https://imgix.femina.dk/barnevogn_foto.jpg
Familieliv

Køreklar i klapvogn

7. maj 2008
af Ann
hvilken barnevogn har du brug for?

Skal det være en fiks lille sag til byturen eller en terrængående til skoven?

Smart eller praktisk? Mama.dk gør dig køreklar til hvert et behov:

af dorte bruun rasmussen
kilder: sikkerhedsstyrelsen, forbrugerstyrelsen, konsumentverket, babysam og abckids.dk


Det praktiske
Tjek, at dit barn vil kunne sidde i sædet og have støtte i ryggen, til det er mindst tre år. Det betyder, at vognen skal være 90-95 cm lang og mindst 35 cmbred indvendig.

En klapvogn med kaleche giver læ for vind og nedbør, og den skygger for solen. Affjedringen skal være god, og polstringen blød. Det er smart at vælge en vogn med vendbart styr, for så vælger du selv, om du vil have barnet vendt mod dig eller ej. Det er en god idé, at barnet har front mod dig i hvepsesæsonen.

Vægt og størrelse
Der er stor forskel på klapvognes vægt og størrelse i sammenklappet tilstand. Vælg derfor en vogn, der kan være i jeres bils bagagerum eller er let at klappe sammen og bære, hvis du ofte tager rundt med bus og tog. Det er en smagssag, om I vælger lufthjul eller luftkammerhjul. Lufthjul giver barnet den bedste komfort og er rare at trille af sted med, men med luftkammerhjul er du sikker på ikke at punktere.

Tre eller fire hjul?
Salget af trehjulede klapvogne er stigende. Det skyldes formentlig, at de er nemmere at køre rundt med på grund af det forreste drejelige hjul. Vognen fylder mindre end en firehjulet model, både når du går med den, og når du klapper den sammen. De fleste modeller vejer også mindre end firehjulede vogne, men de er ikke altid så stabile.
Få trehjulede klapvogne har mulighed for sovestilling. Er I til lange gåture i ujævnt terræn, kan det derfor være praktisk at vælge en firehjulet model.

Løb med baby
Løber du allerede? Hvis nej, kommer du formentligt heller ikke til det med dit barn. Start derfor med at låne naboens løbevogn eller løb en tur med den klapvogn, du har i forvejen.
*Vælg en model, der også er god at gå med.
*Nogle løbevogne kan monteres som anhænger til cyklen, et ekstra plus, hvis I hører til cykelfolket.
*En vogn med store hjul og et fleksibelt forhjul er bedre at køre med og nemmere at styre
*En håndbremse er uundværlig til at tage farten af undervejs, hvis det for eksempel går stejlt ned ad bakke.
*Vælg en vogn, hvor styret kan indstilles i højden, alt efter hvem der kører og løber med vognen.

Korte ture og ingen lure
Er jeres behov for en klapvogn meget begrænset, kan en foldeklapvogn være en god løsning. De er som oftest billige, men heller ikke særligt robuste. Til gengæld fylder og vejer de som regel ikke så meget. Komforten for barnet er sjældent særlig god, så vognene egner sig kun til korte ture og ikke til middagslure.

Tril med tvillinger
Skal du transportere flere børn, hvad enten det er tvillinger eller små søskende, kan børnene sidde ved siden af eller bag hinanden. Vogne, hvor de sidder ved siden af hinanden, er nemmest at navigere rundt med, og stellet er typisk mere holdbart. Til gengæld må du vænne dig til, at du fylder hele fortovet og vil have svært ved at stå i kø i supermarkedet. Vælg en vogn, hvor sæderne kan slås ned separat. Det er jo ikke sikkert, at dine to børn vil ligge ned på samme tid.

Læs også:
Vælg den rigtige klapvogn første gang
Fra barnevogn til klapvogn

Læs også