældre, der kæmper med konflikter og bekymringer. I femina updates nye podcast bliver du inviteret med ind i et intimt rum mellem hende og en forælder, som hun ikke har mødt før, men som står over for et problem, som de fleste forældre vil kunne spejle sig i.

Lyt med til “Forældreterapi”, der hvor du lytter til podcast.

– Han må gerne fjolle og hygge sig, men grænsen går, når man beder ham pænt om at køle ned, og han så fortsætter, så bliver jeg irriteret til sidst, hvis han ikke lytter ordentligt efter, fortæller faren.

En af de udfordringer, der fylder for forældrene i hjemmet, er hvis hele familien skal ud af døren. Det tager ofte længere tid, end det burde gøre, fordi deres søn har travlt med at fjolle og drille sin lillesøster i stedet for at tage sko på, som faren egentlig har bedt ham om.

Bedt om op til flere gange faktisk.

Deres søn modsætter sig og kan godt finde på at diskutere sagen. Han laver grimasser tilbage, vender sine øjne, aber efter og gentager det, som han lige har fået fortalt.

Forældrene beskriver det som en “barnlig adfærd”, selv for en dreng på otte.

– Der bliver lagt ekstra gear på, og det bliver bare ved, for han kan ikke komme ud af det igen, fortæller moren.

Det ender ofte med, at faren siger det skarpt og kontant til ham, at han skal stoppe, for at sønnen tager det seriøst.

– Jeg kan føle, at hvis han begynder at diskutere mod det, som jeg argumenterer for, så kommer der en distancering mellem os, fortæller faren.

For når først deres søn har fået skældud, trækker han sig fra forældrene og helst vil være helt alene.

Du kan høre Sofie Münsters inputs til problemet i podcasten herunder. Her kan du også høre endnu flere konkrete forældredilemmaer:

Læs også