https://imgix.femina.dk/media/cb0a2434d00a48b5815dea1d33dad070.jpg
Familieliv

Mødre med barnevogne bliver chikaneret

23. marts 2011
af Julia Schmiegelow,
Foto: All Over Press
Det generer, når barnevognen fylder ofte hele fortovet. Tænk på det næste gang du er ude og rulle, opfordrer etiketteekspert.

Tilråb, skub og en barnevogn, der bliver blokeret, er noget, mange mødre har oplevet, når de har været ude at gå med barnevognen.

En undersøgelse blandt 1.000 mødre fra det engelske forældrenetværk Netmums.com viser, at 40 procent af alle mødre havde oplevet at blive overfaldet verbalt eller fysisk mindst én gang. Mødrene blev oftest udsat for chikane i butikker, på fortovet, restauranter eller i busser og toge. Det skriver engelske The Sun.

Forfatter og etiketteekspert Sanne Udsen, der blandt andet har skrevet bøgerne Takt & Tone i hverdagen og Psykopater i jakkesæt, vurderer at det samme udmærket kan være tilfældet i Danmark.

Mødrenes egen skyld
Sanne Udsen afviser, at det skyldes, folk generelt opfører sig mindre pænt over for hinanden, og peger i stedet på, at der snarere er tale om ,at mødre uberettiget mener, de kan fylde mere i det offentlige rum end andre.

- Det er enorm dårlig opførsel at begynde at skælde andre ud, men jeg mener, det er velbegrundet, at de bliver udsat for det. De tror, de har mere ret end andre til at gå foran. Når folk chikanerer, er det normalt, fordi de bliver irriteret. Derfor skal mødrene nok kigge på, hvor den irritation kommer fra, og tænke over deres adfærd med barnevognen, siger Sanne Udsen til Alive.dk.

Føler sig hellige
- Mit indtryk er, at de fleste, der går med barnevogn, synes, det er hårdt, eller føler, de er hellige, fordi de går med næste generation, og andre derfor bør give plads. Men for alle andre er de noget, der fylder på fortovet. Det er egentligt kun folk i rullestol, der skal tages meget hensyn til, siger hun.

Pensionister chikanerer mest
Desuden viser den engelske undersøgelse, at det oftest er andre kvinder eller pensionister, der chikanerede mødrene. Det undrer ikke Sanne Udsen.

- Pensionister føler sig ofte skrøbelige og derfor udsatte, og det er derfor ikke underligt, at det er dem, der reagerer oftest over for mødre med barnevogn, der tromler sig frem, siger hun.

37 tegn på, at du er blevet mor - og de er ikke alle lige skønne

Læs også