https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/foer-april-2013/2012-01-kraesne-boern-prim.jpg
Familieliv

Ferie: Tid til at bryde familiens dårlige vaner!

13. oktober 2014
af Charlotte Højlund. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Ferier byder gerne på hygge og sjov i familien, men I kan også bruge fridagene på at ændre gamle vaner, der ikke længere fungerer. Her er nogle gode tips.

En uge (eller mere) hjemme med børnene kan være en god anledning til at få smidt bleen eller sutten, fordi der er tid og overskud på en anden måde end i hverdagen.

For de større børn kan ferien være lejlighed til at få aftalt og afprøvet, at alle hjælper til med madlavning, oprydning og rengøring.

Her er 5 ideer og råd til nye rutiner i familien

1. Pligter.
Feriedagene giver ekstra tid og overskud til at lære børn at stå for huslige pligter derhjemme. Selv små børn kan stå for oprydning på deres værelse. De rydder op efter sig selv i institutipnen, så hvorfor ikke hjemme? Gør det nemt for dem med faste pladser til legetøjet - kasser, de selv kan nå, er et hit. Børnene kan også have til opgave at gå ud med skraldespanden, lufte hunden eller vaske deres eget tøj. Vis dem, hvordan du sorterer tøjet i farver, og hvordan vaskemaskinen indstilles. De kan f.eks. stå for fodboldtøjet.

LÆS OGSÅ: Sådan får du hjælpsomme børn

2. Madlavning.
Lad dem hjælpe med maden. Stort set alle sundheds- og ernæringseksperter anbefaler, at børn hjælper til med maden derhjemme. Det kan være svært at overskue i en travl hverdag, hvor alle kommer sent hjem og måske skal videre til fritidsinteresser. Brug ferien til at have børnene med på skift i køkkenet. Selv små børn kan skrælle gulerødder og kartofler.

LÆS OGSÅ: Børn er ikke så kræsne, som vi tror

3. Pottetræning.
Det kræver tid og overskud at smide bleen, og der er ferien et godt tidspunkt. Lad barnet øve sig i at gå på potte eller toilet, hvis det har vist tegn på at være klar. Men vær forberedt på uheld. Det betyder mere vasketøj, men det er nemmere at overskue, når man har fri.

LÆS OGSÅ: Bleafvænning - sådan gør du

4. Sutteafvænning.
Mange børn elsker deres sut, men børn over tre år bør ikke bruge sut af hensyn til tandstillingen. Tag snakken med dem og gør det til et ritual at komme af med sutten ved f.eks. at tage på udflugt til et 'suttetræ'. Det kan være en sej omgang at vænne barnet fra sutten, men overskuddet er om ikke andet større til det i ferien.

LÆS OGSÅ: Farvel til sutten - sådan gør du

5. Sovevaner.
Hvis barnet stadig sover i din seng eller dit soveværelse, kan ferien være et godt tidspunkt til at ændre det. Indret den nye soveplads sammen med barnet og gerne i et værelse med en ældre søskende. Natteroderi er nemmere at tage, når man ikke skal tidligt op næste dag.

LÆS OGSÅ: Få dit barn til at sove (0-17 måneder)

Læs også