Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kom med i Sofie Münsters terapirum for forældre

Familieliv

Hun er alenemor til en seks-årig søn. Og det her udløser nærmest en magtkamp mellem dem

11. juli 2023
Af Silje Qvist
Foto: Rita Kuhlmann
I fjerde afsnit af "Forældreterapi" møder vi en alenemor, der har svært ved at håndtere, når hendes seks-årige søn reagerer og viser følelser. Det minder hende mest af alt, om da hun selv var barn.

“For helvede, kan du ikke bare …”

Sådan kan hun komme til at tænke, når hendes seks-årige søn reagerer med enten tårer eller vrede. Hun mærker, hvordan hendes egne følelser vælter ud af hende.

Hun kommer til at spejle sin søns følelser med tårer eller svare igen med en hård tone. Og så spejler han hendes modreaktion tilbage. Det udløser nærmest en magtkamp mellem dem.

– Jeg kan ikke styre mig selv. Og jeg kan mærke, at det også påvirker ham rigtig meget, fortæller hun og fortsætter:

– Jeg evner ikke at bevare roen. Jeg råber ikke af ham, men jeg kan mærke, at mit nervesystem bliver helt stresset og ængsteligt.

Når han ikke gør, som hun regner med, bliver hun nærmest bange, for hun vil så gerne kunne kontrollere ham og hans følelser.

Ny podcast: Forældreterapi

Sofie Münster er psykolog med speciale i familier, par og børn. Hver dag sidder hun over for forældre, der kæmper med konflikter og bekymringer. I femina updates nye podcast bliver du inviteret med ind i et intimt rum mellem hende og en forælder, som hun ikke har mødt før, men som står over for et problem, som de fleste forældre vil kunne spejle sig i.

Lyt med til “Forældreterapi”, der hvor du lytter til podcast.

Hun har ofte lyst til at putte ham i en bås som “besværlig”. En bås, som hun selv blev puttet i som barn, når hendes egne forældre ikke kunne rumme hendes følelser.

– Når han har svære følelser, bliver du opgivende på din ydre side, men på din inderside bliver du vildt berørt, siger forældreterapeut Sofie Münster.

Det giver moderen Sofie ret i.

– Jeg bliver sur på mig selv over, at jeg reagerer sådan. Jeg kan godt tænke: “Hvorfor kan du ikke bare elske dit barn betingelsesløst?”

Hvis det sker i offentligheden, kan hun godt frygte, hvad de andre forældre tænker om hende, når hun reagerer, som hun gør, når hun ikke kan rumme sit barns følelser. Hun frygter, at de tænker, om det mon bunder i, at hun er alenemor.

Lyt til alle afsnit af “Forældreterapi” her:

Læs også