https://imgix.femina.dk/media/2f4b71f8f4ff4a65b10cf567c8a0eb18.jpg
Familieliv

5 råd til nybagte mødre om barsel

13. maj 2014
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Er du på barsel? Det handler om at være realistisk og lade andre hjælpe, siger ekspert. Få flere gode råd her

Det kan være lidt af en udfordring at komme hjem med et lille nyt familiemedlem, som nærmest kræver konstant opmærksomhed. Alle ambitionerne om lange løbeture og yogaøvelser om morgenen, inden barnet vågner, må som regel smides på jorden.

- Der er en del af planlægningen, der måske ryger i vasken, når barnet er kommet til verden. Men det er ikke et nederlag, at du ikke når at dyrke yoga, inden barnet vågner om morgenen. Du må acceptere, at det kan være en sejr, hvis du når at gå i bad hver dag. Fokuser på de små sejre og nyd tiden - for den kommer ikke igen, lyder rådet fra Dorthe Rindbo, der er ekspert i personlig planlægning og forfatter til bogen "Travle kvinders guide til mere tid", til Alive.dk.

Hun har følgende fem råd til, hvordan en nybagt mor kan få en mere rolig hverdag på barsel ved at planlægge og prioritere sin tid:

Vær tidsrealistisk omkring din tid på barsel
Mange kvinder går og drømmer om at føre store projekter ud i livet under en barsel. Det kan være at skrive en bog eller endelig få malet gæsteværelset. Men ifølge Dorthe Rindbo skal man droppe de meget ambitiøse planer, for det ender ofte med, at der ikke er tid til at føre dem ud i livet alligevel.

- Mange kvinder undervurderer, hvor meget tid og energi det kræver at have et spædbarn. Tag det hen ad vejen og drop at være ambitiøs omkring en masse sideprojekter. Det er fint at have drømme og ønsker for din barsel, men det primære formål er jo at passe barnet og sørge for at få ro og rytme i hverdagen, siger Dorthe Rindbo.

Lad andre hjælpe
Det er i orden at få hjælp fra din mand, familie og venner, mens du er på barsel.

- Giv slip på kontrollen og tanken om, at du ved bedst. Lad også faderen komme til og lad ham gøre det på hans måde, forklarer Dorthe Rindbo.

Få dit eget åndehul
I tråd med at lade andre komme til og passe barnet, skal du sørge for at tage lidt tid til dig selv. Tag eksempelvis et langt bad, mens andre holder øje med den lille.

- Det kan også være, at du skal sørge for at tage en lur, når barnet sover. Og så droppe at lave praktiske ting. Uden søvn er det de færreste af os, der dur til noget, påpeger Dorthe Rindbo.

Prioriter parforholdet
Et lille nyt familiemedlem optager meget tid, og det går ofte ud over parforholdet. Vær opmærksom på, at der skal være plads til jer begge omkring barnet.

- Og sørg for at pleje kærligheden. I stedet for at dejse om på sofaen, så aftal at have en hyggeaften hver onsdag. Det kan lyde lidt kedeligt, men hvis man ikke aftaler det, er der større risiko for, at det ikke sker, siger Dorthe Rindbo.

Lyt til dig selv
Der er sikkert mange kvinder i din omgangskreds, der gerne vil give dig gode råd omkring, hvordan man er en god mor og på barsel. Men i sidste ende handler det om, at du skal lytte til din krop.

- Det gælder også, når familie og venner gerne vil komme forbi og se barnet. Hvis du ikke har energi, så sig fra. Lyt til din krop, understreger Dorthe Rindbo.

På mama.dk kan du læse lidt om, hvor meget søvn dit barn egentlig har brug for

Læs også