https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Familieliv

Han kigger bare på maden

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Vi har et stort problem med vores store dreng på snart tre år. Han vil ikke spise aftensmad, og det har han egentlig aldrig villet. Serverer vi

Vi har et stort problem med vores store dreng på snart tre år. Han vil ikke spise aftensmad, og det har han egentlig aldrig villet. Serverer vi lasagne og spaghetti, spiser han som en voksen mand og uden vrøvl, men alt andet rører han ikke.
Han sidder ved bordet og er godt klar over, at der ikke bliver serveret noget andet og venter med at gå fra bordet, til vi er færdige, og han har fået lov. Men han spiser intet - han sidder bare og venter på, at han må gå. Han spiser heller ikke noget senere på aftenen, så han må jo ikke være sulten. Så egentlig får han kun morgenmad og middagsmad og nogle gange lidt frugt om eftermiddagen.Jeg synes, vi har prøvet alt, men intet virker. Jeg håber, I har et godt råd.
Louise

Kære Louise
Jeg tror du har helt ret i, at når din søn ikke spiser noget til aftensmad, så er det fordi, han ikke er sulten på det tidspunkt, og så skal han heller ikke tvinges til at spise.
Morgenmad og frokost er dagens vigtigste måltider, hvor kroppen har brug for energi til dagens fysiske aktiviteter. Efter aftensmaden falder aktivitetsniveauet, og vi skal i seng og sove, hvilket ikke kræver så meget energi. Derfor gør det ikke noget, hvis børnene ikke spiser ret meget om aftenen.
Generelt er det sådan, at sultne børn spiser, og er de ikke sultne, så lader de maden stå eller leger med den. Men hvem kan stå for lidt lækkerier som livretter o.l.? Da vil vi alle tage for os af retterne, uanset om vi er sultne eller ej.
Det, vi skal lære børnene, er vores madkultur med at samles til måltiderne og spise sammen. Så jeg synes, det er rigtig godt, at din søn sidder med ved bordet, selv om han ikke spiser noget. Men så skal han også have madro.
Som forældre har man ansvaret for, at den mad, der bliver serveret, er sund og varieret, men det er op til børnene, om de vil spise eller ej. Springer de et måltid over, så spiser de blot lidt ekstra ved næste måltid, og det skal ikke gøres til noget problem.
Børn er født med en naturlig appetitregulering, som kan ødelægges, hvis vi går ind og styrer deres måltider og tvinger dem til at spise. Kunne alle lære at lytte til deres kroppe og spise, når de mærker sult, og stoppe, når de er mætte, ville der ikke være så mange med spiseforstyrrelser.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Vil ikke spise normal mad
Bordskik

Læs også