https://imgix.femina.dk/media/article/design_uden_navn_2.png
Liv

Danmarks første kvindelige statsminister farvede sit hår pink i weekenden – og viste igen, hvorfor hun er en kæmpe boss

30. november 2020
af Maria Brus Pedersen
Foto: Instagram. Collage: femina
Instagram sendte en love-storm mod Helle Thorning-Schmidt, da hun i weekenden farvede sit hår pink til Megan Thee Stallion.

Helle Thorning-Schmidt har længe været et boss på internettet. Det har vi vidst, siden det her billede dukkede op i 2015, hvor hun får sig en smøg med Albertslund-drengene fra Suspekt, efter at have overrakt dem prisen for 'Årets Rapgruppe' til DMA.

Og hendes egen profil på Instagram er ofte en påmindelse om det. Indimellem billederne af diverse presseoptrædener og politiske opslag, er der selfies med sjove parykker, gelnegle og billeder med Vestegnsrapperen Tessa.

I weekenden vandt Helle Thorning-Schmidt så alles digitale hjerter med en pre-party story. I guldskjorte og med nummeret ’Body’ af rapperen Megan Thee Stallion som underlæg, farver Danmarks tidligere statsminister sit hår pink før en fest.

Lige pludselig var Instagram story fyldt med mennesker, der delte og hyldede det tidligere statsoverhoved. ”2020’s baddest bitch” skrev en.

”Jeg er VILD MED DIG Helle” skrev stylist Kenny Alexander. Memesiden Onsdagsjazz kvitterede med at klippe Helle Thorning-Schmidt ind musikvideoen til rapperen Cardi B’s ”I like it like that”.

Og Helle Thorning-Schmidt? Ja, hun re-postede det hele. Uden skam. Like a boss.

https://imgix.femina.dk/1_4.png

Men hvorfor får en omgang pink hår så stor opmærksomhed? Og så meget kærlighed?

Måske fordi, hun var den første. Hun var den første kvinde, der blev valgt til at lede landet. Og hun oplevede, hvordan køn i meget høj grad spillede ind i, hvordan befolkningen så hende.

For da Helle Thorning-Schmidt var statsminister, følte befolkningen ikke, at de kunne mærke hende. Og når hun gjorde, fik hun røg for det. Da hun i 2013 til en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela tog et selfie med Barack Obama og David Cameron, blev det kritiseret vidt og bredt blandt andet for at være upassende opførsel.

Selv mente Helle Thorning-Schmidt, det var vigtigt, at hun som statsminister lignede en kaptajn, der kunne holde hovedet koldt – også i krisesituationer. Det har hun tidligere fortalt om i et interview i femina, hvor hun sagde:

– De to ting clashede med hinanden. Og det var ikke bare mig. Det er noget, der ofte sker for kvindelige politikere. De bliver set som lidt for kyniske og kolde, nogen, man ikke kan mærke, og så bliver det et problem. Anders Fogh var der jo ikke nogen, der kunne mærke, og der var heller ikke nogen, der efterspurgte det.

– Kvinders fejl bliver vurderet hårdere og bliver ikke så let tilgivet. Man taler jo ofre om, at det er svært for mænd at blive diskvalificeret, fordi de bliver tilgivet så nemt, og det gør kvinder bare ikke.

https://imgix.femina.dk/2_4.png

Hun er også den første kvinde herhjemme, der ikke længere er statsminister. Og med det fik hun en mulighed for at udvide rammerne for, hvordan kvinder, især kvinder i magtpositioner, kan agere. For nok er hun ikke statsminister længere, men hun har også siden haft højt profilerede jobs; hun var direktør i International Red Barnet fra 2016-2019, og nu sidder hun i Facebooks nyoprettede tilsynsråd.

Når hun farver sit hår pink og hører Megan Thee Stalion, så losser hun til de forventninger, der var så udtalte, da hun var statsminister. Og til de forventninger, vi sikkert alle har oplevet i en eller anden grad, statsminister eller ej.

Forventninger om, at kvinder ikke må være for meget. Om at vi skal være pæne, men for guds skyld ikke gå op i vores udseende. Om at vi skal være sjove, men bestemt ikke fjollede.

I et andet interview med femina, dette fra 2013, altså da hun havde haft sin gang i Statsministeriet i to år, fortalte hun, at hun var blevet nødt til at værne mere om sit privatliv. Ikke lukke journalister så langt ind. Måske er det også det, der resonerer i baggrunden, når man følger Helle Thorning-Schmidt på Instagram. At hun blev nødt til at værne om sig selv, da hun var statsminister. Og at hun nu lukker op igen; for det smukke, det skøre og det Vestegn'ske.

Helle Thorning-Schmidts instagramstory, som nu er blevet til et permanent opslag, minder os om, at kvinder er, og gerne må være, mange ting: sjove, fjollede, alvorlige, dygtige, bestyrelsesmedlemmer, chefer, fangirls og forfængelige.

Og så er det en venlig påmindelse om, at selvom det står på flasken, at lyserød hårfarve kan vaskes ud, så er det ikke altid så nemt.

https://imgix.femina.dk/3_4.png

Læs også