MOOOAR... Skal vi lege?
Leger du nok med dit barn? Nej, lyder svaret fra tæt ved hver anden forælder i en ny undersøgelse som YouGov har lavet på vegne af Mattel. Selv om forældre mener, at de leger langt mere med deres børn, end deres egne forælde gjorde, så føler mange også, at de har svært ved at leve op til egne forventninger.
"Det er børnefamiliens paradoks. Den moderne familie er utrolig børneorienteret. Derfor er vi også konstant opmærksomme på, om vi nu også gør det godt nok. Danske børnefamilier er også blandt dem, der som familie arbejder allermest i Europa. Derfor kan det føles meget svært at finde tid nok til børnene i en stresset hverdag," siger børne- og familieforsker, dr.phil., Per Schultz Jørgensen.
Er du i tvivl om, om det barn leger med det rigtige legetøj? Find ud af hvilket legetøj, der passer til dit barns alder, her
Drop den dårlige samvittighed
"Vi bliver nødt til at droppe den dårlige samvittighed. Det er en forkert måde at kompensere for den tabte tid. Det afgørende er, hvad vi vælger at gøre med den tid, som vi faktisk tilbringer sammen med børnene," siger Per Schultz Jørgensen, der også nævner, at forældre jo skal stille krav til deres barns daginstitution om kvalitet.
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er enig. Hun oplever jævnligt, at særligt den nye generation af forældre konstant går rundt med følelsen af ikke at slå til. Når de er på jobbet, føler de, de burde være hjemme ved børnene og omvendt. Men i stedet for at gå rundt og være trist over alle de ting, de ikke nåede, opfordrer hun til at handle i stedet.
"Hvis I går rundt og føler jer utilstrækkelige som forældre, så sæt jer ned, og tænk over de sidste 14 dage. Har I været sammen som familie? Har I grinet, hygget og snakket? Og har I i øvrigt glade børn, der griner og trives, så gør I det nok fint. Hvis I derimod føler, at det er gået lidt stærkt, så gør noget ved det. Lav en plan, sig til din partner, at du har brug for at komme på banen. Handl på det, og få lidt mere balance ind i hverdagen igen."
Leg virker kunstigt
Når det kommer til at lægge sig på gulvet og lege med børnene, mener børnepsykologen, at vi som forældre misforstår måden, vi skal være sammen med vores børn på. Hun oplever jævnligt frustrerede forældre, der fortæller, at de har svært ved at lege med deres børn, fordi det føles kunstigt. Men vi skal lade være med at tro, at vi gør børnene en tjeneste ved at være med i legen hele tiden.
Når det kommer til lidt større børn på to-tre år, så er det ofte nok at sætte dem i gang med at lege og så stille trække sig ud af legen, når rammerne er sat.
"Smid et tæppe på gulvet, og sig, at det er et sørøverskib fuld af guldmønter. Inden længe er du overflødig i legen. Desuden er leg barnets egen virkelighed. For dem har leg en mening og en alvor, som vi som voksne har svært ved at leve os ind i. Vi skal ikke altid lege med. Lad nu barnet lege og udvikle sin fantasi alene på stuegulvet eller i børneværelset," siger Margrethe Brun Hansen.
Hun opfordrer til, at når vi endelig vil lege med barnet, så skal vi sørge for at lave ting, som vi selv synes er sjovt. Og så er det en god idé at inddrage dem i de hverdagsting, vi beskæftiger os med i hjemmet.
"Når et barn spørger, om vi vil lege med dem, er det deres måde at sige, at de gerne vil være sammen med os på. I kan lige så godt være sammen om at gøre dagligdagsting som at bage brød eller hænge vasketøj op. Så kan det godt være, at det tage lidt længere tid, fordi I lige skal snakke om, hvad en klemme kan," siger børnepsykologen.