https://imgix.femina.dk/media/eaad3c5bedd74db498bcfa5a61b71cb6.jpg
Underholdning

Sanne Salomonsen

28. september 2011
af Tine Bendixen •
Foto: Elona Sjögren
Sanne Salomonsen tænker tilbage på sine mest skelsættende livsøjeblikke. Tag med.

Hun behøver næppe nærmere præsentation, Sanne Salomonsen. For vis os lige den dansker, der ikke kender "hele Danmarks rockmama". Lige om lidt er 55-årige Sanne aktuel med albummet "Tiden brænder".

1968 - MUSIK
Til en ungdomsfest i Holte møder Sanne Salomonsen navnesøsteren Sanne Brüel, og de to kommer til at spille sammen i bandet Curled Edges. Og da Sanne Salomonsen i 1970 får rollen som Sheila i musicalen "Hair", er der ingen vej tilbage. Og det har der ikke været siden.

- Musik var det eneste, der var i mig. Jeg ER musik. Jeg var kun seks-syv år, da jeg tog transistorradioen med i seng om aftenen og lagde mig med hovedet på den. Da jeg var 11 år, lærte jeg mig selv at spille klaver og kom med i et rockorkester, som øvede i skolens cykelkælder. Resten er som bekendt musikhistorie.

- Den største udfordring undervejs?

- At jeg meget længe blev opfattet som "sexet pige". Det var en pestilens, for jeg ville have, at folk tænkte på mig som sangerinde. Jeg har ALDRIG kastet mig i grams, men jeg kunne mærke kvindernes blikke på mig dengang: Er hun nu dér igen, hende den lille ... Jeg har garanteret også været a pain in the ass, for jeg havde min særlige energi og insisterede på at være, som jeg var ... interesserede mig ikke for verdenssituationen, ville bare lave musik. Men det pinte mig at blive opfattet sådan, og jeg glædede mig virkelig til, at jeg ikke ville kunne kaldes sexsymbol længere. Hvilket vel skete, da jeg var omkring de 30.

1988 - KÆRLIGHEDEN
Da Sanne Salomonsen lå på hospitalet og skulle føde sin søn Victor Ray, udviklede fødslen sig til "en fest". Makeupartisten Erik Schiødt, en af Sannes "ældste og bedste venner", var med hele vejen ligesom hendes daværende mand den svenske musiker Mats Ronander.

- Mats og Erik spillede backgammon. En gang imellem gik de hen og tog lidt lattergas og fik grineflip.

Efter et par timer ankom vennerne John Overgaard og Marianne Felsenburg - fra fest, iført festskrud.

- Det var helt naturligt, hyggeligt og trygt, at vennerne var der ... de havde gået og været gravide sammen med mig. Og de så mig, om jeg så må sige, forfra ... Mats var nede i den anden ende, han skulle se sit barn komme til verden. Han græd, da han klippede navlestrengen, og det hele var så smukt. Jeg lå dér sammen med Mats og var fuldstændig lykkelig: Jeg havde fået en søn, og han var gudesmuk. Da han var lagt over i sin plexiglasvugge, sagde jeg: "Jeg må have en smøg, det her er det hårdeste stykke arbejde, jeg nogensinde har præsteret." Så fik jeg lov til at ryge mig en smøg i et rum ved siden af.

2011 - NYT ALBUM
Sommeren er syndflodsregnet væk, og Sanne har spillet masser af koncerter. Efteråret er sat ind, og nu er hun klar med albummet "Tiden brænder".

- For vi lever ganske enkelt i en tid, der brænder. Det er overalt. Klimaet. Verden, der står i flammer. Det er skræmmende - konsekvenserne af vores handlinger rammer os nu. Og politikerne har ikke fattet det. Alle deres beslutninger handler om at fastholde deres egen magt. Men ALLE beslutninger skal være kærlige og tages med tanke på fremtiden.

- Hvis et menneske er summen af sine erfaringer, hvad er summen af Sanne så?

- Jeg er blevet det menneske, som det var meningen, jeg skulle blive. Jeg er en klog og stærk kvinde. Er ikke konfliktsky, tør være ærlig og sige nej. Jeg insisterer på at få lov til at være den, jeg er. For man bliver altid udsat for folk, som gerne vil påvirke én til at være den, DE synes, man skal være. Nej! Jeg er den eneste, der kender min sande identitet. Det fede ved at blive voksen har været at mærke, at selve LIVET er interessant. At det, der foregår i VERDEN er interessant.

Peter A.G.: Jeg er okay, som jeg er

Henning Daverne: Kvinder er som pandabjørne i løbetid

3 kendte mænd om den "lille" forskel

Læs også