https://imgix.femina.dk/media/541930d431044ff6853125fd57e02729.jpg
Familieliv

Kræsenhed

9. august 2013
af Niels Jørgensen
Foto: colourbox
Hvordan får du grøntsagerne til at glide ned?

Lad dit barn smage på det hele
Dit barn er født med en forkærlighed for den søde og fede smag, som sikrer, at det kan lide modermælken. Bitre og sure smagspræferencer skal indlæres. En smagspræference dannes ved, at dit barn bliver introduceret til en madvare flere gange. Otte til ti gange kan være nødvendigt, så det kræver tålmodighed, når små børn skal lære at spise ny mad. Da dit barn efterligner familiens spiseadfærd, er det vigtigt, at I spiser sammen, så det bliver inspireret til at prøve ny mad. Ved toårsalderen bliver barnet ofte mere selektiv med, hvad det vil spise. Det kan forklares med, at børn tidligere selv skulle finde mad i naturen fra den alder, og her beskyttede kræsenheden mod farlige fødeemner. Igen er det vigtigt, at give dit barn mange forskellige smagsoplevelser for at stimulere nysgerrigheden overfor ny og ukendt mad.

Er dit barn kræsen kan du fx:
- Undgå søde mellemmåltider kort før middag.
- Forsøge at skabe en god stemning under måltiderne.
- Lade dit barn selv vælge blandt de sunde madvarer og blive ved med at tilbyde madvaren, selvom barnet har afvist det en gang. Tving dog ikke barnet til at smage.
- Have forskellige slags grøntsager i små skåle til aftensmaden.
- Tage dit barn med i køkkenet.
- Lade være at love sødt som belønning for at spise aftensmaden.

Kilde: altomkost.dk

Læs også