https://imgix.femina.dk/media/e2bc5b17240d45f8bd71f6a025c7b870.jpg
Familieliv

Din mand ligner sandsynligvis din far

6. oktober 2010
af Julia Schmiegelow, Newsdesk,
Foto: Colourbox
Hvis din mand minder om din far, er det ikke helt tilfældigt.

Både mænd og kvinder vælger en partner, der ligner vores far eller mor. Kvinden vælger en mand, der ligner hendes far, mens manden går efter en kvinde, der ligner hans mor. Det viser en undersøgelse fra University of St. Andrews.

Her har psykolog David Perrett og hans team fået fået 300 mænd og 400 kvinder, der alle er i et forhold og vokset op med to forældre, til at oplyse deres egen såvel som partneren og forældrenes hår- og øjenfarve.
Og der er en klar sammenhæng mellem en partners udseende og en far eller en mors.
Forældrenes egenskaber og ansigtstræk sætter sig nemlig fast i hukommelsen hos os, når vi er helt små, så vi kan genkende vores forældre. Og det ser ud til, at vi husker disse kendetegn, når vi som voksne skal finde en partner.
Det vil sige, at hvis en kvinde havde en mand med mørkt hår og brune øjne, var der stor sandsynlighed for, at hendes far også havde mørkt hår og brune øjne. Og ligeså med mændene. De var tilbøjelige til at vælge en kvinde med samme hår- og øjenfarve som deres mødre.

David Perret konkluderer også, at der ikke blot er ligheder i udseendet mellem vores partner og forælder men også i personligheden.

- Vi er tilbøjelige til at vælge en partner, der ligner vores forælder af det modsatte køn, og i særlig grad, hvis vi har haft et godt forhold til den forælder. Det lader til, at vi prøver at genskabe de gode oplevelser i vores romantiske forhold, siger psykolog David Perrett.

Læs også