https://imgix.femina.dk/media/bb5c346fc826412383ea7a94eb58f41d.jpg
Familieliv

Gravide usikre af mødre-bøger

14. marts 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Kommende mødre læser rub og stub om deres nye rolle, men det gavner ikke altid.

"Mor på høje hæle", "Hvor lagde jeg babyen?" og "En mors bekendelser". Titlerne er talrige på de populære bøger om moderskabet, og sammen med internettet udgør de en uudtømmelig kilde til viden, om det at skulle være mor. Den 21. marts udkommer endnu en af slagsen, nemlig "Din mor-manual" af journalist Tine Tholander.

Vi overdriver indsatsen
Jordemoder og graviditetscoach Therese C. Søegaard, der har været med som rådgiver på mor-manualen, oplever at gravide i dag finder så mange informationer, at det kan gøre dem usikre.

- I dag bruger vi meget systematiske metoder, når vi indsamler viden. Vi er kritiske over for kilden og vil have, at det skal være validt. Men problemet opstår, hvis vi tror, vi skal leve op til det hele, for så bliver vi usikre, siger Therese C. Søegaard.

Mor er ikke god nok
Tidligere generationer klarede sig uden internettet og mor-guides, og det skyldtes ikke mindst deres egne mødre. Men mors viden er slet ikke nok for nutidens kommende mødre, siger coachen.

- Jeg tror blandt andet, at det handler om, at vores familiære tilhørsforhold har forandret sig. Vores mødres generation brugte deres egen mor til at få informationer fra. Men det er der mange i dag, der ikke ser som en mulighed. De er slet ikke interesserede i deres mors viden og vil selv opfinde mor-begrebet, siger Therese C. Søegaard.

Har brug for selvtillid
Ironisk nok, peger Therese C. Søegaard på, at det netop kan være den tryghed, en mor kan give, som er en af årsagerne til de gravides intense informationssøgning. De mangler selvsikkerhed i situationen.

- Det jeg oplever, når jeg skal coache folk, er, at de faktisk mangler den moderlige omsorg. De savner at vide, at de nok skal klare sig, og at de er gode nok. Mange af kvinderne har succes på alle mulige andre områder i livet, så der er ikke noget, der siger mig, at de ikke også skulle klare morrollen fint. Det trænger de bare lige til selv at indse, siger hun.

Følg din graviditet uge for uge

Læs også: Derfor er mødre usikre, selv om de ikke burde være det.

Læs også