https://imgix.femina.dk/media/article/tessa_0.jpg
Underholdning

Tessa kæmper sig ud af fortiden: "Min mor kaldte mig for luder"

26. maj 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: DR
Tessa er et navn, der er værd at huske. En ung kvinde fra Hundige med masser af 'shit i bagagen', men også en tro på sig selv. Nu vil hun bruge sin stemme til at give unge udsatte piger troen på dem selv tilbage.

- Jeg har én chance for at ændre mit liv. Men jeg har så meget shit i bagagen, som kan ødelægge mig. Jeg har været udsat for ting. Det har ødelagt mig indeni.

Sådan lyder introen til en dokumentar på DR om en ny, kvindelig rapper, vi allesammen snart er på fornavn med. Tessa.

En ung kvinde fra Hundige, som på ganske kort tid er gået fra at være en indebrændt gadepige til at stå på en scene på Roskilde Festival med et tætpakket publikum og spille sin debutkoncert.

Tessas hævn

I dokumentaren "Tessas hævn" følger vi rapperens vej til stjernerne. Vi ser hende, når hun underskriver sin pladekontrakt. Når hun står på en scene for første gang og optræder for et ekstatisk publikum.

Det hele går så stærkt, at selv Tessa har svært ved at følge med. For hvordan kan det være, at lige netop hun får så stor succes?

For successen er sket på trods. Tessas fortid rummer nemlig et liv på gaden, chikane og regelmæssige overgreb.

Overgreb i solcentret

Overgrebene startede i byens solcenter, da hun skulle vente på bussen. Et par drenge låste døren bag hende og sagde: 'Du kommer ikke ud herfra, før du har været sammen med os begge to'.

Sådan fortsatte det i flere år, og i perioden sendte hun også nøgenbilleder af sig selv til en fyr, hun har vild med.

Men fyren havde skjulte motiver med billederne, og få dage senere fik hun at vide, at hans ven ville hænge dem op på skolen. Det eneste, der kunne forhindre ham i det, var, at Tessa skaffede 200 kr til dem hver.

tessas hævn på dr.dk

Et turbulent forhold til moderen

Tessa var så bange og presset, at hun besluttede at fortælle sin mor om episoden.

- Jeg stjal de første 200 kr i min mors pung. Men da jeg ikke kunne skaffe flere penge, gik jeg til bekendelse.

- Hun sagde, at jeg gav mig selv væk. At jeg var billig, naiv - og at jeg selv havde bedt om det. Hun kaldte mig for en luder. Jeg fortalte hende aldrig noget igen, fortæller hun sin psykolog i dokumentaren.

https://imgix.femina.dk/tessa_rapper.jpg

Selvom forholdet til moren dengang var turbulent, er det bedre i dag. De kommer godt ud af det med hinanden, og i dokumentaren ser vi, hvordan moren er med til et arrangement, hvor Tessa skal optræde.

- Hun er jo stolt af mig, så ligegyldigt hvad jeg siger til hende, så tænker hun nok: 'Nå, men det gik jo meget godt'.

Men der er stadig skelsættende episoder, Tessa ikke har fortalt sin mor om. Som da hun som den eneste pige til en fest var sammen med flere drenge.

- Jeg sagde fra, men til sidst var jeg for wasted til at blive ved, fortæller hun.

En rollemodel for udsatte piger

Med de forfærdelige oplevelser i bagagen vil Tessa nu bruge sin stemme til at stå op for alle dem, der ikke selv kan. Det fortæller hun i dokumentaren:

- Jeg er blevet inviteret til at spille i De Unges Hus i København for en masse udsatte unge piger, som kommer fra samme baggrund, som jeg selv gør. Som måske ikke har det skide godt derhjemme eller skide godt på gaden. De vil gerne have, at jeg kommer og spiller for dem. Så det har jeg selvfølgelig sagt ja til. No questions asked, siger hun.

dr dokumentar om tessa

Her ser man hende også tale med en ung pige om forholdet til sin sagsbehandler, som er kompliceret.

- Du skal ringe til kommunen hver dag og sige: 'Jeg skal have en ny sagsbehandler i dag. Det er ikke okay det, de har gang i'.

Det er tydeligt, at Tessa er meget mere end "bare" en hitmager og en dygtig rapper.

- Det er min største motivation at stå op for alle dem, som tror, de ikke er smukke. Som tror, de ikke er noget værd. Som tror, at folk bare må behandle dem som lort.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også