Sandie Westh
I Sorg med Sandie Westh

Da jeg mistede min datter, vidste jeg, at min mor også havde prøvet det: “Man kan virkelig lære noget af dig”

12. juli 2022
Af Anne Wittorff
Foto: Privat
Sandie Wesths datter Vilma levede kun 55 minutter. I feminas podcastserie taler hun om, hvordan tung sorg forandrer en. Og om, hvordan vi skal være bedre til at tale om sorgen.

Da Sandie Westh mistede sin datter, vidste hun, at hendes mor forstod, hvad det vil sige at miste et barn. I 2007 mistede Tina Westh nemlig sin datter Jannie, Sandies søster.

Hun blev 25 år gammel.

– Jeg ved, der sidder mennesker derude, der kan lære noget af dig, siger Sandie Westh til sin mor i andet afsnit af feminas podcast "I Sorg med Sandie Westh".

Her taler Sandie Westh med sin mor Tina Westh om at stå i den dybeste sorg.

Du kan høre hele podcasten "I sorg med Sandie Westh på Itunes eller Spotify.

– Der er så mange, der prøver at fikse en – og det kan de ikke. Og det enormt hårdt. Folk, der tilbyder alt muligt, fortæller Sandie Westh.

– Man er bare helt mast i hjernen. Jeg ville bare helst sidde hjemme i min sofa og drikke en kop kaffe – og så kunne folk komme til mig. Og jeg fik lov til at fortælle.

– Det der med at ville fikse, kommer jo af kærlighed, men hos jer var der bare hurtigt en erkendelse af, at der ikke er noget, der skal fikses, for vi kan ikke fikse det, siger Sandie Westh til sin mor.

Det er 15 år siden, Sandie Westh mistede sin søster – og Sandies mor mistede sin datter. Men man bliver aldrig færdig med sorgen, fortæller de. Man kan lære at arbejde med den, men man bliver aldrig færdig.

– Jeg har sådan et rum inde i mig, hvor jeg gemmer minder. Det er sådan et rum, hvor uden for døren er der en kode, som kun jeg kender. Når jeg lukker mig ind i det rum, skal man give sig selv en tid for, hvornår man skal være ude igen, fortæller Tina Westh.

Sandie Westh roser sine forældre for at være gode til at have fokus på hende og hendes kæreste efter tabet af Vilma.

– Selvfølgelig kunne jeg mærke jeres sorg, men det var virkelig dejligt, at jeg var den, der fik lov til at være i primær sorg. Det handlede om mig.

Hun kommer med en opfordring til alle, der er vidner til tung sorg:

– Din sorg er sekundær. Og det er ikke, fordi du ikke må fortælle, at du er ked af det. Men lad dem, der sidder midt i sorgen, være hovedpersoner i sorgen, siger hun.

Sandie Westh og Tina Westh har begge oplevet, hvordan vi som samfund er bange for sorgen.

– Vi er vildt bange for at mærke og føle den. Sorg kan jo godt virke meget voldsom, siger Sandie Westh.

Hør hele afsnit to af podcasten "I Sorg med Sandie Westh". Podcasten, hvor vi endelig taler om sorg – og hvor man godt må lægge det hele på bordet.

Læs også