https://imgix.femina.dk/media/a6a42cd563764d45aeb324c9e3ab9636.jpg
Familieliv

Forklar dine tårer - også de tunge - for dit barn

5. januar 2011
af Signe Eriksen Tonsberg,
Foto: Colourbox
Det er ofte lettere at forklare træthedstårerne end sorg over et dødsfald. Men det er lige vigtigt at forklare.

Dit barn kan sagtens klare, at du bliver ked af det, fordi du er overtræt og taber et glas, hvorimod et dødsfald kan være for stor en sorg for dit barn at forstå, at du græder over.

"Vi var til min farmors begravelse. Siden er min søn på fem år vendt tilbage til det at dø flere gange. Han har sagt, at han ikke vil dø, og har regnet sig tilbage gennem, hvem der skal dø først. Farfar, morfar, mormor etc. Han har sagt, at han gerne ville være nul år som sin fætter, fordi så er der længere tid til, at man skal dø. Så måske skal man styre tårerne eller lade børn blive hjemme til begravelser, det er helt ok. Eller også sige, at det er meget godt at vide, at man skal dø".
Mor til tre børn på ti, otte og fem år.

Der er mange forskellige slags gråd - nogle er mere alvorlige end andre - og den dybe sorg i forbindelse med sygdom eller dødsfald kan være rigtig svær at tackle i forhold til børn.
Her handler det om at sætte ord på. Kunsten er at være i kontakt med sine følelser og fortælle, hvorfor man er ked af det uden at flyde helt væk i sorgen. For man skal huske på, at barnet har et helt andet perspektiv end den voksne. Men det er ikke en god idé at pakke sorgen helt væk, mener børnepsykolog Marie Elbinger Gramstrup.

- Hvis man lykkes med at skjule sorgen, så kan der tit ske det, at den kommer til udtryk på anden vis - for eksempel som vrede eller meget kort lunte. Barnet vil mærke, at mor eller far ikke er glade, men de kan ikke gennemskue, at det er sorg, der ligger til grund for det. De oplever måske bare en vred eller fraværende forælder, forklarer hun.

Når vi græder for Lassie
Men ikke al gråd er dyb og svær. Psykoterapeut Katrine Axholm taler for eksempel om Lassie-gråden. Det er de tårer, der pibler frem, når den ulykkelige kærlighed driver ned over skærmen i Borte med blæsten, eller når Tom Hanks endelig kysser på Meg Ryan i Søvnløs i Seattle.

- Den gråd kan ungerne sagtens tåle. Til de små børn kan man sige: "Mor græder, fordi filmen er sørgelig". Lidt større børn har en god fornemmelse for, hvornår det er alvorligt og ikke. Hjemme hos os bruger vi også humor. Mine børn er flade af grin, når jeg græder over en film og siger "Aaaaarj mor, synes du virkelig, den er så sørgelig?", forklarer Katrine Axholm.

Er du sur på far, mor?
Når det knirker lidt i parforholdet, er det gerne noget forældre vil holde for sig selv. Men uanset om vi vil det eller ej, så registrerer børn stemninger hos deres forældre.

- Kunsten er at kunne bekræfte børnene i, at deres fornemmelse af, at man er uvenner, er rigtig uden at gøre dem usikre på den meget grundlæggende ting, at mor og far er der for dem, forklarer Marie Elbinger Gramstrup.

Psykoterapeut Katrine Axholm supplerer:

- Det værste, børn ved, er, når deres forældre er uvenner, og rigtig mange børn vil pr. automatik tage skylden på sig. Derfor er det vigtigt, at vi voksne tager ansvar for vores konflikter. Fortæl for eksempel på børnesprog, at "far og jeg er uvenner lige nu. Jeg er sur på far. Men vi er ved at løse det", foreslår hun.

"Jeg sidder og prøver at huske, hvornår jeg sidst har grædt. Jeg har i hvert fald ikke grædt, siden min søn blev født - det vil sige næsten tre år. Jeg bliver tit tosset, men jeg prøver at styre mig, så vores søn ikke hører, når vi skændes derhjemme og ville også gemme tårer væk, tror jeg, hvis jeg var sådan en, der græd. Små børn bliver så let påvirket af de mindste ting, så der er ingen grund til at gøre dem bange".
Mor til dreng på to et halvt år.

Selvfølgelig skal man ikke på ugentlig basis sidde og hulke-græde foran sine børn, men de lidt svære følelser hos os kan også - i mindre mængder - være med til at give børnene et sundt lille kig ind i voksenlivet, mener børnepsykolog Marie Elbinger Gramstrup.

- Børn må gerne vide, at vi voksne har et liv, der ikke handler om dem. Man må gerne indimellem løfte sløret for, at der er et voksenliv derude, der også påvirker mor og far. Jeg synes sagtens, man kan sige, at "det er hårdt på arbejdet for tiden" eller "to af dem, jeg arbejder sammen med, er uvenner". De fleste børn vil lytte og være interesserede i det, for mange af børnenes lege går jo ud på at øve sig i at blive voksne. Det vigtige er, at man forklarer tingene på børnenes sprog og holder ansvaret for situationen hos sig selv, siger Marie Elbinger Gramstrup.

Læs også