https://imgix.femina.dk/media/article/1513-mia-jexen.jpg
Underholdning

Skuespilleren Mia Jexen: Succes på trods af alvorlig sygdom

15. april 2015
af Charlotte Hallbæck
Mia Jexen er netop nu aktuel i den internationale TV-serie ’Fortitude’, der bliver vist på TV2. Og med en diagnose på en kronisk mavesygdom har vejen til toppen været hård og smertefuld, men modstanden har gjort Mia Jexen stærkere end nogensinde før

Du kender sikkert bedst Mia Jexen fra TV-serien 2900 Happiness, hvor hun blev landskendt som den søde Freja. Men for tiden kan du se hende i den stjernespækkede krimi-serie ’Fortitude’ på TV2, hvor hun spiller kriminalassistenten Ingrid i den lille arktiske mineby Fortitude.

Det er nu otte år siden, at hun havde sit gennembrud i 2900 Happiness, og det har på flere planer været nogle voldsomme og livsomvæltende år for Mia Jexen. Det fortæller hun i et interview med FEMINA i denne uge.

-Jeg har haft ondt i maven hele livet uden at vide, hvad det var. I mange år fik jeg at vide, at det var psykisk, at jeg var for følsom, havde en sart mave, så jeg troede, at det var min egen skyld. Og jeg havde en rigtig dum læge, som blev irriteret på mig over, at jeg var syg hele tiden, så han klandrede mig nærmest for at være hypokonder, siger Mia Jexen.

Michelle Hviid tog kampen op, da hun blev ramt af en tumor i hjernen

Røg på hospitalet

Under de sidste to sæsoner af TV-serien blev hun så syg, at hun lå i sin garderobe mellem optagelserne og skulle tage sig sammen mellem hver optagelse, fordi hun havde så mange smerter. Til sidst røg hun på hospitalet. Og fik diagnosen colitis ulcerosa – på dansk: Blødende tyktarmsbetændelse.

- Det var en stor befrielse for mig at finde ud af, at jeg var syg, for i mange år havde jeg jo fået at vide, at det var psykisk. ’’Du er simpelthen for opmærksom på din krop!’’ sagde min læge. Og man er jo autoritetstro. Hvor tit har jeg ikke siddet og skrevet en masse ned, som jeg ville sige, når jeg kom op til ham, men jeg fik aldrig sagt halvdelen, fordi jeg blev tromlet ned. Problemet med en tarmsygdom er, at når du er syg i tarmene, er du syg over det hele, fordi det går udover hele dit immunforsvar. Så der skal ingenting til, før man får alle andre sygdomme.

”Jeg var jo opskriften på en krop, der ikke kunne blive syg”, siger Charlotte Bircow. Hun fortæller om at få konstateret brystkræft

Derfor blev hun nærmest euforisk glad, da hun endelig fik diagnosen.

- Jeg kan slet ikke beskrive, hvor lykkelig jeg var over, at der rent faktisk var en grund til, at jeg havde det sådan, og at det ikke var mig, der var så sårbar og følsom og skrøbelig, som folk troede. Gu var jeg ej! Jeg var jo stærk, faktisk. Jeg lever jo med det her oven i alt det andet, jeg går og laver, siger Mia Jexen.

Og, ja det kræver sin kvinde, for den autoimmune sygdom er en alvorlig sag, der kan ende med akut stomi, hvis ikke den bliver behandlet. Så Mia Jexen røg på medicin og fik det bedre.

Læs, hvordan det var for vejrværten Anja Fonseca at stå frem offentligt med sin bulimi

- Men da den første glæde havde lagt sig, gik det langsomt op for mig, hvad det var for en diagnose, jeg skulle leve med resten af livet. Den er kronisk. Den går aldrig væk. Og jeg havde det stadigt ikke helt godt. Jeg har endnu aldrig været på et stadie, hvor jeg har følt mig rigtig rask, fortæller Mia Jexen til FEMINA.

I dag har hun droppet medicinen og holder sygdommen nede med blandt andet zoneterapi, akupunktur, yoga og rigtig kost.

Læs også