Matilde Trobeck
Annonce
Familieliv

Matilde Trobeck: “Hvis jeg ikke får noget alenetid, så bliver jeg bims”

10. januar 2023
Annonce for Den Grønne Slagter
Matilde Trobeck er en af de personer, der både kan nå at træne, se sine venner og have familie- og kærestetid. Det kunne hun i hvert fald, før hun fik børn. Nu gælder det bare om at få hverdagen til at hænge sammen, og det betyder, at hun har skruet ned for forventningerne.
logo

I den perfekte verden ville Matilde Trobeck altid starte dagen sammen med sine børn, have god tid til både at træne et par timer og mødes med en veninde over en kop kaffe, og så ville hun gerne bruge tid med sin mand om aftenen efter børnenes sengetid.

Sådan går det sjældent, og så må man vælge, hvad der er vigtigst.

– Det vigtigste for mig er at være nærværende i mig selv og over for min familie. Det er en kæmpe værdi for mig at have tid og ikke have for travlt i hovedet. Jeg ville gerne kunne nå at have tid til mig selv, mine børn, mine venner og mit parforhold, men det sker jo aldrig på én dag. Der er dage, hvor det går så stærkt, at jeg først mærker, hvordan jeg har det, når jeg rammer puden. Derfor prøver jeg at skrue på et par ting for at få det hele til at gå op.

Hvilke ting er det?

– Jeg behøver ikke træne i to timer, men kan nøjes med en halv time. Nogle gange bliver det kun en gang om ugen, og det er okay, for sådan er mit liv lige nu. Det har også virkelig gjort en forskel, at vi spiser rugbrødsmadder til aftensmad to dage om ugen. Det gør, at hele dagen bliver federe, fordi jeg allerede om morgenen er mere afslappet i forhold til ulvetimen, som venter mig. Jeg kan hente børn stille og roligt, og så gør vi klar til aftensmad, når min mand kommer hjem. De dage, hvor jeg skal lave mad, har jeg mere overskud til det, fordi jeg ved, jeg har de to dage fri.

– Min søn er lige startet i børnehave og skal have madpakke med, og madpakken er bare endnu en ting på bjerget af ting, man skal huske. Når vi spiser rugbrødsmadder til aftensmad, kan vi lige lave madpakken imens. Så er den vinget af, og det handler om, hvad man kan få vinget af, for der er så mange punkter i en småbørnsfamilie.

Find opskriften på madder med spegepølse og avocado-spread her.

Matilde

En pause for andre

Kaster man et blik på Matildes Instagramprofil, finder man blandt andet en serie selfies taget nedefra, en video om at drikke liiidt for mange genstande i juleferien – og en tekst om det mørke, der bor i en, når man mister sin bror. Opslag, der viser, at hverdagen kan være omskiftelig, hektisk og langt fra perfekt. Det er vigtigt for Matilde at vise det almindelige.

– Jeg har en kæmpe trang til at fortælle, at man aldrig sidder med en følelse, der ikke er andre, der har haft. Det kan være svært at huske på, når man har kærestesorger eller hader sin krop, og man så kigger på alle de andre, som har det fedt på story.

– Jeg ved, at jeg ikke er den eneste mor, der struggler med, at man burde lave hjemmelavet mad fra bunden og være nærværende, være en sød kæreste og se sine veninder. Det er umuligt.

Matilde vil gerne gå forrest og vise, at man hverken bliver et dårligt menneske eller en dårlig mor af at gøre hverdagen lettere for sig selv. Hun vil gerne være en pause for andre, når de scroller ned over Instagram.

– Jeg vil gerne have, at andre tænker: Matilde – hun er jo ligesom mig, og hun serverer også spegepølse til aftensmad, fordi hun er skidetræt af at lave mad. Og det betyder jo ikke, at man går på kompromis med den gode smag.

