Familieliv

Irriterende mødre får mere succesfulde døtre

af Anne Romanelli 6. marts 2017
Var din mor altid på nakken af dig med krav om, at du skulle lave det ene og det andet? Så er det tid til at sende hende en stor tak!

Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed, hvis du har gået din datter lidt på nerverne på det seneste og krævet, at hun skulle rydde op på værelset, lave lektier eller komme hjem til tiden.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro forskere fra University of Essex i England.

Børn arver deres intelligens fra mor

De konkluderer nemlig ifølge newsner.com i et nyt studie, at døtre til ’irriterende’ mødre har bedre chance for at lykkes i livet.

Blandt andet er der større sandsynlighed for, at de videreuddanner sig, og mindre risiko for, at de bliver gravide som teenagere med alle de udfordringer, det måtte indebære.

Vi påvirker børnene ubevidst

Så selvom en krævende mor (eller far for den sags skyld) kan være irriterende, og børnene kan have lyst til at gøre oprør mod det, så har en engageret forælder typisk stort held med alligevel at påvirke sit barn i den ønskede retning.

Psykolog: Skældud skader - gør dette i stedet!

- I mange tilfælde gør børnene det, som de synes, er mest bekvemt for dem selv, selvom det er imod forældrenes vilje. Men det er faktisk sandsynligt, at forældrene har påvirket dem ubevidst, siger forskeren Ericka Rascon-Ramirez ifølge newsner.com.

I undersøgelsen fulgte forskerne hele 15.500 piger i alderen 13-14 år i perioden 2004-2010.

3 opdragelsestyper - hvilken er du?:

3 opdragelsestyper - hvilken er du?

DEN AUTORITÆRE Autoritære voksne er krævende og kontrollerende forældre og er samtidig ofte distancerede. De har en tendens til ikke at være så opmærksomme på barnets behov. Regler bliver sat op uden diskussion eller forklaringer, og forældrene forventer, at instrukserne følges uden klager eller spørgsmål. De vil have, at deres barn skal adlyde og være artigt. Børn af meget autoritære forældre er gode til at adlyde, men de har ikke lært at blive selvstændige og at tage initiativ, for de regner ikke med, at deres mening tæller. Derfor kan de få det rigtig svært. De kan fx opleve angst, ’opgivenhed’ eller meget aggression, frustration og skamfølelse. Kilde: Psykiatrifonden
DEN EFTERGIVENDE Den eftergivende forælder er ofte varm, kærlig og åben for barnets behov. De kræver ikke meget af barnet og er ikke kontrollerende. De sætter få eller ingen grænser for barnet, og hvis barnet ikke hører efter, har det ingen konsekvens. Børn, som ikke får sat grænser og derfor ikke møder en forælder, der tør at stå fast på deres mening, kan blive utrygge og opleve angst. Barnet kan nemlig ikke selv finde ud af at sætte grænserne. Kilde: Psykiatrifonden
DEN AUTORITATIVE Autoritative forældre stiller både krav og er varme og følsomme over for, hvad børnene har brug for. Kommunikationen går begge veje. De voksne forklarer, hvorfor reglerne er lavet, og de er gode til at overholde dem, men er også åbne for at høre børnenes mening. For barnet betyder det, at det føler sig hørt og anerkendt. På den måde vil barnets selvværd naturligt gro. Kilde: Psykiatrifonden Læs også: Forældre lærer selv børn at gennemtrumfe deres vilje