https://imgix.femina.dk/media/ae5a9921a33a4e819a1352cd87a225a7.jpg
Familieliv

Danmark er det femte bedste sted at være mor

8. maj 2012
af Nina Bendixen, NewsDesk, Aller Media
Danmark får femtepladsen på en ny liste over steder i verden, hvor det er godt at være mor.

Mødre i Danmark er blandt de heldigste i verden, hvad angår mødres vilkår, ifølge en ny rapport lavet af Red Barnet. Ud af i alt 165 lande, indtager Danmark en femteplads lige efter Norge på førstepladsen, Island, Sverige og New Zealand.

God fødselshjælp og orlov
Kvinders uddannelse, økonomi, barselsrettigheder og børnedødelighed er blandt de parametre, der har været med til at afgøre landenes placering på listen, siger programkoordinator i Red Barnet, Jakob Eilsøe Mikkelsen til Ritzau, ifølge dr.dk.

- Når Danmark ligger så højt, skyldes det en god barselsorlovsordning, en generel lang skoletid for piger og kvinder, og at der er god fødselshjælp at få. Danske kvinder føder næsten altid enten på hospital eller med professionel hjælp, siger han.

Alle landene øverst på listen ligger tæt, og det er marginaler, der adskiller dem, forklarer han videre.

Sidste år lå Afghanistan nederst på listen, men titlen som 'det dårligste sted at være mor' bliver nu overtaget af Niger.

- Der har faktisk været små glædelige fremskridt i Afghanistan, og de gør en relativ forskel. Fødevarekrisen i Niger gør også, at underernæringen er langt værre end tidligere. Det trækker Niger ned, siger Jakob Eilsøe Mikkelsen.

Ifølge Red Barnet går en pige 14 år længere i skole i 'det bedste land' Norge i forhold til sidstepladsen, Niger, og kun hver tredje fødsel i Niger har uddannet sundhedspersonale til rådighed.

Kilde: dr.dk
Husk mors dag d. 13. maj - Soendag.dk giver dig nogle lækre brunchopskrifter til at forkæle din mor med
Hvordan bliver man verdens bedste mor? Læs bl.a. Line Baun Danielsen, Pernille Aalunds og Anne Dorthe Tannerups bud på det på femina.dk

Læs også