https://imgix.femina.dk/media/ee3560ec0eb7473b931cb5a47df60726.jpg
Familieliv

Dagbog: Familiens første ski-eventyr

13. februar 2012
af Christina B. Kjeldsen
Foto: Visit Sweden
Kan man det? Tage afsted med to små børn på ski, når ingen har prøvet det før? Følg parret Kasper på 34 og Christina på 32, der har taget deres to børn, Elias på 6 og Alfred på 3 med på ski.

Det har vi lært idag

- Forberedelse er nøgleordet! Den lange bustur gik så fint, fordi vi havde sørget for at låne en iPad med film og spil på, havde Nintendo med, bøger og masser af gode snacks.
- Skiferie er et udstyrstykke af overtøj, uldent undertøj, ekstra vanter - og ski! Det kræver ekstra tålmodighed af både forældre og børn, for alle skal bære lidt ekstra, huske lidt flere ting og vente lidt mere på hinanden, så alle får det hele med.
- "Mellan fil" er ikke mælk ...

DAG 1
Så er vi landet! Sent i går aftes efter en lang, lang laaang tur med Fjælekspressen gennem det halve Sverige til Idre Fjæll. Den sidste tur foregik i mørke, så det var et mildest talt storslået syn, der møder os, da vi slår gardinerne til side til morgen - blå himmel, høj sol og sneklædte trætoppe, så langt øjet rækker. Wow! Sagde forældrene. Hvorimod børnene meget hurtigt ville af sted - ikke på ski, men på kælkebakkerne. Ok, måske meget godt at starte familiens allerførste sneferie ud med lidt stille og rolig kælkeri?

Dårlig ide viste det sig. For godt nok ku vi sagtens købe et par kælke i stedets egen Intersport-filial, men der er bare ikke særligt mange, der kælker. Alle står på ski, fra 2 år til 102 år, og turen frem til stedets "Pulkabacke" er en til tider faretruende færd mellem folk på ski, øvede som uøvede, i hæsblæsende fart over bakkerne. Til easy popmusik af Adele fra højtalerne, der står i kanten af pisterne. Børnene kigger misundeligt på - Elias på 6 direkte vredt - når seje piger, tydeligt yngre end ham selv, kommer susende forbi. Godt så, i morgen bliver det os, forsikrer vi ham, for vi skal jo på skiskole - hele banden. Nej, siger den lille på 3 - jeg vil aldrig stå på ski! Det lover godt ...

Vi laver timeout i den hyggelige Vaffelhyttan, hvor vi får varmen og humøret igen med hjemmebagt kage og lune vafler med syltetøj. Det bliver frokosten i dag, og efter et par kælketure mere tager vi hjem i vores hytte og får varmen, inden vi skal ned og hente vores ski.

Nem sag, mener vi ski-novicer, der jo har forudbestilt alt udstyret hjemmefra. Det føles mindre nemt, da vi står der, storsvedende og presser først børnenes fødder derefter vores egne ned i skistøvlerne. Som så til gengæld vejer 5 kg. Hver. Sådan føles det i hvert fald, da vi bakser dem samt fire sæt ski og ditto stave hjem til hytten, mens vi trækker to kælke med hver deres dødvægt af et barn på. Og kaster misundeligt blikke på forældrepar med cool teenagedrenge, der selv bærer og ifører sig deres udstyr, vinker farvel til mor og far og drøner afsted mod pisterne. Det bliver os engang, siger vi til hinanden, det her bare begyndelsen.

Vi kollapser totalt indenfor, og er lykkelige for at hytten udstyret med alt fra opvaskemaskine til microovn, for børnene er sultne og trætte, og alt skal gå hurtigt, inden de bliver puttet i seng og vi sidder udmattede i sofaen. Og har glemt at købe rødvin. Til gengæld har vi 4 liter ymer i køleskabet, købt i den tro, at det var mælk ... I morgen går det for alvor løs på ski, og vi kan slet ikke vente!

Læs om familiens hele uge:

Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5

Turen til Idre Fjäll er sponseret af Visit Sweden

Sådan giver du dit barn mere selvtillid

Læs også