https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/1550_zindy.jpg
Underholdning

Zindy Laursen: ”Jeg har en stor kærlighed til Danmark”

16. december 2015
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Lars H. Laursen
Sangerinden Zindy Laursen er lige nu aktuel med håndboldhittet ”Heart of Handball,” som brager ud af højtalerne, når det danske kvindelandshold giver den gas i jagten på VM-medaljerne. Zindy selv har boet i New York de sidste 13 år, men selvom the big apple føles som hjemme, vil hendes hjerte altid banke for Danmark.

Måske husker du hende bedst fra start 00’ernes Venner for Livet, hvor Zindy Kuku Boogaloo gav den gas hver fredag aften, eller fra 90’er succesen Cut ’N’ Move. Det er nemlig ikke meget, vi har set til den energiske sangerinde herhjemme de sidste 10 år. Og det er der en meget god grund til: For 13 år siden rykkede Zindy nemlig teltpælene op og ”startede forfra” på den anden side af Atlanten. USA er i dag blevet hendes hjem – men Zindy vil altid føle sig halvt dansk.

Hvorfor lige New York?

I 1998 var jeg i USA for at skrive numre til min soloplade, og det foregik lidt uden for New York. Det var første gang, jeg var derovre, så en dag tog vi ind til byen for at tage på sightseeing. Jeg kan bare huske, at jeg kom kørende ind i byen og så, hvordan de her skyskrabere skød op… OMG! Jeg var helt oppe at køre på den der måde, jeg jo altid er. Hehe.. Jeg tænkte, at her skulle jeg bare bo! Jeg havde sådan en stærk følelse af, at det var her, jeg skulle være. Det var lidt på samme måde, som når man møder den rigtige i kærlighed: Man ved bare, at det er rigtigt. Så jeg besluttede, at når jeg var færdig med Venner for Livet, så ville jeg tage skridtet og flytte til New York.

Se Zindys musikvideo med det danske kvindelandshold i håndbold lige her

Var du aldrig i tvivl, om det var det rigtige at gøre?

Nej, slet ikke faktisk. I hele mit liv og i min karriere, har jeg nok altid bare kastet mig ud i tingene. Min intuition er meget stærk, så den går jeg meget efter… så jeg sparede lidt sammen, så jeg kunne overleve lidt, og så kastede jeg mig ud i en flytning. Det var det, jeg virkelig havde lyst til på det tidspunkt.

Hvordan var det at komme fra Danmark til kæmpestore USA?

Hel mit liv var en kæmpe omvæltning! Jeg kom jo fra en kæmpe seersucces i Danmark, hvor Zindy Kuku Boogaloo tordnede ud på TV2 hver uge, og vi havde solgt noget ala 150.000 albums. Vi var virkelig på vores højdepunkt. Men da jeg kom til New York kunne jeg bare mærke, hvordan jeg havde brug for at finde mig selv. Jeg havde jo ikke nogen venner herovre dengang, så jeg startede simpelthen forfra. Jeg tror, de fleste kender den der med, at man ind i mellem i livet har lyst til lige at nulstille og ikke være en slave af alle de ting, man skal og bør… Så jeg købte en turistguide, gik en masse ture, prøvede en masse forskellig slags mad og fandt ud af det hele. Der gik ikke ret længe, inden jeg begyndte at føle mig hjemme.

Hvad har du arbejdet med, mens du har boet i New York?

Jeg har lavet de ting, jeg altid har lavet. Jeg har altid arbejdet som sangskriver, så det er stadigvæk primært mit hovedjob. Og så har jeg optrådt! Jeg har mit eget band, som jeg spiller med, hvor jeg kan spille lige, hvad jeg har lyst til. Jeg er ikke så bundet af at skulle spille I’m alive og Giv it up, som når jeg optrådte i Danmark, hehe. Så har jeg lavet coaching og workshops for artister, og så er jeg begyndt at spille skuespil. Jeg var tæt på at lande en rolle på Broadway faktisk! Hehe.

Læs det store interview med håndboldkvindernes træner Klavs Bruun Andersen, der er stolt af, han tør tude foran andre

Hvad elsker du mest ved Danmark?

Elsker mest ydmygheden. Jeg er ikke sååå vild med jantelov, men jeg tror, at det tjener en bedst, hvis man kan holde begge ben på jorden, så jeg kan godt lide at vi er ydmyge, selvom vi er super dygtige til musik og bøger, film og alt akitektonisk. Vi er ret underspillede, så ydmygheden har jeg taget med mig. Men samtidig er det også en af de værste ting, for alligevel synes godt, vi danskere må vise lidt mere. Hehe. Det er en god kvalitet at have, men det kan også blive for meget.

Hvad med USA?

Alt er åbent altid! Hehe. Det er så nemt… Og så er der højt til loftet. Hvis du har en ide, er der ikke nogen, der griner af dig, det er meget mere sådan ”year, go for it!” Og så kommer alle hinanden meget mere ved. Folk sludrer med hinanden, når man står i kø til at købe kaffe, og det er så dejligt. Jeg føler mig aldrig ensom i New York, som jeg nogle gange gør i Danmark. Vi bliver ind i mellem lidt fobiske, bare fremmede taler til os.

Hvad savner du mest ved Danmark, når du er i USA?

Jeg savner mest mine venner og min familie. Men nu har jeg endelig fået min mor på Facetime! Hehe. Og så savner jeg den der hjemlige hygge. Herovre går folk altid meget ud. Jeg savner også at snakke dansk, men jeg har en flok danske venner, som jeg ses et par gange i ugen med. Så holder vi det danske ved lige, hygger og griner af danske ting som ”Chris og chokoladefabrikken.” Haha. Ret pinligt, men vi har jo ikke boet i Danmark i mange år, så vi er slet ikke up to date.

Læs, hvad håndboldlandstræner Klavs Bruun Jørgensen beundrer kvinder for, og hvad vi bør vide om mænd

Hvordan er det at være repræsentant for det nye danske håndboldhit, når du bor i USA?

Jamen det er SÅ dejligt, for det er jo halvdelen af mig! Jeg er halvt amerikansk, også biologisk, og halvt dansk, og jeg har en stor kærlighed til Danmark. Det er enormt vigtigt at vi holder fast i nationalfølelsen, og jeg er rigtig stolt over at være en del af det her projekt… Og det er fedt at se, at så mange klubber har lavet deres egne videoer til sangen. Det er simpelthen helt sådan ”Wauw, DET var lige målet med sangen, at den skulle skabe fællesskab!” Det kan vi altså noget med i Danmark. Jeg skal også klart følge pigerne, jeg er selv et sportsmenneske, så selvfølgelig skal vi vinde! Og så åbner og lukker jeg ballet med min sang – forhåbentlig mens vi står med medaljer om halsen d. 20, hehe.

Læs også