Prinsesse Diana
Prinsesse Diana

Dianas barndom var hårdere, end de fleste lige ved

30. august 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Topfoto
Dianas barndom var præget af en grim skilsmisse, svigt og ustabilitet. Noget, som sjældent er en del af Diana-fortællingen, men som er vigtigt for at forstå hele historien om hende.

Hun blev kendt som folkets prinsesse og blev elsket for at være menneskelig, varm og fejlbarlig – ting, som står i stærk kontrast til det britiske kongehus, hun blev giftet ind i.

31. august er det 25 år siden, at Diana Spencer på tragisk vis døde i en bilulykke i Paris.

Der er et hav af film, bøger og tv-serier, der portrætterer Diana, og her er fokus ofte på det ulykkelige ægteskab, paparazzienes jagt efter hende, og hvordan hendes oprørske person stred med det britiske kongehus.

Journalist og forfatter Lone Theils er aktuel med en ny bog om Diana: "Diana – eventyret – tragedien – myten".

Hun var korrespondent i London, da Diana døde, og derfor har hun oplevet den tragiske begivenhed, og hvad den betød for den britiske befolkning, helt tæt på.

I arbejdet med bogen, var der flere ting, som overraskede Lone Theils. Ting, som er knap så kendte for offentligheden.

En af dem handler om Dianas barndom.

– Jeg var ikke klar over, hvor ulykkelig hendes barndom havde været. Det hører man jo ikke så meget om. Men den har på mange måder formet hende som menneske.

diana
Foto: Topfoto

Hun var den tredje i rækken ud af fire børn, og efter hendes to storesøstre håbede forældrene på at få en dreng, som kunne overtage farens adelige titel.

Et år inden Diana blev født, havde moren født en søn. Han havde dog en hjertefejl og døde kort efter fødslen.

"Det ødelagde min mor helt," er Diana citeret for i bogen.

Tabet af sønnen endte både med at påvirke ægteskabet mellem forældrene, men også Diana.

– Hun følte sig nok som en uønsket erstatning for lillebroren, fortæller Lone Theils.

Faren sendte kort efter fødslen, Dianas mor afsted til lægen for at få hende undersøgt for, hvorfor hun ikke kunne føde levedygtige sønner.

Moren fødte et par år efter endelig en arving, nemlig Dianas lillebror Charles. Men der var krise i ægteskabet, og da Diana var seks år gammel, indledte forældrene en grim skilsmisse.

diana
Foto: Ritzau Scanpix
diana
Diana og hendes marsvin Peanuts
Foto: Topfoto

Dianas søstre var på kostskole og undgik derfor konflikterne i hjemmet, der gik hårdest ud over Diana og lillebroren Charles.

Lone Theils forklarer, hvordan Diana endte med at få et moderligt ansvar over for lillebroren.

– Efter deres mor rejste, blev det Diana, der trøstede lillebroren, når han savnede sin mor. Det har haft den indvirkning, at Diana senere i livet blev god til børn og nemt påtog sig rollen som mor.

diana
Foto: Shutterstock

Diana og hendes søskende boede i en periode hos deres mor, men da de en jul var på en ferie hos deres far, besluttede han, at de ikke måtte rejse tilbage til moren.

Det endte ud i en dramatisk retssag, hvor forældrene kæmpede om forældremyndigheden. Blandt andet afviste faren at lukke moren ind i huset, da hun kom for at hente børnene.

Tre ting, du kan streame om Diana

  • The Crown (tv-serie)

Hvis man er til det britiske kongehus, er det svært at komme uden om The Crown. Sæson 4 handler om Diana, og har blandt andet en ikonisk scene, hvor hun står på rulleskøjter ned af gangene på Buckingham Palace. Serien kan streames på Netflix, hvor sæson 5 har premiere til november 2022.

  • Spencer (film)

Kristen Stewarts nuancerede portrættering af Diana i denne film fra 2021, gav hende en nominering til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Filmen giver et forfriskende indblik i Diana, som ikke kun værende en heltinde, men et mangesidet og fejlbarligt menneske. Filmen kan streames på bla. Viaplay og Blockbuster.

  • The Princess (dokumentar)

Der er et hav af dokumentarer om Diana, men denne er den nyeste i rækken. Dokumentaren er blevet rost for hvordan den gennem arkivmateriale skildrer den britiske befolknings- og især mediernes besættelse af hende, hvordan det påvirkede hendes liv og på mange måder endte med at resultere i hendes død. Den havde premiere på HBO d. 13. august.

Dianas far endte med at vinde forældremyndigheden, og Diana og hendes lillebror forstod ikke, hvorfor deres mor aldrig kom tilbage og hentede dem, som hun havde sagt, at hun ville.

I bogen kan man læse et citat fra Dianas lillebror, om hvordan Diana sad i mange timer og ventede på deres mor:

"Mor havde sagt, hun ville komme og hente os igen, og jeg kan huske, at Diana sad i mange timer og ventede på hende ved døren. Men hun kom aldrig."

Dianas mor fandt en ny mand og flyttede ud på en lille skotsk ø.

Hun blev mere fraværende over for børnene og havde svært ved at være der for dem. Det har Diana senere analyseret sig frem til, var, fordi moren var alt for forelsket til at have andet i sit liv.

Skilsmissen og morens fravær påvirkede Diana meget, og hun har i sin biografi beskrevet sin barndom som "ulykkelig" og "ustabil”.

Lone Theils beskriver også, hvordan det gav Diana lyst til at lave sin egen, nye familie.

– Ægteskabet med Charles og deres to sønner var på mange måder, til at starte med i hvert fald, drømmen om en kernefamilie, der gik i opfyldelse for Diana.

Indtil drømmen brast, blandt andet på grund af Charles' tætte forhold til Camilla Parker Bowles.

"Vi var tre i ægteskabet, så der var lidt trangt," lød de berømte ord fra Diana i et interview til BBC-journalisten Martin Bashir.

diana
Foto: News Licensing/MEGA
diana
Foto: News Licensing/MEGA

Ifølge Lone Theils, har forældrenes skilsmisse været en af de afgørende årsager til, at hun blev så længe i det ulykkelige ægteskab med Charles.

– Hun vidste, hvordan en ulykkelig skilsmisse kan påvirke børn, og det ville hun ikke udsætte sine egne sønner for.

Bogen “Diana – eventyret – tragedien – myten” Af Lone Theils udkommer 15. august.

Læs også