Derfor bliver du irriteret, når andre smasker
Liv

Derfor bliver du irriteret, når andre smasker

8. oktober 2017
af Margrethe Vadmand,
Foto: Panthermedia
Du er ikke bare sart, hvis det irriterer dig grænseløst, når folk laver - tilsyneladende - uskyldige lyde. En ny undersøgelse viser nemlig, at lydfølsomheden er en reel medicinsk lidelse!

Bliver du irriteret, når andre smasker og laver lyde?

Hvis din sidemands højlydte popcornknasen i biografen er nok til at bringe dit blod i kog, så er du ikke alene: Du er (måske) en af mange mennesker, der lider af en hjerneabnormitet kaldet misofoni!

Folk med denne lidelse hader nemlig lyden af andre, der spiser, tygger, trækker vejret højlydt eller klikker på kuglepennen.

Lidelsen blev første gang nævnt som en lidelse i 2001, men siden da har forskerne været skeptiske over for, om det er en reel medicinsk lidelse. Men det er nu slået fast!

Forskere ved Newcastle University fandt nemlig ud af, at personer med misofoni har en lidt anderledes fungerende frontallap i forhold til mennesker uden misofoni.

Ændringer i hjernens aktivitet

I en rapport offentliggjort i tidsskriftet Current Biology fortæller forskerne, hvordan de via scanninger af de lydfølsomme personer kunne se ændringer i hjernens aktivitet, når de hørte en triggerlyd.

Hjernescanningerne viste, at mennesker med misofoni har en abnormitet i deres følelsesmæssige kontrolmekanisme, der får deres hjerner til at gå i overdrive, når de hører de forhadte lyde. Lydene kunne derudover også fremkalde en fysiologisk reaktion med øget puls og sved.

Så du er måske ikke bare sart, hvis lyden af andres tyggegummitygning gør dig virkelig irriteret!

Læs også