https://imgix.femina.dk/media/282e4752a0c545d8afabc2068cb10673.jpg
Familieliv

Hvem er dit yndlingsbarn?

15. april 2011
af Marie Tromborg
foto: Colourbox
Hver 10. forælder foretrækker at bruge mere tid med et af deres børn frem for et andet

Langt de fleste forældre fordeler sol og vind lige imellem deres børn, i hvert fald på overfladen.

Men faktisk har 11 procent af de danske forældre et barn, de har mere lyst til at bruge tid sammen med fremfor de andre i søskendeflokken. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for 24timer.

Men der er ingen grund til at have dårlig samvittighed, hvis man er en af de forældre, der foretrækker den ene fremfor den anden, mener familievejleder Lola Jensen.

- Det er en helt normalt følelse, man kan have som forælder. Det er ikke en forbudt følelse, men heller ikke en følelse, man skal knevre op om - slet ikke når børnene er til stede, siger
Lola Jensen til 24timer.

Matcher bedre til voksne
Faktisk her det også helt naturligt, at man nyder nogle børns samvær mere end andres. Det er nemlig helt naturligt, at der er nogle børn, som man har sværere ved at forstå og skal bruge mere tid på at få ind i hjertet, forsikrer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

- Der er bare nogle børnetyper, vi som voksne matcher bedre end andre. Det kan være, at barnet gør noget, man finder irriterende, eller at man bare ikke er på bølgelængde. Men det betyder jo ikke, at man ikke elsker barnet, siger Margrethe Brun Hansen til 24timer.

Ingen grund til skyld
Udover de 11 procent af forældre, der har svaret, at de i høj grad oplever, at de har mere tilfælles med et af sine børn, så har 27 procent svaret, at de i nogen grad har det på sammen måde.

Det værste er dog, hvis man som forælder går rundt og føler skyld over sine følelser.

- Det værste er, hvis man som forælder føler skyld eller skam over det. Man skal i stedet acceptere, at barnet måske ikke har de samme interesser eller temperament som dets søskende. Og faktisk kan det være utroligt berigende at have et barn, som ser verden på en anden måde end én selv, siger Margrethe Brun Hansen til 24timer.

Især mødrene
Undersøgelsen viser også, at det især er mødre, der oplever, at de har mere tilfælles med et af deres børn og også har mere lyst til at bruge tid med netop det barn.
Men selvom følelsen er helt naturlig og almindelig, så er det vigtigt ikke at vise det overfor børnene.

- Børn kan aflæse det non-verbale sprog. Den store kunst er, at barnet kan mærke, at det har en speciel plads i mor og fars hjerte, og at man kan rumme forskelligheden, siger Margrethe Brun Hansen til 24timer.

Læs også: Er du curling-mor eller helikopter-far?
Mor og far kan noget forskelliget

Læs også