https://imgix.femina.dk/media/article/squishy.jpg
Familieliv

DIY: Lav din egen squishy - uden skadelig kemi

22. juni 2018
af redaktionen
Foto: Nim XO (YouTube)
Lav din squishy - uden skadelig kemi i.

For nylig var Miljøstyrelsen ude og advare om de ellers så populære squishies, der har været en kæmpe modedille blandt børn igennem de seneste mange måneder. Det viser sig nemlig, at skumlegetøjet kan udgøre en sundhedsfare.

Miljøstyrelsen har undersøgt 12 typer af squishies, der blev analyseret for afgasning af kemiske stoffer, og samtlige 12 produkter indeholdt skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem over længere tid. Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man bortskaffer alle squishies i hjemmet og undlader at købe nye.

Tjek produkterne

Men kan man så lave sin egen ufarlige squishy i stedet med hjælp fra de mange guides, der findes på internettet?

Ja, det kan godt, så længe man tænker over hvilke materialer, man bruger til den, siger Ewa Daniél, der er toksikolog ved AllergyCertified, der er en international certificeringsorganisation, der foretager risikovurderinger på produkter.

"Tuscher og maling kan indeholde skadelige og hormonforstyrrende stoffer. Så det bedste vil være at købe tuscher, der er produceret i Danmark eller i hvert fald inden for EU, og så kan man jo gå efter nogle, hvor det står på pakken, at de ikke indeholder skadelig kemi. Derudover kan man lige huske at fortælle sine børn, at de ikke skal putte dem i munden, når de tegner med dem," siger Ewa Daniél.

Lugt til legetøjet

Og hvad skal vi så gøre, næste gang, der lander en modedille i Danmark? Ewa Daniél anbefaler som minimum en ganske simpel metode til at afgøre, om ungerne får lov til at putte legetøj i indkøbskurven:

"Generelt er det en god idé at lugte til legetøjet. Grunden til, der overhovedet i første omgang blev iværksat en undersøgelse af squishies hos Miljøstyrelsen var, fordi de lugtede voldsomt af parfume og giftige gasser. I forbindelse med den slags legetøj taler man om luftbårne stoffer - så længe de er inden i legetøjet, giver de ikke nogen skade, men lige så snart de kommer ud i luften og bliver luftbårne, så kan vi indånde dem, og det er skadeligt. Så lugter legetøjet af parfume, eller lugter det syntetisk? Så er det måske en god idé at gå videre i stedet for at købe det," siger hun.

Guide: Sådan laver du din egen squishie

I videoen nedenfor får du en trin for trin-guide til, hvordan dit barn - eller du - selv kan lave en vandmelons-squishy. Men faktisk er det (nærmest) kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke squshies man kan lave. Rigtig god fornøjelse!

* Videoen er på engelsk.

Det skal du bruge

  • Et stykke memory foam
  • en tusch eller kuglepen (sørg for, at tuscherne eller kuglepennen ikke indeholder skadelige stoffer. Søg evt. på "tuscher uden kemi" på Google)
  • en saks
  • tekstilmaling i de ønskede farver (søg evt på "giftfri tekstilmaling" på Google, så dukker der flere alternativer op)
  • pensler
  • eventuelt gummihandsker, hvis du vil bruge fingrene til at male

Memory foam... hvor køber jeg det?

Du kan købe memory foam-puder i blandt andet JYSK og Ikea.
Der findes desuden flere webshops, som forhandler skum, du kan bestille hjem i de mål, du ønsker.

LÆS OGSÅ: Guide: Gode DIY-hjemmesider

Læs også