Matildes indhold er ofte meget personligt, og hun tænker da også overvejelser om at dele så ærligt ud af sig selv. Grænsen rykker sig hele tiden lidt, fordi hun har gjort det længe, og vigtigheden af at være autentisk og i øjenhøjde vægter højere end at beskytte sig selv.

– I mit moderskab er der mere på spil, fordi det også handler om min mand og mine børn. Jeg skriver tit, når jeg er i følelsen, og det kan være lidt farligt. Det har været fuldstændig sindssygt at blive mor til to på to år, og nogle gange har jeg stået midt i orkanen og måtte omformulere eller vente et par dage med at poste noget for at få det på afstand. Men jeg vil ikke være et glansbillede. Som kvinder er der så mange ting, vi kan banke os selv i hovedet over, og jeg vil bare gerne give lidt ro. Og der er altid nogen, der skriver, at det kender de godt.

Hvilke ting har du ikke skrevet om?

– Jeg har ikke skrevet særlig meget om, hvad der sker i ens parforhold og samliv, efter man får to små børn, fordi min mand også har en andel i det. Og så er der morfølelser, jeg ikke har delt – for eksempel om vi skulle have fået den yngste så tæt på den ældste. Det er der delte meninger om, og hvis jeg er et sårbart sted, har jeg bare ikke brug for, at der er fem personer, der skriver, at jeg er en idiot.

Kan det at dele ærligt indhold hjælpe dig med at deale med de svære ting?

– Ja, for når jeg åbner mit hjerte, og andre skriver, at de kender følelsen, så føler jeg mig også mindre alene. Nogle deler også deres egne erfaringer med de problemer, jeg selv står i. Det giver mig ro.

Den dårlige samvittighed

Hjemme hos Matilde prøver de så vidt muligt at holde telefonfri fra 16 til 19, når børnene er hjemme, men nogle gange kan det bare ikke lade sig gøre, fordi de har arbejde, der skal klares på bestemte tidspunkter. Så rammer den dårlige samvittighed over ikke at være nærværende.

– Ligesom alle andre bliver jeg også fanget af telefonen sommetider – også når det ikke er arbejde. Jeg kan også godt få dårlig samvittighed over, at jeg bruger tid på skærmen, når mine børn er små i så kort tid. Men det, jeg får mest dårlig samvittighed over, at komme til at skælde for meget ud og komme ind i sådan en bitter skrue.

Kommer du nogle gange ind i en negativ spiral?

– Ja, det kan jeg godt komme. Hvis børnene har været syge, og jeg bare er hudmæt, er blevet vækket meget, ikke har fået spist nok og ikke har haft tid til at træne. Så kan jeg sgu godt blive mor-bitter, og det får jeg pissedårlig samvittighed over.

Hvordan forholder du dig så til den dårlige samvittighed?

– Jeg synes egentlig, at en god voksen er en autentisk voksen, og hvis man er en autentisk voksen, så viser man jo alle følelser. Så hvis jeg har skældt for meget ud, så siger jeg undskyld. Min ældste, Alfred, forstår det godt. Han siger sommetider: Der var du virkelig sur, mor. Og så forklarer jeg, hvorfor jeg var sur, at det er overstået nu, og at det ikke har noget at gøre med, at jeg ikke elsker ham. Og så forsøger jeg at lægge det, for jeg er jo bare et menneske.

Men det kan være svært at lægge det. En oplevelse, der sidder i Matilde, er en tur i Tivoli, familien havde for nylig. Matilde havde set på Instagram, at alle andre tog i Tivoli, så det ville hun gerne. Det viste sig, at det kun var forældrenes behov at tage i Tivoli.

– Alfred syntes kun, det var hyggeligt at tage toget, så vi skulle bare have taget toget frem og tilbage. Jeg blev skideirriteret på ham inde i Tivoli, fordi vi havde brugt penge og tid på det, og det var pissekoldt, og jeg havde købt de her Rasmus Klump-pandekager, som han ikke engang gad spise. Da han sov i klapvognen, og min mand og jeg gik gennem København efter den forfærdelige tur, så græd jeg bare, fordi jeg skammede mig så meget over, at jeg ikke bare havde sagt: Kom, vi tager hjem. Den oplevelse tager lige nogle dage at få lagt. Men jeg vil sgu hellere være en mor, der kommer til at sige “fuck”, end jeg vil være en mor, der aldrig viser nogen følelser.

