Familieliv

To kvinder i midten af 40'erne: Derfor ser vi flest fordele ved at blive mor i en sen alder

3. februar 2020
af Hanne Vinther Mikkelsen soendag@soendag.dk
Foto: Mew
De senere år er der sket en markant stigning i antallet af mødre på 45 +, og kvindernes valg kan vække voldsomme følelser og sågar forargelse hos omverdenen. Det påvirker dog ikke de modne mødre, du kan møde her. De ser nemlig flest fordele ved at blive mor i en sen alder

Janni: "Jeg er i bedre ­balance"

Janni Bach har født to sunde, raske børn. Første gang var hun var purung. Anden gang var hun midaldrende.    – Min graviditet klarede jeg lige så godt som første gang, og jeg har heller ikke været mere træt, end første gang jeg blev mor.    Faktisk synes Janni, at hun både fysisk og mentalt var bedre forberedt, da hun som 46-årig fik sin søn, end da hun som 23-årig blev mor til sin datter.    – Der er gået så lang tid, at det føltes som at være førstegangsmor igen. Men der var alligevel den forskel, at jeg følte mig i bedre balance som moden mor. Med min datter måtte jeg opgive at få amningen i gang, og selv om det også var svært med min søn, var jeg stædig og selvsikker nok til at kæmpe, indtil det lykkedes, fortæller 55-årige Janni, som er mor til en datter på 33 samt en søn på ni år. Hun er desuden mormor til to børnebørn.   
   

Savnede forbilleder

Da Janni mødte sin mand, som er ni år yngre end hende, var de enige om, at de ikke skulle have børn sammen. Men efter nogle år begyndte Janni alligevel at drømme om at blive mor igen.    – Jeg havde været alene med min datter, siden hun var få år gammel. Derfor ville jeg virkelig gerne opleve følelsen af at være en klassisk kernefamilie med far, mor og barn.    Men det kom til at vare næsten seks år, før Janni blev gravid. Da stregerne tonede frem på testen, var hun blevet 46 år.    – Som yngre var jeg sikker på, at sidste udkald for at blive mor måtte være, når jeg havde passeret 35 år. Dengang syntes jeg jo, man var tudsegammel, lyder det med et stort grin.    – Jeg havde i hvert fald aldrig troet, at jeg skulle blive mor som 46-årig, men livet ændrer sig, og det gør ens holdninger jo heldigvis også.    LÆS OGSÅ: To alvorligt syge kvinder: Dét har sygdom lært os om at leve   Jannis søn, Phillip Storm, er nu ni år. Dengang han blev undfanget, var det mere usædvanligt med så modne mødre, og Janni kendte ingen, hun kunne spejle sig i. Hun googlede forgæves for at finde informationer om at være gravid som 46-årig, men der var stort set kun sladder om Hollywood-stjerner, der havde fået barn ved hjælp af rugemødre.    – Jeg kunne ikke rigtig finde nogen forbilleder. Derfor opsøgte jeg flere læger og gynækologer for at spørge ind til det, og de var slet ikke negative. Tværtimod bakkede de mig op og beroligede mig.    Da Phillip Storm begyndte i daginstitution og senere i skole, havde Janni Bach forestillet sig, at hendes alder ville blive bemærket, men ingen har løftet et øjenbryn.     – Når jeg afslører, hvor gammel jeg er, og at jeg har et barn på 33, er folk nogle gange ved at ryge ned af stolen.  Men det har kun været i positiv forstand, fordi de har skudt mig til at være yngre, forklarer Janni.    – Jeg tror på, det holder mig ung at have en søn på ni år. Jeg skal holde trit med ham, og jeg kan i hvert fald ikke mærke, at jeg har mindre energi eller engagement nu, end da jeg var ung mor.   

Skånet for fordomme

Egentlig var Janni først forbeholden for at fortælle om sit valg, men i dag er det slet ikke noget, hun tænker over. Hun har en superdejlig søn, der stortrives, og hun er jo bare en mor som alle andre, fastslår hun. Men hun vil alligevel gerne give andre modne kvinder et skub, hvis de er i tvivl.    – Jeg synes, jeg har et godt sammenligningsgrundlag, og jeg kan skrive under på, at ældre mødre absolut kan stå distancen med de yngre. Vi kvinder er i dag sundere og stærkere, vores valgmuligheder har ændret sig, og det bør vi benytte os af.    Janni har kun oplevet fordomme om modne mødre i den offentlige debat. Hun er selv blevet forskånet, selv om hun på forhånd havde en vis frygt for omverdenens reaktion.    – Ingen sagde, det var en dårlig idé, og jeg mødte slet ikke den negative modstand, jeg nok havde forventet. Det var stik modsat. Faktisk føler jeg, at jeg mødte flere fordomme, da jeg ventede mig første gang. Mange undrede sig over, jeg ville have barn i så ung en alder.    Om få år er der formentlig ingen, som vil synes, at en nybagt mor midt i 40’erne er synderlig interessant, forudser Janni. Hun er sikker på, det næste, vi kommer til at debattere, bliver mødre, der har et årti mere på bagen.     – En kvinde på 50 eller derover, som har skabt karriere og har en god økonomi, kan jo møde en yngre mand og få lyst til at skabe en familie. Hvis hun har holdt sig i form, tror jeg, det vil blive sådan, kvinder i den alder fremover også får mulighed for at få børn. 

