https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Familieliv

Hvornår kan børnene dele værelse?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er en gravid mor til en pige på to år. Vores hus har to ekstra rum, et stort (nu kontor) og et lille, der nu er børneværelse. Vi vil sætte det

Jeg er en gravid mor til en pige på to år. Vores hus har to ekstra rum, et stort (nu kontor) og et lille, der nu er børneværelse. Vi vil sætte det store værelse i stand til et fælles børneværelse og lave det lille om til kontor. Spørgsmålet er, om vi skal vente med at lade vores datter flytte ind på det store værelse til den lille er ankommet, så de flytter ind samtidig, eller er det bedre, at vores datter får en ny beboer på sit nye værelse, når den lille er blevet nogle måneder?
Vi tænker på evt. jalousi, og det, at hun skal håndtere både at få en lillebror eller -søster og samtidig dele værelse?

De rådvilde forældre

Kære forældre
Små børn tænker ikke så meget over tingenes sammenhæng, som vi voksne gør - de tænker mere konkret. Derfor skal det nye værelse, og det at blive storesøster ikke blandes sammen, for det har i virkeligheden ikke noget med hinanden at gøre - det er to selvstændige begivenheder. Og jalousi undgår I ikke, for det er en naturlig ting, der følger med det at få søskende.
Så flyt jeres datter ind på det nye værelse på det tidspunkt, der passer jer bedst og sørg for, at hun får alle sine kendte ting med, så hun kan føle sig tryg i værelset med det samme. Gør flytningen til en rigtig positiv begivenhed og nævn ikke noget om, at hun skal dele det med nogen på et tidspunkt.
Lad så det nye barn komme til verden. Vent noget tid med at tage beslutning om, hvornår børnene skal sove sammen. I kender jo ikke det nye barns personlighed, spise- og sovevaner, og det er vel disse faktorer, der skal være bestemmende for, om I vælger, at barnet skal sove i jeres soveværelse eller på det nye fælles børneværelse. Det gælder om at finde den løsning, der giver hele familien den bedste nattesøvn.
Tro ikke, at det er noget negativt at skulle dele værelse med en søskende. Langt de fleste børn synes, det er rigtig hyggeligt at sove sammen med andre. Det er først i puberteten, at børnene har brug for lidt rum for sig selv.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Søskende
Delebørn og baby

Læs også