Familieliv
28. april 2011

Fortæller dit barn røverhistorier?

Bliver du vred, når dit barn lyver? Det er forkert, siger børnepsykolog.
Af: af Lisbeth Madsen
https://imgix.femina.dk/media/c609c152de3e40b38bdeb9efff95b6ec.jpg

Foto All Over Press

Løber fantasien ind imellem af med dit barn, så det kommer med nogle rigtige røverhistorier? Det er ikke i ond mening, eller fordi barnet bevidst ønsker at lyve, siger børnepsykolog.

- Jeg synes ikke, man bør bruge ordet "lyve", når vi taler om, at fantasien løber af med børnene.
Når et menneske lyver, så er det, fordi det bevidst fortæller noget usandt. Indtil børn er i hvert fald seks år, kan de have svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed. Og langt de fleste børn op til seks-årsalderen går igennem en periode, hvor fantasien tager overhånd for dem, uden at det er bevidst, siger Margrethe Brun Hansen, der er børnepsykolog og familierådgiver, til Alive.dk.

Sandheden fortjener ros
Hvis du en gang har givet dit barn voldsom skæld ud, fordi barnet har sagt sandheden om noget, det har gjort, vil det kunne resultere i, at dit barn senere vil være tilbageholdende med at sige sandheden.

- I seks-otte-årsalderen vil man sikkert opleve, at barnet nægter at have udført visse handlinger, som det ellers helt åbenlyst har gjort. Fx taget småpenge fra natbordet eller spist en kage fra køkkenet. Her bør forældrene sætte sig med barnet og fortælle, at det er vigtigt at sige sandheden - uden at give barnet skæld ud. Når barnet ikke taler sandt i sådan en situation, er det af frygt for konsekvenserne, siger Margrethe Brun Hansen og fortsætter:

- Den slags benægtelser kan være et udtryk for, at barnet tidligere har fået meget skæld ud, hvor det har sagt sandheden. Og det er en fejl. Det er vigtigt, at barnet altid tør komme til mor eller far og få at vide, at vi alle kan gøre noget forkert, siger hun.

Må ikke gå ud over andre
Nogle vil opleve, at deres barn begynder at digte historier, der går ud over andre. Man skal være meget opmærksom, hvis barnet begynder at fortælle historier om noget andre har gjort, selvom det ikke passer.

- Du skal prøve at gå ind i de følelser, som barnet udtrykker med sine historier. Sandsynligvis udtrykker det vrede over for den person, som det går ud over. Så må du spørge, hvad barnet har imod personen. Barnet skal også have at vide, at den slags må man ikke. Når det bliver ældre, kan det have store konsekvenser at fortælle usandheder om andre, siger Margrethe Brun Hansen.

Lær at forstå dit barns følelser
For at komme røverhistorierne til livs, skal du prøve at lære at forstå barnets motivation for at sige dem. I stedet for at sige til barnet, at det lyver og gør noget forkert.

Tænk ikke på det som om, at dit barn lyver. I stedet skal du fokusere på, at dit barn skal have hjælp til at skelne mellem fantasi og virkelighed. Derudover skal du som forælder prøve at finde ud af, hvad der ligger bag trangen til at fortælle historierne og hjælpe barnet til at forstå, hvordan reglerne er for den slags. Både derhjemme, i skolen og i samfundet generelt, siger Margrethe Brun Hansen.

Læs også