https://imgix.femina.dk/media/4129c5e5c2424e40b771942b70c4e48e.jpg
Familieliv

Kvinder får abort uden rådgivning

26. april 2011
af Redaktionen
Foto: All Over Press
Danske kvinder får abort uden de støttesamtaler, som de har krav på.

Kvinderne har ret til samtaler hos lægen, når de bliver gravide og ønsker abort, men 92 % har aldrig hørt om muligheden. Derimod viser rapport fra Sundhedsstyrelsen, at 25 % af de unge kvinder føler sig pressede til at få en abort.

Ung mor er yt
- Det er blevet sværere at være ung mor i Danmark. De unge mødre er faktisk så sjældne, at de optræder på tv. Det er lidt en norm, at når unge bliver gravide, skal de have en abort, siger professor Lisbeth B. Knudsen til alive.dk. Hun har lavet rapporten for Sundhedsstyrelsen om unge og aborter.

I Danmark ender næsten en fjerdedel af alle graviditeter med en abort, og der er sket en stigning i antallet blandt de unge kvinder.

Abort uden rådgivning
- Det tyder på, at de ikke får tilbudt de samtaler, som de ellers har ret til ved abort. Med samtalerne vil man gerne give kvinderne et kvalificeret valg. Målet med rådgivningen var at nedsætte abortantallet. Som det er nu, taler kvinderne mest med venner og familie, siger Lisbeth B. Knudsen.

Tallene fra Sundhedsstyrelsens rapport viser, at 3 ud af 4 kvinder får støtte via deres netværk, men ikke, hvad de bliver støttet i at gøre. Tidligere har det Nationale forskningscenter for Velfærd, SFI, fundet ud af, at kvinder ellers efterspørger uvildig rådgivning angående abort - altså den form for samtaler, som lægen er pålagt at invitere til.

På de rådgivningscentre, som reelt har kontakt til de gravide unge kvinder, fortæller man, at henvendelserne drejer sig om valget: skal jeg beholde barnet eller ej, og at kvinderne er i tvivl.

- Det er ikke mit indtryk, at kvinderne bliver vejledt ved lægen. Det er i hvert fald ikke lægen, som har rådet dem til at kontakte os. Kvinderne finder centeret her på internettet. Hos lægen skal kvinderne skrive under på, at de har fået information om økonomisk støtte, hvis de vælger at få barnet, men der sker så meget hos lægen, siger Kirstine Guldager Madsen. Hun er vejleder på hvadnu.dk, som er et af rådgivningscentrene for gravide kvinder.

Presset til abort
Tallene viser, at der i hvert fald er 25 %, som føler sig presset til at få en abort, og 92 % aldrig er blevet tilbudt uvildig rådgivning. Til det siger Henrik Dibbern, der er med i bestyrelsen af Praktiserende Lægers Organisation.

- Hvis der kommer en 17-årig kvinde, som ikke er blevet gravid med vilje, bruger jeg ikke meget tid på at vejlede om, hvilke økonomiske muligheder hun har som mor - eller sige, at en abort ikke er en god idé. Jeg tror, at de, som siger, de ikke har fået rådgivning, ikke har hørt det. I en presset situation har man svært ved at lytte siger, han.

Læs også: Du kan også blive gravid, når du ammer

Læs også