sad beige
Familieliv

De ”triste” børn i beige udstilles på de sociale medier

11. januar 2023
Silje Qvist
Foto: Unsplash
Bliver dit barn mest klædt i jordfarver? Og er legetøjet træ og pastelfarvet? Så er du måske en af de “triste beige” forældre satirikere gør grin med.

Børnenes smil er forsvundet på billederne. De er klædt i beige og brune nuancer, økologisk bomuld selvfølgelig. Alle tøjdyr og træklodser har samme toner.

De sidste par år har trenden bredt sig på de sociale medier. Forældre, der ønsker at klæde deres børn så neutralt og i så "naturlige" farver som muligt.

Satirikere kalder trenden for ”sad beige parenting”. Det er tiktokeren Hayley DeRoche, der startede med at poste videoer, hvor hun lavede sjov med trenden. Pludselig gik hun viralt, og hendes profiler har nu over flere hundredetusind følgere.

DeRoche er blevet omtalt i Wall Street Journal, The Guardian og The Times.

Sad beige-trenden, hvor primærfarver er bandlyst, står i kontrast til de farverige 90’ere.

På de virale videoer fortæller Hayley DeRoche om trenden. Hendes accent er inspireret af filmskaberen Werner Herzog og har en markant tyskklingende lyd.

I en af videoerne scroller DeRoche forbi hjemmesiden fra det økologiske børnetøjsbrand ”The Simple Folk”, hvor hun kommenterer på melankolien og mangel på smil fra børnemodellerne. Tøjkollektionen indeholder meget forskelligt sad beige tøj, som er ret dyrt, selvom det er markedsført som mere afslappet tøj til børn.

“Jeg kalder denne her det tomme blik ind i afgrunden, som vi alle er på vej mod, uanset om vi smykker os i kashmir eller udsalgsvarer. Banana Republic $95 sable kashmir polo til babyer,” lyder det fra DeRoche i en video.

95 dollars for en sweater til børn, svarende til omkring 650 kr.

Tydeligvis er der et marked for trenden, siden den har kørt i årevis.

TV2 har forhørt sig hos sundhedsplejerske Lena Dyhrberg, og hun har også lagt mærke til trenden, der har floreret blandt forældre. Hun anbefaler dog, at forældre går i en anden retning, når det kommer til legetøj.

”Jeg vil anbefale, at I køber legetøj med farver til jeres børn, specielt efter de er blevet to måneder, hvor de kan se farver,” siger Lena Dyhrberg til TV2.

Hun uddyber, at når børn bliver større, så vil de bevæge sig mod farver, og det er med til at udvikle deres motorik og deres syn.

På den anden side har TV2 også snakket med speciallæge Imran Rashid, der i mange år har beskæftiget sig med børn, deres søvn og sovevaner. Han kan se det positive i trenden med de beigefarvede børneværelser. I hvert fald hvis man har søvn for øje.

”Det er en god idé med rum, der fremmer fred og ro. Det er en mangelvare blandt børn i dag,” siger Imran Rashid til TV2.

Han forklarer yderligere, at børn udsættes for konstant stimuli, og det kan give ro, hvis man ikke har for meget på børneværelset

Læs også