https://imgix.femina.dk/media/4612e14e3ea948948a37e5a847a5c198.jpg
Familieliv

Et tip til at være fokuseret som mor og som selvstændig

26. oktober 2011
af Vibeke Storm-Frandsen
Foto: Thinkstock
Når du er mor og har din egen virksomhed, så har du en kæmpe udfordring udi balancens kunst. Fordi dine børn er vigtigst, men dit engagement og drive i din virksomhed optager din bevidsthed 24 timer i døgnet. Sådan er det at være selvstændig. Og det er der ikke noget galt i.

Når du er mor og har din egen virksomhed, så har du en kæmpe udfordring udi balancens kunst. Fordi dine børn er vigtigst, men dit engagement og drive i din virksomhed optager din bevidsthed 24 timer i døgnet. Sådan er det at være selvstændig. Og det er der ikke noget galt i.

Problemet opstår, når du har svært ved at lægge dit arbejde fra dig, når du er sammen med dine børn. Det kender de fleste vist. Eller når du ikke kan slippe dine bekymringer som mor, når du sidder foran computeren og skal give din virksomhed din fulde opmærksomhed.

Mit enkle og meget virksomme råd til dette: Sørg for at få lukket opgaven ordentligt.

Og hvad mener jeg med det? Jo, problemet opstår først, når noget er uafsluttet eller uløst for dig. Hvis du fx ikke føler, du har lavet nok i løbet af dagen, hvis du har en uafsluttet opgave liggende, eller hvis du har bekymringer omkring dit barns trivsel. Sådan noget giver stress. Hele vejen rundt i morlivet. Og så har du de uafsluttede opgaver liggende i baghovedet døgnet rundt. Så hvad gør du for at kunne være 100 % til stede der, hvor du nu er - enten arbejdsmæssigt eller familiemæssigt? Jeg har delt mit råd op i to områder - et for dit arbejdsliv og et for dit morliv.

  1. Arbejd med korte overskuelige opgaver.
    Jeg elsker korte og overskuelige opgaver. En enkelt tekst. Et nyhedsbrev. Et møde med en kunde. Opgaver som jeg kan sætte et flueben ud for, så jeg føler, at jeg har udrettet noget.

Men ikke alle opgaver er korte og overskuelige. Og dog. Hvis du sidder med et større projekt, så sørg for at dele det ud i så små bidder

  • Vibeke Storm-Frandsen er mentor, inspirator og netværksfacilitator og hjælper mødre med at trives og blomstre som selvstændige uden at skulle gå på kompromis med deres behov for at være en nærværende mor. Vibeke er mor til Katrine fra december 2006 og Eskild fra februar 2009. Vibeke er gift med Jesper, og sammen bor vi i Tommerup Stationsby lige uden for Odense.
  • En e-bog til dig, der overvejer livet som mor med egen virksomhed. En e-bog, der guider dig igennem beslutningen og holder dig i hånden, når du skal kigge på familiens private budget og støtter dig, når du skal kaste dig ud i alt det med regnskab, skat og moms. Fra LØNmor til MOMSmor giver dig et overblik overbeslutningen. www.momsmor.dk/e-bog

som overhovedet muligt. Bare for den næste overskuelige periode. Du har et mål, du gerne vil nå. Men hvad skal du helt konkret gøre for at nå dertil? I morgen, i denne uge eller hvad der nu er overskueligt for dig. Hvem skal du skrive en e-mail til? Skrive et blogindlæg? Undersøge et system? Researche på et emne?

De fleste dage laver jeg en liste til næste dag. En liste med meget konkrete og præcise punkter. Opgaver som er de absolut vigtigste for næste dags arbejde. Ofte er der kun 3-4 punkter. På den måde får jeg sat mine flueben og kan med ro i sindet sætte mig på cyklen og hente mine børn og vide, at jeg har udrettet noget i dag. Hvad jeg derudover får lavet i løbet af arbejdsdagen - det er bare skønt og fantastisk. Men der er også dage, hvor jeg kun får lavet det allermest nødvendige.

  1. Handl på dine bekymringer som mor
    Den anden vej rundt kan være endnu mere drænende for dig som mor med egen virksomhed (og for den sags skyld for alle mødre). Hvis du ikke kan slippe dine bekymringer som mor, når du skal fokusere på dit arbejde. Intet er værre. Dine børn skal have det godt. Ellers trives du ikke, vel? What to do? Der er uendelig mange grunde til at bekymre sig som mor. Det ender aldrig. Men vi kan sagtens skelne mellem de alvorlige og dem som bare hører det søde morliv til, ok?

I det daglige: sørg for at få en god morgen med nogle hyggelige ritualer, masser af tid i nattøj, langsom morgenmad, leg eller hvad det er, der gør morgenen hyggelig for jer. Aflever i ro og mag og tag dig tid til at sige farvel og på gensyn. Det giver en god start for alle og giver dig ro til at fortsætte med fokus på det næste: din virksomhed og dit arbejde. Derudover: Jeg har selv oplevet, at min datter ikke trives i en institution. Virkelig. Det var hæsligt. Jeg kender til andre mødre, der har oplevet nøjagtigt det samme. Og det går bare ikke. Det endte da også med, at vi tog en hurtig og god beslutning om at skifte institution. Vi handlede. Og fik lukket opgaven - for lige at blive i den jargon. I dag kan jeg sidde med ro i maven og fokusere på min virksomhed mellem 9 og 14 - og vide, at børnene trives og får fantastiske input fra skønne voksne og børn i løbet af de timer.

Så i stedet for at spilde dyrebare timer med at være usikker og i tvivl om dine børns trivsel - skal du handle på det. Få talt med de voksne, der er omkring dem, finde alternativer (ikke at et skift altid er nødvendigt - men det er altid rart at få lagt en handlingsplan). Kom til lægen, hvis dit barn klager over hovedpine, mavepine, osv. På den måde får du handlet på dine bekymringer (igen: de alvorlige og de nødvendige - ligesom mit råd i pkt. 1). Du får lukket de løse ender - dem, der giver støj på linjen og stjæler dit fokus. Gør det for dine børns og din egen skyld.

Læs også