https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Familieliv

Hvordan får vi børstet tænder?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Det er en kamp at børste tænder på min søn på 14 måneder. Jeg holder dog fast i, at de skal børstes morgen og aften - også selv om det indebærer skrig

Det er en kamp at børste tænder på min søn på 14 måneder. Jeg holder dog fast i, at de skal børstes morgen og aften - også selv om det indebærer skrig og skrål og kæmpen sig fri fra hans side.
Jeg har prøvet at synge for ham, tænde en spilledåse, lade ham have bamsen, et stykke legetøj eller en bog og meget andet. Hvordan kan jeg få tandbørstningen til at glide nemmere?
Min mand mener, at vi skal prøve at lade sønnike holde tandbørsten selv, men jeg er bange for, at han så vil opfatte den som et stykke legetøj.
Lise

Kære Lise
Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at få børstet tænderne morgen og aften, og det gælder både børn og voksne. Om tandbørstning bliver introduceret som alvor eller leg er ligegyldigt, bare tænderne bliver børstet.
Tandbørstning bør starte, så snart barnets første tand bryder ud. På dette tidspunkt er der ikke så meget at børste, men det giver god øvelse, så rutinen bliver indøvet, inden det for alvor betyder noget. Heldigvis sidder de første tænder langt fremme i munden, så de er nemme at komme til.
Men selv om det lyder meget let og ligetil, så giver det faktisk problemer i mange små hjem. Børn er forskellige, så der er ikke nogen løsningsmodel, der vil passe til alle børn - man må bare prøve sig lidt frem.
Det er en god ide at lade barnet se, at far og mor også børster tænder, så de er gode rollemodeller. Nogle børn accepterer, at den voksne hjælper med tandbørsten, hvis de først har fået lov til at børste den voksnes tænder. Måske skal diverse dukker eller bamser også have børstet tænder?
Nogle børn foretrækker en almindelig tandbørste, andre synes langt bedre om en elektrisk tandbørste. Lad eventuelt barnet være med til at vælge tandbørsten. De findes i mange smarte og spændende udgaver.
Vigtigst af alt er at gøre tandbørstning til en helt almindelig del af hverdagen og gerne knyttet til lidt sjov og hygge.
Mange småbørnsforældre hører til nul-huller-generationen og tror måske ikke, at faren for huller i tænderne er ret stor. Men desværre ser man en stigning blandt små børn med dårlige tænder. Så frem med tandbørsten.

Benedikte Hertel,
sundhedsplejerske

Læs også:
Babys første tænder
Tandpleje

Læs også