https://imgix.femina.dk/media/e9820f15cc6e4febb799402e2ace68c6.jpg
Familieliv

Din mødregruppe er en kaloriefælde

22. september 2010
af Stine Walsh
Følg de seks tips og hold vægten, når i er sammen i din mødregruppe.

Mødregrupper er et oplagt sted at få snakket om børn, parforhold og forældrerollen. Men mødregruppen er også en kaloriefælde, for ofte følger der masser af kaffe, kage og andre lækre sager med, og det sætter sig på sidebenene - amning eller ej. Følg de seks tips, når I er sammen i mødregruppen, så kan vi (næsten) garantere, at du ikke tager på sammen mens du er på barsel. I hvert fald ikke, mens du er sammen med din mødregruppe.

1. Cafébesøg
Det er efterhånden blevet en klassiker for de fleste mødregrupper at smutte på café, og det er blevet langt nemmere efter det fleste cafeer er blevet røgfri, mange har gjort plads til barnevogne og sørget for pusleplads på toilettet. Men pas på! Hvis du tror, at en kop kaffe er kaloriefri, så tænk om igen, hvis du bruger mælk, fløde eller sukker i kaffen. Det kan faktisk summe voldsomt op i kalorieregnskabet.
Afhængigt af, hvilken type mælk og sukker du bruger - og koppens størrelse - kan der faktisk være flere hundrede kalorier i en kop kaffe med fløde og sukker. For eksempel indeholder en almindelig stor cafe latte 250 kalorier - og det er før, du kommer sukker i.

Følg disse enkle regler for at minimere kalorieindtaget ved en god kop kaffe:
1. Vælg en lille kop.
2. Spørg efter skummetmælk eller minimælk i stedet for andre former for mælk. Fløde er bandlyst.
3. Brug sødemidler i stedet for sukker. Husk, at fem kopper kaffe om dagen med hver to skeer sukker giver dig 150 kalorier ekstra, som du kunne have undgået.
4. Udelad flødeskum, chokolade-drys eller sirup i din varme drik.

2. Babybio
Babybio er et helt fantastisk koncept, som findes i de fleste byer. Men ak, mange af os har svært ved at gå uden om de sprøde popcorn og den læskende cola, når vi skal i biffen. For det hører næsten med til oplevelsen. Undersøgelser viser, at folk har en tendens til at spise mere, når de ser tv, og det samme gælder for biograffilm. Filmen overdøver mavens signaler om, at nu er den altså mæt. Heldigvis er der sundere alternativer end popcorn og cola, når du skal i biffen - her er en guide:

Popcorn
Popcorn er usundt, når det er tilberedt i masser af olie og smurt ind i smør. Hvis du absolut må have popcorn, så køb den mindste portion og del den med din sidemand. Du kan også medbringe en lille pose, som du har købt i supermarkedet eller selv har lavet. Køb popcorn med maks 6 procent fedt, de fås også til mikroovnen.

Chokolade og nødder

Generelt gælder det, at "less is more" - altså mindre portioner er mere sundt. Selv nødder feder, hvis du spiser mange af dem. Køb eller tag derfor kun så mange med, som du gerne vil spise - ligegyldigt hvor stor posen er, er den sandsynligvis tom, når filmen er slut. Så tag et sundt valg på forhånd.

Slik

Lakridser indeholder ikke så mange kalorier som chokolade, så hold dig til det. Toms har lavet nogle gode alternativer, der hedder Nellie Dellies. De indeholder næsten ingen kalorier og er tilsat fibre, så de også mætter.

Det sunde valg

Et sundt valg er at medbringe en lille pakke rosiner - så har du noget at gumle på, som ikke vælter kalorieregnskabet. Derudover er det en rigtig god ide at tage en pose med udskårne grøntsager og frugt med. Hvis du ikke har overskuddet til at gøre grøntsagerne i stand, så sælger mange supermarkeder små poser med frugt og grønt, der er gjort klar. Og selv om det er lidt dyrere end at købe et kilo gulerødder, så tænk på hvor meget en menu med popcorn og sodavand koster i biffen.

Drikkevarer

Man bliver tit tørstig i mørket, så husk væske. Vand på flaske er det allerbedste valg, men skal det være sødt, så gå efter light sodavand og drik kun en lille.

Inden afgang

Inden du tager hjemmefra for at gå i biografen, kan du sørge for at spise et nærende og mættende måltid mad eller en sund snack. Så har du nemmere ved at undgå at gå amok i slik og cola, når først du sidder i mørket.

3. Babysvømning
Babyer elsker vand. I mange svømmehaller findes der et babybassin på 34 grader. Så hvorfor ikke tage af sted i samlet flok med mødregruppen?
Selv om din baby sikkert ikke gider at være i vandet mere end 15-20 minutter de mange første gange, så er det sikkert at både du, og de andre forældre får sved på panden. Det kræver sit at få organiseret dig selv og din baby til svømmeoplevelsen, og du vil sikkert finde ud af, at du ender med at bruge et par timer i alt på hele svømmehalsturen. Men det er det hele værd, når du ser din lille guldklump plaske velfornøjet rundt, og det er et par timer, hvor du ikke putter noget i munden, der kan ødelægge kalorieregnskabet den dag.

4. Rytmik og babygymnastik
De fleste daghøjskoler som FOF og AOF tilbyder kurser for mor og barn. Måske er I nogle stykker fra mødregruppen, der har lyst til at tilmelde jer et hold sammen. Nogle af holdene tilbyder kombineret efterfødselsgymnastik og babyrytmik, så både mor og baby bliver trænet. Uanset om det er træning eller leg, så forbrænder du kalorier, mens du gør det. Ved 20 minutters aktiv leg og rytmik med din baby forbrænder du 100 kalorier, så det er bare med at komme i gang.

5. Shop dig slank
Selvom den første shoppetur med baby og barnevogn kan virke uoverskuelig, så er det faktisk en god måde at forbrænde nogle ekstra kalorier på. De fleste shoppingcentre har fine amme- og puslefaciliteter, så det er nemt at tage baby med på shopping.
En britisk undersøgelse foretaget af stormagasinet Debenhams fastslår, at du på en times shopping i gennemsnit forbrænder 385 kalorier. Ifølge undersøgelsen går en shopper i gennemsnit 4,8 kilometer i timen og tager 7305 skridt.
Hvis shoppingturen skal give positivt udslag på vægten, er det er vigtigt, at du ikke stopper på vejen for at stille den lille sult med en sandwich eller fristes til en stor cafe latte. Begge indeholder nemlig næsten lige så mange kalorier, som du har forbrændt på en times shopping.

6. Træning
Alt efter vejr og vind, kan man sagtens mødes til en gåtur med barnevognene. Det giver god motion, og de små elsker den friske luft. I forbrænder 159 kalorier i timen, når I går med jeres barnevogne. Men har I mod på det, så sæt farten op og dermed også fedtforbrændingen.
I kan også forsøge jer med andre former for træning, for eksempel i fitnesscentre, der har mor-baby-hold. Men husk, at din læge skal give dig lov, inden du går i gang!

Læs mere:
81 procent af Mama Slanks medlemmer taber sig. Meld dig ind her allerede i dag.

Læs også