 

Heidi: "Du kan jo ikke planlægge livet"

En sms tikker ind. Kan vi skubbe interviewet en halv time? En varmtvandsbeholder er revnet og har rykket tidsplanen, da 47-årige Heidi Wassini skulle af sted til vuggestuen med sine toårige tvillinger. Med andre ord: sådan en storstresset mandag morgen, som de fleste småbørnsfamilier kender.    For få år siden havde Heidi dog aldrig forestillet sig, det skulle blive hendes virkelighed. Hun var glad for tilværelsen som single og karrierekvinde. Og hun var helt afklaret med, at hun ikke ville have børn. Troede hun.     – Jeg har altid joket med, at jeg hellere ville have en hundehvalp end en baby. Men da en veninde fik sin datter, oplevede jeg pludselig den dybe kærlighed, der er forbundet med at få børn. Det gik op for mig, at jeg ville fortryde det, hvis jeg forblev barnløs.   
 

En sidste chance

Da Heidi blev kæreste med en mand, som hun forinden havde været venner med i mange år, blev de hurtigt enige om at få et barn. Det lykkedes ikke, og de gik i gang med fertilitetsbehandlinger. Men forgæves. Mere end tre års forsøg var frugtesløse.    – Vi havde problemer med lav sædkvalitet, og på grund af min alder var kvaliteten af mine æg heller ikke nødvendigvis så gode, selv om lægerne konkluderede, jeg faktisk var hyperfertil. Det var utrolig frustrerende.   Til sidst besluttede Heidi og hendes mand sig for at stoppe med fertilitetsbehandlingerne og forsøge at affinde sig med, at de ikke skulle være forældre.    – Jeg mærkede en stor sorg, da vi tog den beslutning. Min mand ville også enormt gerne have et barn, men vi magtede ikke mere, for årene med behandlinger havde slidt hårdt både fysisk, psykisk og karrieremæssigt.    Parrets fertilitetslæge skabte alligevel et nyt håb, da de sad til den afsluttende samtale. Han opfordrede dem til at overveje muligheden for at få donoræg fra udlandet, da reglerne netop var blevet lempet.    – Først svarede vi nej, for det skulle jo være vores eget barn. Men da lægen forklarede, at en lille del af barnets dna vil blive overført fra kvinden, der bærer det under graviditeten, besluttede vi os for at prøve én gang mere.    Donoræggene var deres sidste chance, for Heidi havde nu nået en alder, hvor danske fertilitetsklinikker ikke må fortsætte behandlingerne. På en klinik i den græske by Thessaloniki fik Heidi opsat to donoræg fra en græsk kvinde.    Heidi tænkte ikke synderligt over tallene på sin dåbsattest, da hun i en sen alder blev gravid med tvillinger.    – Alder er jo relativ. Vi holder os yngre, både fysisk og mentalt, end tidligere generationer. Jeg var i mit livs bedste form, da jeg blev gravid. Så mine tanker om at blive mor handlede ikke om alder, men om de samme udfordringer og forandringer, som andre gravide også skal forholde sig til. Blandt andet kæmpede jeg med at vænne mig til graviditeten. Jeg havde været vant til at arbejde 50-70 timer ugentligt og rejste verden rundt, men nu kunne jeg knap nok rejse mig fra sengen på grund af træthed.   LÆS OGSÅ: To kvinder: Sådan lever vi med sorgen efter at have mistet vores ægtefæller   

Flest fordele 

I december 2017, 45 år gammel, fødte hun to sunde, raske drenge, og hun lægger ikke skjul på, at de seneste par år som mor til tvillinger har tæret på energikontoen.   – Igen tror jeg ikke, det handler om alder. For en 25-årig ville også blive som en zombie efter 15 måneder uden ret meget sammenhængende søvn.    Faktisk ser Heidi flere fordele end udfordringer ved at være blevet mor som 45-årig.    – Jeg var på ingen måde klar til at blive mor, da jeg var i 30’erne og havde fuld fart på karrieren. Mine drenge er kommet til verden efter mange, modne overvejelser. Jeg føler, jeg har meget mere at tilbyde dem nu.    Enkelte har dog spurgt, om Heidi har gjort sig nogle tanker om drengenes risiko for at miste hende tidligt i livet.   – Jeg kan kun svare, at ingen kan planlægge livet. Du ved ikke, hvad der sker i morgen. Min mand mistede begge sine forældre til kræft, da han var ung. Til gengæld blev hans farmor 102 år, så jeg vil ikke leve med bekymring for fremtiden.