Familieliv

Hvad har du lavet i børnehaven i dag, skat?

af Anne Romanelli 20. januar 2016
Hvis dit barn svarer 'ikke noget' eller 'det ved jeg ikke', når du spørger, hvad han eller hun har lavet i børnehaven, så kan det være, at du bruger den forkerte spørgeteknik.

Bliver du altid mødt med et 'det ved jeg ikke' eller 'ikke noget', når du spørger dit barn, hvad det har lavet i løbet af dagen i institutionen eller skolen? Så kan det være, at du skal spørge på en anden måde.

Små børns hjerner har nemlig sværere ved at huske begivenheder fra dagen, når man blot spørger direkte til dem, fortæller danske forskere.

- Det er svært for mindre børn at hente erindringer frem på kommando, blandt andet fordi det kræver, at de bruger hjernens frontallapper, der ikke er så udviklede endnu, forklarer professor Peter Krøjgaard fra Aarhus Universitet.

Få barnets associationer på gled

Faktisk har små børn lettere ved at huske, når man ikke spørger dem direkte, fortæller forskerne. I stedet kan mor og far prøve at snakke om noget, der kan få børnene til selv at komme i tanke om, hvad de har lavet i løbet af dagen.

- Små børn har lettere adgang til deres erindringer, når de dukker op helt spontant ud af det blå. Spontane erindringer kommer via associationer og kræver ikke samme involvering af frontallapperne, forklarer Peter Krøjgaard.   

Kilde: Ude og Hjemme

Lær dit barn om livet i børnehaven med denne bog >>

 

Læs også:

Derfor skal du ikke stille dit barn mange spørgsmål

Dét sker, når dit barn keder sig

Legetøj der udvikler dit barn (0-5 år)

Eksperter advarer: Børn sendes for tidligt i børnehave

Kom med i skovbørnehave - SKØN billedreportage fra Frederiksberg Folkebørnehave:

Hver morgen kl. 8.15 går børnene fra Frederiksberg Folkebørnehave den korte tur hen til den lokale svømmehal, hvor de tager bussen mod skovbørnehaven i Værløse. Her står lederen Cindy Bilberg foran de forventningsfulde børn. 
Skovbørnehaven er omgivet af skøn natur, hvor børnene også har fået lov til at dyrke deres egen køkkenhave.
Drengene indtager straks 'piratborgen', som de har lavet af en masse mælkekasser. - Her må pigerne ikke komme ind, siger Jens Regnar med et glimt i øjet, mens han patruljerer med en stav over skulderen. I baggrunden tjekker Johanne og Rebecca, om regntøjet sidder, som det skal, inden de kaster sig ud i dagens strabadser.
Den store grund, som skovbørnehaven ligger på, giver mulighed for, at børn med 'krudt i enden' kan spæne på eventyr mellem træerne, men også, at børn, der har brug for mere ro og tryghed omkring sig, kan lege en stille leg på bænken foran huset.  
- Det bedste ved at gå i skovbørnehave er, at der er plads til at angribe pigerne!, siger Jens Regnar.
I skovbørnehaven må børnene selv skabe legetøjet af naturens matrialer, og det giver fantasien frit løb. Her finder Markus, Jens Regnar og Alfred nogle pinde på jorden, og pludselig er trekløveret blevet til Ninja Turtles på jagt efter den onde Shredder.
Der stilles frugt frem til børnene allerede fra morgenstunden, da det kræver meget energi at løbe omkring i skoven. - De spiser som stilladsarbejdere!, siger afdelingsleder Cindy Bilberg. - Jeg kan spise 50 æbler, supplerer en stolt Svend, mens han gnasker løs på dagens første stykke.
Johanne gider ikke lege Ninja sammen med drengene og går i stedet i gang med at stege bacon. Opskriften er simpel: Smid en ordentlig skovl regnvåd sand på panden, vent i fire minutter, og så er der serveret! Børnene i skovbørnehaven er ikke bange for at rode i jorden og få beskidte hænder!
I skoven hænger der et reb fra en trækrone, som børnene svinger sig flittigt i. Her er det Ege, som tager sig en Tarzan-tur. - Her kommer en flyvende tigeeeeeeer!, råber han. Bastian i baggrunden er lige faldet på rumpetten ned fra rebet, men det rører ham ikke synderligt. - Børnene bliver utroligt hårdføre af at klatre og svinge sig rundt på grunden, siger lederen Cindy Bilberg.
Ege kaster sig ud i 'en flyvende tiger' på rebet og klarer den til topkarakter. 
Man bliver tørstig af at lege løs i skoven, og pigerne danner derfor kø ved vandforsyningen i børnehøjde. - Vi gør meget ud af at lære dem at være selvhjulpne. Hvis de er tørstige, kan de selv søge hen og løse problemet. Det giver dem en succesoplevelse og overskud til også at hjælpe andre en anden gang, siger lederen Cindy Bilberg.
Bastian giver den gas med hammeren og er ikke bange for at få et slag over fingrene. - Børnene bliver utroligt modige af at udforske området i skovbørnehaven, siger lederen Cindy Bilberg. 
Naturen fylder også meget indenfor i skovbørnehaven. Her er Johanne ved at dække bord med blomster fra køkkenhaven, som børnene selv har dyrket.
Efter en hel formiddag med skovaktiviteter er det tid til frokost. Børnene er dygtige til at tage regntøjet på og af selv, for det sker mange gange i løbet af en dag. Her viser Vera, hvordan det skal gøres!

 

Artiklen indeholder affiliatelink