Det skal du vide om blødning efter fødslen.
Familieliv

Blødning efter fødslen: Dét skal du vide!

22. december 2016
af Anne Romanelli
Blødning efter fødslen er helt normalt og varer gerne op til 8 uger. I denne periode er det særligt vigtigt at have en god intimhygiejne og tage andre forholdsregler for at undgå infektioner. Få gode råd her!

Blødning efter fødslen

Umiddelbart efter fødslen bløder du fra det sted/sår i livmoderen, hvor moderkagen har siddet fast. Så du bløder altså fra underlivet uanset, om du har født normalt eller ved kejsersnit.

Det er normalt at bløde 6-8 uger efter fødslen.

I starten er blødningen rødlig og kraftigere end ved menstruation, og du vil typisk have brug for de store hospitalsbind eller bruge natbind også om dagen. Efter et par dage aftager blødningen dog langsomt, og de fleste kan bruge et almindeligt menstruationsbind. Tamponer og menstruationskopper frarådes pga. risikoen for infektion i livmoderen.

Blødning efter fødslen er ikke den eneste måde din krop reagerer på efter fødslen. Læs mere her

For at undgå infektioner bør du heller ikke gå i svømmehallen, tage karbad eller have samleje uden kondom, så længe du bløder.

Intimhygiejne efter fødslen

Det er generelt vigtigt at have en god intimhygiejne, og det gælder ikke mindst i tiden efter fødslen, hvor du bløder. Dette er for at undgå infektioner.

Skift derfor bind hyppigt, og tag et dagligt brusebad. Undgå at bruge intimsæbe eller en anden form for sæbe til at vaske dig forneden i den første tid efter fødslen.

https://imgix.femina.dk/fantastisk-foedsel.jpg

Er du blevet syet i forbindelse med fødslen, er det desuden vigtigt at holde sårene rene. Brus dig derfor med lunkent vand, når du tisser, så længe det svier.

Så lang tid tager det at komme sig over fødslen

Hold øje med din blødning

Det er som nævnt helt normalt at bløde efter fødslen, men hold alligevel øje med, hvordan du bløder.

Blødningen skal hele tiden være jævnt aftagende og efter den første uges tid blive mere brunlig for til sidst kun at bestå af sparsomt udflåd. Dette kalder man barselsflåd. Der kan indimellem atter være friske, rødlige blødninger, og dette er også normalt, så længe blødningen i det store hele er aftagende. Fortsætter den massive, friske blødning længe efter den første uge efter fødslen, er det en god idé lige at forhøre sig om det hos lægen.

Gode råd mod smerter ved sex efter fødslen

Blødningen må heller ikke være ildelugtende, da det kan være tegn på infektion i livmoderen, ligesom feber og udtalt ømhed omkring livmoderen skal tages alvorligt.

Kilde: Fødselsforberedelsesbogen 'Fantastisk Fødsel' af Mette Radmer og Camilla Gry Temmesen. Køb bogen her >>

8 udbredte babyråd der bare er myter:

7 babyråd, der bare er myter

Læs også