Fødsel
Familieliv

Da Nathalie fik kejsersnit, følte hun, at hun måtte stoppe på målstregen

9. marts 2023
Af Signe Larsen
Foto: Privat
Nathalie C. Larsen og Line Ingerslev følte begge en stor skuffelse, da deres fødsel endte med kejsersnit. Det sætter de ord på i feminas nye kejsersnit-podcast ”Syv lag senere”.

Da Nathalie C. Larsens vand gik på terminsdagen, håbede hun, at hun kunne få en god, gennemsnitlig fødsel.

Hun havde trænet sin krop hårdere, end hun nogensinde havde gjort. Øvet vejrtrækningsøvelser igen og igen.

Hun var, hvad hun beskrev, som ”forberedt til fingerspidserne”. Hun var dog ikke forberedt på den drejning, hendes fødsel tog.

Det fortæller hun i første afsnit af feminas podcast ”Syv lag senere”, som sætter fokus på de følelser, udfordringer og goder, der kan være ved kejsersnit.

Målstregen

Nathalies datter, Sonja, viste sig at være stjernekigger. Efter mange timer med hardcore veer fik Nathalie til sidst tre forsøg til at presse, så lægen kunne rotere hende og lægge hende på plads.

Nathalie C. Larsen
Nathalie C. Larsen efter sit kejsersnit.

– Efter 30 timer kunne jeg mærke, at energien forlod rummet. Min jordemoder, som jeg virkelig forguder, havde været på arbejde fra morgen til aften.

– Min kæreste havde forståeligt nok heller ikke mere at give af. Jeg følte, jeg var den eneste, der var nødt til at arbejde videre.

Nathalie C. Larsen

35 år. Kreativ direktør, LEAD Agency. Ekspert i sociale medier i Go' Morgen Danmark.

Mor til Sonja, der kom til verden ved akut kejsersnit.

Efter tre forsøg kom konklusionen fra overlægen: Vi vil gerne anbefale et kejsersnit.

– Jeg følte, at jeg måtte stoppe min fødsel på målstregen. Hele mit heppekor forsvandt. Jeg lå der udmattet, og så er det svært at vurdere, om man godt kan klare 10 timer mere.

Følelsen af skuffelse ved fødslen genkender Line Ingerslev. Hendes barn kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

Skuffelsen startede allerede, da vendingsforsøgene ikke lykkedes. Fødselslægen spurgte herefter, om Line og kæresten ville vælge et planlagt kejsersnit, en sædefødsel eller et semi-akut kejsersnit.

Line Ingerslev
Line Ingerslev med sin datter Saga.

Beslutningen skulle tages med det samme, da tiden skulle bookes.

– Man sidder i en sårbar situation, hvor man skal tage stilling til noget, der er så stort. Jeg havde måske valgt at få et semi-akut kejsersnit, hvis jeg havde fået tid til at vænne mig til tanken, siger hun.

Line Ingerslev

29 år. Fuldmægtig i Digitaliseringsstyrelsen.

Mor til Saga, der kom vil verden ved et planlagt kejsersnit.

Hun havde set frem til at give den gas i fødestuen og mærke sin indre ”urkvinde”. Det taler nemlig ind i fortællingen om at være kvinde, at man kan føde sit barn vaginalt, understreger hun.

Vi taler for lidt om kejsersnit

Line og Nathalie var ikke forberedte på, at deres fødsler kunne ende med et kejsersnit.

Hverken til fødselsforberedelserne eller i fødselsfortællinger i deres egen omgangskreds eller dem, de kunne læse om på nettet.

Syv lag senere – feminas podcast om kejsersnit

I Danmark føder hver femte kvinde ved kejsersnit. Men kvindernes historier fylder ikke ret meget, når vi taler om fødsler.

Derfor har Regitze Engelhardt lavet podcasten Syv lag senere, hvor vi taler åbent og ærligt om alle de følelser, udfordringer og goder, der kan være ved kejsersnit.

I første afsnit taler Nathalie C. Larsen og Line Ingerslev om den skuffelse de følte, da deres fødsel endte med kejsersnit.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

I dag er de meget opmærksomme på at spørge ind til dem, som har fået kejsersnit, og de vil også meget gerne dele ud af deres egen fødselsfortælling.

Så vi kan få et nuanceret billede af, hvad et kejsersnit kan være. Ligesom vi har om den vaginale fødsel.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Læs også