https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/kom-godt-tilbage-fra-barsel/komgodttilbagefrabarsel2-prim.jpg
Familieliv

5 tips: Undgå barselsfælderne

8. september 2013
af Maria Greve
Foto: Pantherstock
Med disse fem gode råd er du godt på vej til at får den perfekte start tilbage på jobbet efter din barsel

Vidste du, at …

du ifølge loven skal vende tilbage til et job tilsvarende det, du forlod, da du gik på barsel? Hvis vilkårene eller opgaverne er ændret væsentligt, er det det samme som en opsigelse, og så kan du få hjælp af din fagforening.

1 Hold dig synlig
Hold kontakten med din arbejdsplads, mens du er på barsel. Kom ind til frokost, vis babyen frem, tjek mails i ny og næ, og fortæl din chef, at du gerne vil holdes opdateret om ændringer på jobbet. På den måde undgår du, at det hele føles nyt og forandret, når du vender tilbage efter barsel, og du vil hurtigere falde til på jobbet igen.

Mød brandlækker op på jobbet. Det tager kun 5 minutter - se her!

2 Vær realistisk
Du kan ikke både arbejde over og hente tidligt, og du kan ikke nå til yoga og samtidig til babysang. Sæt dig ned, før din barsel slutter, og beslut dig for, hvad du må give afkald på, når du vender tilbage på jobbet. Så kan du undgå at blive stresset over alt det, du ikke længere kan nå.

3 Afstem med baglandet
Hvem henter hvilke dage? Skal I have rengøringshjælp? Kan en bedsteforælder træde til, når I skal arbejde over? Tal med din partner om alt det praktiske, i forbindelse med at din barsel slutter, så I har nogle aftaler at arbejde ud fra. Det vil give dig mere ro til at fokusere på jobbet.

4 Drop ydmygheden
Barsel er en ret og nødvendighed for, at vi føder nok børn til at holde samfundet i gang. Glem derfor ydmygheden og taknemmeligheden over, at arbejdspladsen har ventet på dig i så lang tid. Du skylder ikke dit arbejde noget på grund af din barsel, og mens du er på barsel, har du samme rettigheder til blandt andet lønforhandling som dine kollegaer.

5 Afdramatiser problemerne
Selv om lokummet brænder, du ikke kan få pasning og kun sover en halv time om natten, så undgå at fortælle det til din chef og dine kollegaer. Hvis du for ofte fortæller, hvor hårdt det er, kan din chef få et indtryk af, at du ikke er fuldt til stede og klar til at give den en skalle.

Læs også: Kom godt tilbage fra barsel

Læs også