Vær realistisk

Der er mange ting man kunne ændre på. Matilde vil for eksempel gerne spise noget mere grønt. Selv om det kun tager ti minutter at skære nogle grøntsagsstænger ud, får Matilde og hendes mand det ikke gjort så ofte, som de gerne ville. De plejede også at juice, før de fik børn.

– Det sagde jeg også i sommer, og det er ikke mange gulerødder, jeg har fået tygget siden. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi passede mere på os selv ved at spise lidt mere grønt.

Find opskriften på gulerodshummus her.

DGS

Hvordan passer du ellers på dig selv?

– Jeg dyrker mig selv, og det lyder negativt, men jeg vil gerne have det vendt til noget positivt. For mig er det vigtigste, at jeg får rørt mig, og hvis jeg ikke får noget alenetid, så bliver jeg bims. Jeg er lige stoppet med at amme, og derfor er det blevet nemmere for mig at tage ud at besøge mine veninder. Det gør jeg tit. Min mand og jeg har aftalt, at vi skal have tid til at gøre det, vi gerne vil.

Har du nogen råd til, hvordan man bliver mere glad i sin hverdag?

– Vær realistisk. Lad være med at have så mange forventninger til dig selv, og det er uanset, om du har børn eller ej. Man kan sgu ikke gøre 100 procent på alle fronter hver eneste dag. Find det, der giver dig glæde, og om det er ti minutter for dig selv om morgenen eller en bestemt slags te. Og nogle gange skal man bare sige til sig selv, at man har gjort sit bedste, og det er godt nok. Man må også gerne hive en bedsteforælder ind, hvis man har muligheden.

Hvad får dig igennem ulvetimen?

– Forberedelse, forberedelse, forberedelse. Hav noget i køleskabet, man lige kan kaste til børnene, fordi de er sultne. Jeg anede ikke, hvad ulvetimen var, før jeg fik børn. Det er jo et kæmpe kaos, når man kommer hjem, og de er trætte og sultne, og aftensmaden er ikke rundt om hjørnet. De behøver altså ikke være med til madlavningen, bare fordi det er pædagogisk korrekt. Load dem med snacks, og sæt dem foran fjernsynet. Der bruger vi ofte produkter fra Den Grønne Slagter. For eksempel kan man lige spise en veggie nugget som snack. Det er guld værd.

Hvilke produkter fra Den Grønne Slagter kan du bedst lide?

– Deres frikadeller. Hold op, hvor de har gjort vores dag i dag nemmere. Børnene får tit sådan en i hånden, mens jeg laver aftensmad. Jeg var ude at handle i går, og jeg ledte og ledte og ledte efter de frikadeller, og jeg kunne ikke finde dem. Hold kæft, jeg havde krise. Altså, jeg elsker de frikadeller.

Find veggie nuggets fra Den Grønne Slagter her og frikadeller fra Den Grønne Slagter her.

Den Grønne Slagter

For Den Grønne Slagter handler det ikke kun om at inspirere til smagfuld og lækker mad. Det handler også om alle de små ting, vi hver især gør. Små ting, der gør en forskel for både vores fysiske og mentale sundhed. Små ting, der bidrager til at skabe vores egen individuelle balance og sætter farve på vores hverdag. Det kan være lidt mere fysisk aktivitet, lidt mere velvære og livskvalitet, det at komme lidt mere ud i det fri, lave en nem og farverig frokost eller noget helt fjerde. Små skridt ad gangen, hvor man ikke får dårlig samvittighed, hvis man skulle snuble. Find inspiration og produkter her.

Læs også