Familieliv

3 personlighedstræk, du kan takke din søster eller bror for

25. september 2019
Onsdag, 25. september 2019 - 8:00 (Udgivet første gang d. 20. februar 2015) - af Anne Romanelli, foto: Panthermedia
Få mennesker er ligeså vigtige for os som vores søskende. I hvert fald når det kommer til udformningen af vores personlighed.

"Vores søskende er sammen med os fra vores personlige histories morgengry til den uundgåelige skumring," har den amerikanske forfatter Susan Scarf Merrell en gang sagt. Og deri tager hun jo ikke helt fejl. Og de kære søskende har stor betydning for, hvem vi er. Det viser en gennemgang af en lang række undersøgelser om den store indflydelse, søskende har på hinanden, som Huffington Post har lavet.

Og konklusionen på den gennemgang var, at der 3 særligt betydningsfulde måder, hvorpå søskende former hinanden - mere end nogen andre.

LÆS OGSÅ: Børn arver deres intelligens fra mor

Se, hvad du måske kan takke din bror eller søster for her:

Din positivitet

Forskning fra Ohio State University viser, at voksne, der har søskende, typisk også har en mere positiv attitude end dem, der ikke har søskende. Søskende bliver nemlig en form for ’livspartnere’, som vi deler glæder med og bearbejder sorg med gennem hele livet – og det giver typisk en mere positiv tilgang til tilværelsen, at vi har en, vi kender til bunds og altid kan læne os opad. En søskendes rolle er af særligt stor betydning i skilsmissefamilier, idet børn i skilsmissefamilier ’tager det bedre’ og ikke føler sig nær så alene, hvis de har et tæt forhold til deres søskende. Søskende bliver nemlig ofte dem, som børnene søger støtte hos i svære tider, og de kan endda indtage pladsen før far i rækken over de vigtigste personer i barnets liv. En anden undersøgelse viser, at man også lider mindre af depression som voksen, hvis man har en søster, man er tæt på.

Din selvsikkerhed

Forskning fra Brown University i USA viser, at søskende hjælper os frem til en større selvforståelse, da søskende som børn har tendens til at efterligne hinandens vaner og adfærd – og derved spejler de sig i hinandens personligheder. Især yngre søskende kopierer typisk deres ældre søskende, og især søstre kan have større indflydelse på deres søskendes selvforståelse, end nogen andre har. Det skyldes, at nogle af os taler meget og om alt med vores søstre, og dermed bliver vi sikrere på os selv – og hvem vi er. Og fx. er mænd, der har en søster, typisk mere følelsesmæssigt sikre på sig selv end andre mænd, og kvinder med søstre har gerne mere selvtillid og gåpåmod.

Din empati

Hvis du er kvinde og har en bror, eller mand og har en søster, kan du takke din søskende for, at du muligvis føler dig bedre tilpas i selskab med det modsatte køn end andre, der ikke har en søskende af et andet køn. Du er nemlig sandsynligvis langt bedre til at sætte dig ind i det andet køns tanker og følelser, fordi du i din barndom har haft stor interaktion med din søskende af det modsatte køn, og det har derfor sikkert heller ikke har været et problem for dig at interagere med det andet køn udenfor hjemmet, viser forskning fra University of Texas-Arlington. Uanset dine søskendes køn er du samtidig også typisk bedre til at håndtere konflikter og gå på kompromis uden for hjemmets fire vægge, idet man med søskende får rigeligt med ‘træning’ derhjemme.