https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/magasinet-mor-online/ellen-trane-prim.jpg
Familieliv

“Jeg har ingen forventninger om, at alt bliver perfekt”

26. august 2014
af
Tekst: Nanna Balslev Foto: Ditte Capion
I denne måned debuterer Ellen Trane Nørby i rollen som mor. Dermed starter et nyt kapitel for den 34-årige politiker, der har prøvet at undgå at læse skrækhistorier om fødsler på nettet.

Har du ændret livsstil, efter du er blevet gravid?
Ikke rigtig. Jeg har astma og havde allergi som barn, så jeg har aldrig brugt skyllemiddel eller særligt mange produkter med parfume i. Jeg har skiftet nogle produkter ud, men min shampoo har jeg beholdt. Og jeg går ikke med særlig meget makeup i hverdagen. Jeg prøver generelt at leve sundt og undgå parabener og parfume. Med hensyn til mad spiser vi meget efter sæsonen derhjemme. Jeg kunne aldrig finde på at købe et hvidløg fra Kina, for jeg har set, hvordan de bliver produceret. Jeg vil helst spise danske produkter, når det er muligt.

Var din graviditet planlagt?
Jeg har egentlig altid tænkt, at jeg ville have børn. De seneste par år har vi aktivt prøvet at få nogle. Det har ikke været let, fordi det har taget nogle år, før jeg rent faktisk blev gravid. Det er ikke altid, at storken kommer, når man ringer efter den.

Hvordan har din graviditet været indtil videre?

Jeg havde ret meget kvalme i starten. Jeg har haft to en halv måned, hvor jeg kastede op på alle Christiansborgs toiletter. Jeg har prøvet at sidde ude på TV2 News tidligt om morgenen og haft enorm kvalme under et live-interview og bare tænkt, nu må det her interview godt slutte. Og jeg blev nødt til at aflyse nogle møder i januar, fordi jeg var ved at dø af kvalme. Men fra starten af marts har det været ok. Jeg var ikke et morgenmenneske, før jeg blev gravid. Det er ikke blevet bedre, desværre. Jeg har endnu ikke taget en morfar på min sofa, men jeg har ofte lagt mig hen og smækket benene op med computeren foran mig.

Rikke fik barn med en donor læs her

Hvordan har du forberedt dig på at blive mor?
Jeg har faktisk ikke gjort så meget ud over at glæde mig. Og når jeg har kunnet mærke, at tankerne var ved at blive for bekymrede, har jeg tænkt: 'Jeg gider simpelthen ikke gå og være bekymret i ni måneder.' Jeg kunne godt have læst nogle babybøger, men det har jeg ikke gjort. Jeg har læst en del af Politikens Graviditetsbog, men jeg har ikke haft behov for at læse en masse på nettet, fordi der står den ene skrækhistorie efter den anden. Og det kan jeg ikke rigtig bruge til noget. Så jeg har mest bearbejdet mig selv mentalt og tænkt over, hvilken slags mor jeg gerne vil være. Men barnet får det jo ikke bedre af, at jeg går og bekymrer mig i ni måneder.

Hvilke overvejelser gjorde du dig om at trække dig som EU-kandidat?

Jeg sagde nej flere gange og siden ja til at stille op i EU-parlamentet. Jeg havde overvejet at sige nej til at stille op i EU, fordi jeg vidste, at der var en chance for, at jeg kunne blive gravid. Men nogle gange må man leve livet i den rækkefølge, tingene opstår. Jeg kunne bare mærke, at det ikke ville komme til at hænge sammen. Jeg vil ikke byde et lille barn at leve et kuffertliv. EU-Parlamentet starter i juli - og der havde jeg jo flyveforbud. Og i denne måned, hvor parlamentet skal godkendes, har jeg termin. Så det var både et svært og samtidig et ret let valg - fordi det føltes rigtigt i maven. Jeg havde ikke lyst til at gå i gang med to nye store ting samtidig - det er voldsomt nok, at jeg skal være mor lige om lidt.

