https://imgix.femina.dk/media/article/corona-kampagne.png
Liv

Coronakampagne trukket tilbage efter kritik: "Dem, der har lavet den, er dinosaurer"

2. februar 2021
af Emilie Søndergaard Christiansen
Foto: Screenshot fra Twitter
En kønsstereotyp fremstilling, der mest af alt minder om noget fra 1950’erne. Sådan lyder kritikken af en britisk coronakampagne, der nu er trukket tilbage.

I Storbritannien er en coronakampagne, udsendt af den britiske regering, trukket tilbage, efter den har mødt voldsom kritik, skriver TV 2.

Kampagnen, der har til formål at minde befolkningen om at holde sig hjemme under corona, viser fire små billeder af situationer fra hverdagen under overskriften: ”Stay home. Save lives.”

På de fire billeder kan man se en kvinde og en pige, der gør rent. En kvinde, der hjemmeskoler sine døtre. En kvinde, der står med en baby på armen og stryger, og en mand, der slænger sig i sofaen med sin kone og sit barn.

Det faktum, at det kun er kvinderne, der udfører de huslige pligter, har medført hård kritik fra flere af landets politikere.

I et opslag på Twitter udtrykker Yvette Cooper, fra partiet Labour, stor utilfredshed med regeringens budskab.

"Et budskab fra regeringen til nationens kvinder og piger!! I 2021. Åbenbart spreder 1950’ernes kønsdiskrimination sig også hurtigt."

Også lederen af partiet Women’s Equality, Mandu Reid, har kritiseret opslaget i en udtalelse til The Guardian.

- Denne form for stereotyp fremstilling får mit blod til at koge. Dem, der har lavet den, er dinosaurer, siger hun til avisen.

Kampagnen nåede dog ikke at være ude i lang tid, før den massive kritik medførte, at den britiske regering valgte at trække kampagnen tilbage med den erkendelse, ”at den ikke afspejler dens syn på kvinder.”

Rigtigt at kritisere

Karen Sjørup, der er kønsforsker og lektor emeritus ved RUC, udtaler til TV 2, at det er rigtigt at kritisere sådan en kampagne, selvom den nok så meget måtte afspejle virkeligheden.

En undersøgelse fra 2018 viser, at det stadig er kvinderne, der trækker det store læs derhjemme, når det kommer til madlavning, rengøring osv.

Læs også