https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/10/44/vintips/vintips-stor.jpg
Popkultur

Vinekspert: Sådan vælger du den rigtige vin

28. oktober 2013
af Mie Schou
Foto Panthermedia
Et glas rødvin om dagen har sine fordele, men kun et enkelt glas, og så er det ærgerligt, hvis vinen ikke er god. Få sommelier Thilde Maarbjergs bedste vintips her – for dårlig vin er spild af tid

Skal vinflasken være med korkprop eller skruelåg, og er vin i en papkarton lige så god som vin på flaske?

Der er flere ting at tage stilling til, når man står foran vinhylden og skal til at vælge. Derfor får du her Thilde Maarbjerg, der arbejder med vin til daglig på gourmetrestauranten Kong Hans Kælder i København, hvor hun er sommelier og restaurantchef, bedste tips.

For ifølge hende kan det godt betale sig at lære at kende forskel på god og dårlig vin.

Rødvin skal ikke være varm

Pas på med at servere rødvinen for varm. Det gør vinen ubalanceret og får alkoholen til at stå tydeligere frem. Sæt eventuelt rødvinen på køl 20 minutters tid før servering. Ingen rødvine bør serveres over 20 grader, og lettere typer som vine lavet på Pinot Noir-druen viser sig flottest ved 15 grader.

Derfor skal vin ikke opbevares i køkkenet

Opbevarer man vine derhjemme længere end 6 måneder, kan det være en god ide at vælge et sted i hjemmet, hvor temperaturen er kølig og ikke svinger for meget. Køkkenet er et rigtig dårligt sted til vinopbevaring - det er langt bedre at have vinene liggende under sengen.

Skruelåg eller korkprop

Man kan roligt vælge vin med skruelåg. Lågene er gennemtestede og fungerer upåklageligt, og man slipper for den risiko, der er forbundet med korkpropper - spor af TCA, et potent stof, der giver vinen en bismag af muggen kælder. Desuden er vine med skruelåg nemme at lukke igen, hvis man ikke drikker hele flasken.

Hold dig fra plasticpropper

Vin med plastikpropper skal man derimod holde sig fra. Plastikpropper har ikke samme elasticitet som korkpropper, og der er større risiko for lækage, når vinen er lukket med en plastikprop.

Så lang tid kan papvin holde sig

Vin i bokse er et godt valg, hvis man bare gerne vil have et glas til aftensmaden. Vakuumpakningen gør, at vinen holdes nogenlunde beskyttet for luft. Vakuummet giver vinen længere holdbarhed efter åbning, så en boks vil typisk kunne holde sig 10-14 dage efter åbning (hvid- og rosevine på køl holder sig længst)

Så kolde skal hvidvin være

Friske hvidvine skal serveres direkte fra køl, helst ved en seks-syv grader. Helt lette og lyse hvidvine skal drikkes, mens de er unge og spændstige. Står de for længe og lagrer, bliver de slappe, kedelige og begynder at mangle syre og aroma. Til sidst smager de bare af æbleskrog. Riesling er en undtagelse, for denne drue har et højt indhold af syre, og det gør den lagringsegnet.

Rosé i solen

Rosévin er en optimal aperitif og lækker til lette, grillede retter som hummer og andre røde skaldyr på grillen. Rosé er en sæsonvin, der sjældent drikkes i vinterhalvåret, men tager sig godt ud under parasollen på havebordet og bedst nydes i selskab med solen.

Vælg rosé efter farve

Når du skal vælge din rosé, kan dens farve være en god ledetråd i forhold til, hvor kraftig vinen er. Jo mørkere, jo kraftigere. Roséernes farve kan variere i styrke og nuance og for eksempel være rosafarvet, klar med et svagt gyldent skær eller lidt mørkere pastellyserød.

Læs også