Tobias Hamann
Underholdning

Tobias Hamann indrømmer: En anden bagte auditionkagen

12. juli 2022
Af Aviaya Hansen
Foto: Lars Aarø, DR
“Den store bagedyst”-vinder fik hjælp af sin daværende kæreste, da han skulle gennem DR's smalle nåleøje.

I 2014 tog Tobias Hamann suverænt dette ikoniske trofæ, da han vandt “Den store bagedyst”.

Men nu afslører den tidligere vinder, at han ikke selv bagte den kage, han havde med til audition.

Indrømmelsen falder i podcasten “Jagten på en ven”, hvor Tobias fortæller, at han befandt sig i Indien på ferie, da DR sendte ham en mail og inviterede ham til casting.

– Jeg fik en mail, men vi var i Indien om, at jeg var udvalgt til casting, og at det var dagen efter vi kom hjem fra Indien om morgenen, og at jeg skulle medbringe kage. Og jeg var sådan “det kan jeg jo ikke”, fortæller han til de to værter Neel Rønholt og Julie Ølgaard.

Gode råd var dyre, men Tobias fandt en løsning. Ude i Indien fandt den daværende kagenovice på en opskrift – stærkt inspireret af en indisk dessert – og sendte den hjem til Danmark.

– Jeg sendte den til min daværende kæreste og spurgte, om hun ville bage den kage, som jeg skulle have med til casting på “Den store bagedyst”, forklarer han i podcasten.

Det var Tobias' daværende kæreste Katrine Nør, der blev lokket i køkkenet for at bage den indiskinspirerede kage.
Det var Tobias' daværende kæreste Katrine Nør, der blev lokket i køkkenet for at bage den indiskinspirerede kage.

Tobias returnerede til Danmark om natten, og da han stod op om morgenen, stod kagen klar.

– Så jeg havde ikke selv bagt den kage, jeg havde med til den første casting, indrømmer han.

Efter den overlegne sejr er Tobias blevet et kendt ansigt, som kan leve af netop det: At være et kendt ansigt.

DR hyrede ham efterfølgende til at lave en række programmer, hvor han rejste rundt i verden og bagte kager inspireret af lokalsamfundet.

Senere er han blevet influencer med knap 70.000 følgere og tjener til dagen og vejen ved at reklamere for alverdens produkter og services.

Derfor er han da også bevidst om, hvor stor betydning hans deltagelse i bagedysten har for hans nuværende arbejdsliv.

– Det har gjort alt muligt. Det hele udspringer af det. Eller det hele … som om jeg har en stor karriere, men det er det, der er mit grundlag, det er bagedysten, fortæller han.

DR: Det var ikke snyd

SE og HØR har talt med DR for at finde ud af, om Tobias Hamann har snydt sig til en plads i det prestigefyldte bagetelt.

Tobias Hamann
I 2014 kunne Tobias Hamann løfte det ikoniske "Den store bagedyst"-trofæ.

Signe Aggerholm, som var redaktionschef på "Den store bagedyst" fra 2012-2014, forklarer, at den pågældende auditionkage kun fylder fem procent af udvælgelsesprocessen, som består af tre elementer.

– Et af elementerne er, at vi til en gruppecasting beder deltagerne om at medbringe en kage, de har bagt, som skal vise deres bagestil. Vi er helt bevidste om, at det har vi ingen mulighed for at kontrollere, forklarer den tidligere redaktør, som er forsigtig med at udpege Tobias Hamann som en snydepels.

– Hvis Tobias’ udsagn passer, har han delvist brudt den regel, i og med at han selv har valgt kagestilen og udviklet opskriften, men ikke selv fysisk har bagt kagen. Men der er et pænt stykke derfra til at sige, at han har snydt sig med i programmet, siger hun.

Casterne på "Den store bagedyst" udvælger de ti kandidater på baggrund af mange faktorer og ikke kun deres bageevner.

– Hvis jeg skal sætte et tal på, udgør den medbragte kage måske fem procent af de faktorer, som vi kigger på, når vi udvælger dem, der skal gå videre til næste runde, siger hun.

Tobias Hamann
Tungen lige i munden ... Tobias havde ikke rigtigt bagt, før han kastede sig ud i bagedysten og vandt.

Den sidste runde består af en discplin, som vi kender som den hemmelige udfordring fra programmet, hvor de sidste 20 håbefulde amatørbagere skal bage en for dem ukendt kage for snurrende kameraer i et skolekøkken.

– Her er det fysisk umuligt at få nogen form for hjælp hjemmefra, argumenterer hun.

Artiklen blev første gang udgivet på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også