https://imgix.femina.dk/media/ab6db05ad3af4c859c4bb650b6ce95b7.jpg
Familieliv

Dagbog: Skiferie er lig med aktiv ferie

15. februar 2012
af Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina B. Kjeldsen
Det er sjovt pludselig at lave noget helt andet sammen med familien. Vi er ømme uvante steder i kroppene og sover som sten. Og så lykkedes det i dag – helt uventet - at få vores mindste ud på ski.

Første gang på ski

  • Kan man det? Tage af sted med to små børn på ski, når ingen har prøvet det før? Følg parret Kasper på 34 og Christina på 32, der har taget deres to børn, Elias på 6 og Alfred på 3 med på ski.

Dag 3

Fik jeg sagt, at skiferie = aktiv ferie? Vi sover en komalignende søvn alle sammen - udmattede efter dage med masser af udendørsaktivitet. En noget anderledes hverdag, der for de voksnes vedkommende ellers primært består af otte timer foran en computer. Vi er ømme uvante steder i kroppene - børnene brokker sig ikke.

I dag er der snevejr på Idre fjäld, og vi er klar til endnu en dag på skiskolerne. Elias på 6 og mor er igen de første af sted om formiddagen - og vi hopper på traktorbussen op til skiskolernes mødested. Elias hilser på de andre danske børn, han mødte i går - og så er de ellers af sted. Jeg møder selv mit eget skihold, og vi er med det samme på vej op af bakken igen. Nu har vi overvundet den værste frygt, så vi skal koncentrere os mere om bremseteknikker, smukke sving og hvordan vi i det hele taget står optimalt på skiene.

Jeg synes faktisk, det går godt! Jeg har endda overskud til at holde øje med Elias' grønne skihjelm inde på børnenes skiskoleområde. Ja, jeg føler mig så god, at jeg da godt lige kan vinke og sige hej på min vej op af slæbeliften. Er kun næsten ved at ryge af ... Jeg kan se, at han klarer det godt derinde, og skiinstruktøren Ella leger teknikkerne på ski ind med børnene; de laver dyrelyde og sanglege, alt i mens de, nærmest uden at lægge mærke til det, stille og roligt finder balancen på brædderne.

Det har vi lært idag

- Det er sjovt at stå på ski! Det er simpelthen gået op for os, hvorfor både børn, teenagere, voksne og bedsteforældre får noget ud af ferieformen - det er bare sjovt at suse ned af bakkerne, være udenfor og lave noget HELT andet!
- Tvang virker ikke, og børnene orker ikke ligeså meget ski, som de voksne måske kunne have lyst til. Sådan er det bare, og skiferie med børn er på børnenes præmisser. Så det er godt at have lidt underholdning, film på computeren, legetøj og tegnegrej med i hytten.
- Tag rødvin med hjemmefra!

Vi sender far på skiskole - og så er det Alfred på 3 års tur ... Det er ikke lykkedes for os at få ham i skistøvlerne, men vi har hele udstyret med og går over til de mindstes skiskole, Aske-klubben, i håb om, at det lykkes i dag. Men nej. Han vil ikke. Overhovedet ikke. Aldrig, siger han. Jeg prøver det bedste, jeg har lært; "vil du ikke prøve det lille rulle bånd", "prøv nu bare at få skistøvlerne på" og " du må vælge lige, hvad du vil i butikken, hvis du gør det"... (den sidste er jeg mindre stolt af) Han er urokkelig, så vi kigger lidt på og kælker, inden vi mødes med far til den medbragte frokost i en af de hyggelige varme 'stugor', der ligger rundt om pisterne. Denne har et knitrende åbent ildsted i midten, som mange af de erfarne skifolk griller deres medbragte pølser over. Lækkert, det vil vi i morgen!

Efter et hvil med lidt spil og film hjemme i hytten vover vi os ud i den tiltagende sne igen. For at give den endnu et forsøg med at lokke lillebror på skiene. Og det lykkes! Pludseligt vil barnet gerne, og så er det om at slå til. Vi trækker ham lidt rundt på vejen uden for hytten til store bifald, ros og opmuntrende råb, indtil sneen falder for tæt og vi kryber indenfor igen. Til spagetti og køttbullar og børn, der falder i søvn, inden hovedet rammer puden. Mens forældrene slutter aftenen af med en let øl. Rødvinen har vi opgivet. Der er to dages leveringstid fra det nærmeste Systembolag til Idres lille købmand ...

læs om familiens hele uge:

Dag 1
Dag 2
Dag 4
Dag 5

Turen til Idre Fjäll er sponseret af Visit Sweden

Læs også