Hvad er dine barselsplaner?
Jeg tager barsel til efteråret. Folketinget er jo lukket frem til oktober. Og hvis Helle Thorning trykker på knappen, og der bliver udskrevet valg, så må baby komme med på armen. Men ellers er det planen, at jeg tager barsel frem til nytår, og så tager min kæreste over til foråret. Politik er jo politik, og man ved ikke, hvad der sker. Men for mig er det ikke et valg mellem karriere og børn. Det skal kunne hænge sammen. Selvfølgelig vil der være nogle kompromiser, der skal indgås. Tiden må jo vise, hvad der kommer til at fungere for os som familie. Jeg går ikke i panik over, at der indimellem er ørkenhvirvler af rod i mit hjem. Hvis jeg gjorde det, ville jeg simpelthen dø af stress.

Hvordan har du det med, at medierne kommenterer din graviditet?
Det synes jeg var grænseoverskridende i starten og irriterende, at mandlige politikere ikke på samme måde bliver spurgt, hvordan de balancerer karriere og familieliv. Men jeg synes, at kvinder som Ulla Tørnæs og Ida Auken har formået at vise, at det ikke er et valg mellem en enten politisk karriere eller familieliv. Der kommer da helt sikkert til at være nogen, der synes, jeg kunne gøre det på en anden måde. Jeg har da også en mening om folk, der tager to års barsel for at gå hjemme med deres børn. Men den holder jeg for mig selv, for det er jo deres valg. Nogle gange synes jeg, at udsagnet om at "kvinde er kvinde værst" er meget rigtigt. Vi skal passe på, at vi ikke forsøger at putte andre ned i en bestemt kasse, som vi selv synes er rigtig. Jeg synes, der skal være frihed til at gøre tingene på sin egen måde. Der er mange måder at være mor på.

Hvilken mor håber du at blive?
"Jeg håber, at jeg bliver en god mor med al den tid, der skal til. Jeg har ingen forventninger om, at alt bliver perfekt, men det ved jeg heller ikke om er sundt. For hvad er det perfekte liv? Men der er da nogle værdier, som jeg synes er vigtige. F.eks. sådan noget som at sidde og spise aftensmad sammen uden fjernsynet tændt. Jeg sidder tit selv foran fjernsynet og spiser sen aftensmad foran nyhederne, men der har jeg nok en forventning om at blive mit bedre jeg, ha ha!"

Få fif til hvordan du kan blive en lækker mor på 5 min her

Hvilken slags far tror du, din kæreste bliver?
Jeg tror, han bliver en rigtig god far. Jeg tror faktisk næsten, det er mere mærkeligt for mænd at skulle blive forældre, for de går jo ikke med et barn i maven i ni måneder. De får lidt karikeret sagt bare et barn i armene efter fødslen: "Værsgo, nu er du far!" Men det hjalp meget, da min kæreste var med til 20-måneders-scanningen. Og da han kunne mærke, at barnet sparkede. Så bliver det ligesom mere håndgribeligt, at der faktisk er en baby inde i maven. Vi ved med vilje ikke, hvilket køn det bliver. Mit liv er så planlagt i detaljer, og jeg ved, hvordan min kalender ser ud de næste mange måneder, så jeg synes, det er rart, at der er noget, jeg ikke ved. Så længe det et sundt barn, der vokser, så er jeg glad.

Hvilke værdier vil du gerne give videre til dit barn?
Jeg håber at kunne lære mit barn at tro på sig selv og være sig selv. Jeg er vokset op i 80'erne, hvor man arvede grandfætter Michaels gamle parkacoat. Dengang var der ikke så stort fokus på, at alt skal være perfekt. Jeg kan godt tænke, at det var lettere at være barn dengang i forhold til nu, hvor det nærmest er normalt, at et barn får en smartphone, når det fylder otte. Jeg tror, det er vigtigt at give nogle grundværdier videre om, hvad det vigtigste i livet er: Er det, at der står det rigtige mærke på bukserne, eller at man har en familie, hvor man altid kan sige, hvad man føler? Jeg synes, det er vigtigt at lære mit barn at være en god ven og have øje for dem, der har det vanskeligt. Og så beundrer jeg virkelig min lillebror og min svigerinde, der kan putte deres datter på to minutter. Det er en evne, jeg godt ville have. Men nu må vi se.

Blå bog
Født 1989 i Nørre Nissum, Lemvig.

Cand.mag. i kunsthistorie med sidefag i statskundskab.

Medlem af Venstre og VU siden 1995. Er medieordfører og politisk ordfører for Venstre. Bor i Sønderborg med sin kæreste, Ulrik. Bliver mor til sit første barn i denne måned.

Læs også