https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/familie/2012/10/1243-susanne-bier-moedre-er-raedselsfulde/1243-bier-moedre-copy.jpg
Underholdning

Susanne Bier: Mødre kan være rædselsfulde

26. oktober 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: Tom Lindboe
Filminstruktøren langer ud efter de kvinder, der kritiserer de arbejdende mødre

Kravene til unge kvinder er i dag tårnhøje. Uddannelse, mand, børn og karriere kan gøre hverdagen ret stresset, og når kvinderne både skal efterleve indre og ydre krav, kan det give stress.

Susanne Bier, der optræder i et stort interview i FEMINA, peger især på, at de mødre, der dyrker moderskabet som det eneste eksisterende i verden, gør det svært for andre unge kvinder.

-Og ved du, hvad de er? De er rædselsfulde over for andre kvinder. Kvinder er fulde af dårlige undskyldninger, og de er også helt vildt smålige over for hinanden. Der ligger en form for selvretfærdig bekræftelse af, at man har taget det rigtige valg, når man har opgivet alt for familien og går hjemme. Det er en polarisering, som gør, at de kvinder bliver endnu mere fordomsfulde over for dem, der arbejder. Så det er svært for de unge kvinder. Men at fjerne det sæt af forventninger er også vildt svært, siger Susanne Bier.

Se Susanne Biers og andre kendte stjerners fantastiske Oscar-kjoler

Brugte rigtig mange penge på børnepasning
Susanne Bier valgte selv at bruge mange penge på børnepasning og husligt arbejde, så hun kunne få sin hverdag til at gå op.

- De første 10 år brugte jeg nærmest alle mine indtægter på børnepasning, fordi jeg ville have lov til at lave det, jeg ville. Men jeg kunne kun gøre det, hvis jeg vidste, at der var orden på hjemmefronten frem for at halse rundt med dårlig samvittighed og hele tiden føle, jeg sad på nåle, fordi jeg skulle nå vuggestuen. Jeg tænkte: Jeg må have et system, der virker. Det er nødvendigt for mig, at de bliver hentet. Det er nødvendigt for mig, at der bliver lavet mad, forklarer Susanne Bier om ikke at være den mor, der oftest besøgte børnehaven.

Hun peger på, det er vigtigste at se på, hvad der fungerer for en selv - og ikke hvad alle mulige andre synes om ens tilgang til livet.

- Det eneste rigtige er det, der fungerer for det enkelte menneske. At skulle påtage sig andres normer er i hvert fald giftigt, slår hun fast.

Læs også