https://imgix.femina.dk/media/1c2114449aec431b9cb4b3f615b65755.jpg
Familieliv

Derfor slår og bider dit barn

25. marts 2015
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Har du fået at vide, at dit barn slår de andre i institutionen? Her kan du se, hvorfor det sker, og hvordan du stopper det.

Sådan ændres adfærden:

• Bevar roen, så situationen ikke forværres. Skæld ikke ud.
• Stop barnet ved at komme i øjenhøjde med barnet, og sig "Nej, det må du ikke."
• Vær helt klar i replikken, men undgå at ydmyge barnet eller tale hårdt til det.
• Fjern barnet fra åstedet.
• Vær meget konsekvent. Der skal ikke være tvivl om, hvad barnet må og ikke må.
• Hvis du er tålmodig og vedholdende, skal barnet nok ændre adfærd til sidst

De fleste forældre finder det meget ubehageligt, hvis de får at vide, at deres lille engel har knap så engleagtig en opførsel, når han eller hun er blandt andre børn.

Selvom det ikke er unormalt, at et barn vælger at slå eller bide i vrede og afmagt, så er det alligevel vigtigt at få den opførsel stoppet. Børnepsykolog Dorrit Yde giver sine råd til frustrerede forældre.

- Noget er aldersbetinget. Toårige har for eksempel ikke et så godt sprog endnu, og det kan gøre dit barn gal ikke rigtig at kunne sige noget. Men hvis det er noget, barnet pludselig begynder på, er det værd at undersøge, om der er sket nogle forandringer, som gør, at dit barn har det svært. Ofte er det sådan, at børn sparker, slår og bider, når de føler sig pressede, siger Dorrit Yde til Voresborn.dk

Du skal give barnet tryghed
Der skal ikke skældud til, hvis du oplever, at dit barn reagerer ved at sætte tænderne i dig eller en anden, råder børnepsykologen.

- Der skal to til en konflikt. Vær den voksne, og stop dit barn uden at skælde ud, siger Dorrit Yde og fortsætter:

- For dit barn er du som den voksne den, der giver tryghed, sikkerhed og struktur i livet. Jo mere klar og entydig du er i mælet, jo nemmere er det for dit barn at vide, hvad det må og ikke må, siger hun.

Spørg indtil hvad problemet kan være
Måske er det kun hjemme hos jer selv, at de tilspidsede situationer foregår, og så er det noget I klarer inden for hjemmets fire vægge. Men hvis det går ud over de andre børn i vuggestuen, så vær åben over for personalet der.

- Tal med pædagogerne i institutionen om, hvad der sker derovre. Er der et eller andet, som er svært for lille Oscar?, siger Dorrit Yde og fortæller, at det måske kan være svært for barnet at rumme alt det, der sker i institutionen:

- Ofte er det, når det bliver kaotisk, at barnet ikke kan styre sig selv og slår, sparker eller bider. Dit barn har måske brug for mere ro, struktur og overskuelighed, siger hun.

Læs også:
Lær dit barn at håndtere konflikter - 5 tips

Læs også