Dronning Margrethe
Dronningens 50-års jubilæum

Tillykke! Se billederne fra dronning Margrethes 50 år på tronen

13. januar 2022
af Lilli Henriksen
Foto: Hans Petersen
Som ældste datter af en konge så hun fra barnsben, at pligten til at tjene sit fædreland kommer før alt andet. Ikke at hun var født til at overtage tronen, hun var jo pige, prinsesse. Men folket ville det anderledes, og nu kan hele landet fejre dronning Margrethes 50 år på tronen.

Hun knugede et lomme­tørklæde, og ansigtet var mejslet i sorg, da Danmarks tronfølger prinsesse Margrethe efter netop at have mistet sin far aftenen før skulle stå ansigt til ansigt med befolkningen og udråbes som dronning.

Det var en bidende kold lørdag den 15. januar 1972, og enhver mærkede det bevægende øjeblik på balkonen på Christiansborg Slot, hvor hun iklædt sørgesort blev udråbt af statsminister Jens Otto Krag med tre gange:

"Hans Majestæt Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe II".

Ingen var i tvivl om, at det var et historisk øjeblik, da Danmarks nye dronning sluttede sin tiltrædelsestale med sit valgsprog: "Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke."

Og alle glædede sig på hendes vegne, da hendes egen store kærlighed, prins Henrik, helt uden for protokol trådte ud på balkonen, tog sin kones hånd og galant kyssede den, mens folket jublede på slotspladsen og foran sort-hvide tv-skærme.

Vi har samlet et udpluk af billeder fra 50 år med Dronning Margrethe 2. ved tronen.

Forelskelse i fuldt flor

Dronning Margrethe og Prins Henrik
Foto: Elfelt-Scanpix

Dronning Margrethe og prins Henrik fandt både hverdag og privatliv på Fredensborg Slot, hvor en del af prins Henriks urne nu er sat ned.

Dronning Margrethe og Prins Henrik
Foto: Henning Bagger

Turen i luftgyngerne på Hjallerup Marked i 1996 blev Årets Pressefoto.

Prins Henrik var ekspert i at bryde det stive, officielle og udfordre sin kone.

Dronning Margrethe og Prins Henrik
Foto: Elfelt-Scanpix

Måske er det lidt opstillet til glæde for fotografen, for folket, alligevel oser billedet af mor, far og børn, af familielykke ombord på kongeskibet Dannebrog.

Rejsedronningen

Dronning Margrethe og Prins Henrik
Foto: Lars Hansen

Regentparret ved Den Kinesiske Mur i 1979. Dronning Margrethe var det første kongelige statsoverhoved, som besøgte Kina.

Dronning Margrethe
Foto: Jakob Carlsen

Mon ikke dronningen husker åbningen af den ny museumshavn ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde?

Dronning Margrethe
Foto: Keystone

Gamle spøjse traditioner hører sig til.

Her optages dronningen f.eks. i Hosebåndsordenen ved en ceremoni i Sankt George-kapellet i Windsor Castle med bl.a. prins Charles.

Dronning Margrethe
Foto: Finn Frandsen

Dronningen har utallige gange besøgt både Færøerne og Grønland, og naturoplevelserne kommer med hjem i den mentale malerkasse.

Kostumedronningen

Dronning Margrethe
Foto: Søren Steffen

I ballettens tegn hjalp dronning Margrethe gennem 32 år sin danseskoleveninde Susanne Heering med at kreere kostumer og scenografi til årets afslutningsforestilling.

Dronning Margrethe
Foto: Billed-Bladet

Også helt privat elsker dronningen at klæde sig ud, her er hun helt ukendelig som heksen fra "Sylfiden" på vej til nytårsfest.

Monark og menneske

Dronning Margrethe og Prins Henrik
Foto: Steen Wrem

Dronning Margrethe overraskede med udslået hår, da hun og prins Henrik blev vækket på Fredensborg på deres sølvbryllupsmorgen i 1992.

Dronning Margrethe
Foto: Jørgen Jessen

Dahlia eller georginer er kunstværker, dronningen ikke kan stå for på blomstermarkedet, når hun besøger Cahors.

Dronning Margrethe
Foto: Patrick Van Katwijk

Arvefølgen er sikret i flere generationer i det danske kongehus, og dronningen har fuld tillid til både kronprins Frederik og kronprins Christian.

Folkets dronning

Dronning Margrethe
Foto: Keld Navntoft

Nærvær og ægte interesse. Med den indstilling har dronningen mødt tusindvis af danskere, høj som lav, når hun har været rundt i det danske rigsfællesskab på bybesøg, til indvielser, jubilæer, åbningshøjtideligheder.

Dronning Margrethe
Foto: Finn Frandsen

Dronningen har tit mindet os om de vigtigste livsværdier i sine nytårstaler. I 1987 var det Janteloven, som fik et skud for boven.

Læs også