https://imgix.femina.dk/media/b13f09c6c66249d1b6e6201097059d76.jpg
Familieliv

Lillesøster med returret

17. marts 2009
af Stine Bjerre Herdel
Mor, skal vi snart aflevere Milla tilbage igen?

Det er nu fem måneder siden, Emil blev storebror, og for et par dage siden meldte det uundgåelige spørgsmål sig så: "Moar, skal vi snart aflevere Milla tilbage igen?"

Måske er det, fordi hun er begyndt at savle på hans legetøj, hive ham i håret og stjæle hans riskiks. Eller måske er det bare, fordi han som erfaren biblioteksgænger ved, at selv ting som bøger og film, man holder meget af, nogen gange skal leveres tilbage.

Jeg ved det ikke, men det er helt sikkert, at det med at få søskende må være både fantastisk dejligt og møgirriterende. For på trods af Millas ringe alder kan jeg allerede nu se spiren til fremtidige problematikker, når et styks uvidende baby totalt nedsavler storebrors omhyggeligt fabrikerede fastelavnsmaske, så den ligner en klat vådt toiletpapir. Det er jo på ingen måde sidste gang, hun hærger noget, han holder af. Og lige så uskyldig hun er, lige så godt forstår man hans frustration og krav om, at jeg skal skælde hende rigtig meget ud, så hun "aldrig gør det igen". For det må være vildt provokerende, når ens mor gang på gang siger; "Jamen hun er en baby… hun forstår det ikke… hun kan ikke rigtig gøre for det". Alt imens den lille møgunge ligger der og smiler fjoget med resterne af ens elskede næsehornkostume i mundvigene.

Men så er der også de gyldne øjeblikke, hvor Emil opdager, at der er kommet en ny balance i familien: de små mod de store. Emil har fået en evig fan, der følger hans mindste bevægelse med dirrende entusiasme og griner af alle de ting, som hans forældre synes er lidt åndssvagt, anstrengende eller ulækkert. Som når han for eksempel fremprovokerer serier af bøvser eller insisterer på at hoppe som en frø i sengen mindst 30 gange, inden han skal sove.

Nu har jeg i hvert fald fortalt ham, at Milla altså ikke kun er udlånt, men skal bo her i en længere periode. Faktisk altid. Så den tænker han lige over. Jeg tror sådan set, han er ret positivt indstillet over for ideen. Selv om man nok ikke kan udelukke, at lysten til at levere lillesøster tilbage sandsynligvis vil opstå - bare en gang imellem.

Læs også:
Dit barns seksualitet

Læs også