Aura Dione
Underholdning

Sangerinden Aura: "Der er mange mennesker, der har spundet guld på mig"

22. oktober 2019
.Tirsdag, 22. oktober 2019 - 6:35 - af Susse Wassmann, makeup: Johanne Danshøj, foto: Carsten Seidel. Aura er fotograferet på Sallie’s Restaurant og Snack Bar og Wittrup Motel i Albertslund
Allerede da hun var seks-syv år, forstod Aura Dione, hvad hendes livscyklus ville gå ud på, og vidste, at hun ikke ville komme til at leve en normal tilværelse. Sangene til hendes første album startede hun med at skrive, da hun var 11 år – siden har hun været på en mission, der både har bragt hende helt op til stjernerne, knækket hende og helet hende.
Hun ringer, et kvarter efter hun skulle have været her, og undskylder meget, at jeg må vente på hende, men hun har det vildeste jetlag og har ikke sovet hele natten, fordi hun skulle være der for en ulykkelig veninde. Så snart hun ankommer, kan jeg mærke, at Aura Dione ikke tilhører kategorien ’almindelige mennesker’. Der er noget ekstraordinært over hende – en intensitet og et nærvær, der virker dragende og gør en nysgerrig. Selv katten viger ikke fra hende. – Jeg vil hellere tale om mine 20’ere. Det var dem, der formede mig mest, siger Aura Dione, da jeg beder hende om at fortælle om sin barndom med hippie-forældrene, der sejlede rundt med hende på verdenshavene.
Det gør vi så. Men først en kort tur gennem barndommen. Det er en vild historie om et lille menneske på seks-syv år, der får en fornemmelse, en sansning indeni om, at hun har en gave, hun skal give videre. Og dermed et ansvar. Et menneske, der skriver sin første sang som otteårig og sangene til sin første plade som 11-årig. Et menneske, der som 17-årig rejser ud i verden på sin mission, bor på gaden, i skyskrabere, blandt aboriginals, i luksusvillaer og i Nepals klostre. Spiser dårlige pizzaer i et studie i Nordvest-kvarteret og lever det vilde jetset-liv i Los Angeles. Og som helt bogstaveligt troede, at hun ville dø, da hendes første album udkom, fordi hun aldrig havde tænkt længere end det. Vi starter et sted. Med Aura Diones nye sange, som er skrevet midt i den helingsproces, hun har været igennem de sidste par år efter at være gået helt i stykker. Dels over en kærestesorg, dels over to et halvt års bitter strid med ekskæresten, Skype-milliardæren Janus Friis, som skulle være endt i en række retssager, men i stedet endte med et forlig, som betød, at de sange, Aura havde arbejdet på i to år, ikke kunne blive udgivet. LÆS OGSÅ: Kathrine Engberg om sin ægteskabeskrise med Timm Vladimir: "Efteråret for 3 år siden var det værste i mit liv"

MAN KAN GÅ I STYKKER FLERE GANGE

– Mine nye sange er både en dagbogsbeskrivelse af, hvad der skete i det her brud, og samtidig en visdom, der trådte ind i mit liv, da det går op for mig, at der sker en helingsproces helt naturligt, når man er menneske. Hvis man giver sig tid. Man kan gå i stykker flere gange gennem et helt liv, gå i stykker og blive hel. Og sangen ’Sunshine’ handler om at finde sig selv i den proces. Om at vågne op til en ny bevidsthed og tænke: ’Wauw, det bliver godt igen. Min krop er fantastisk!’ Den vil bare leve. Du mener, at helingen sker automatisk? – Selvfølgelig skal man turde kigge ind i sig selv og være med de følelser, der er. Det er noget af det sværeste, og det kræver ro, mod og indsigt. Hvis man kan det, tror jeg, at kroppen heler sig selv. Jeg fik fire piercinger i ørerne, mens jeg gik igennem det her brud, og jeg kunne mærke, at samtidig med at mine ører helede – som jo er en fysisk ting – helede mine følelser også. På mange områder er jeg et meget mindful og bevidst menneske, så jeg ved, at man ikke bare kan springe over, hvor gærdet er lavest. Man skal igennem tingene. Gør det hårde processer mindre smertefulde at gøre det på den måde? – Nej, men jeg går heller ikke ind til livet med en forventning om, at ting ikke er smertefulde. Jeg lever meget i nuet og forholder mig til det, jeg mærker og oplever, uden at identificere mig med det. Det lyder meget buddhistisk? – Jeg har også boet i kloster i Nepal og ville på et tidspunkt gerne være nonne. Og så har jeg haft virusbåret meningitis syv gange, så jeg har været nødt til at forholde mig til min hjerne på en anden måde. Jeg har skullet regenerere så mange gange. Syv gange?! – Ja, jeg ved ikke, hvorfor jeg er ramt af det – det er en del af min rejse, som jeg har været nødt til at deale med. Blandet med, at jeg har haft et ret vildt liv, hvor jeg har bevæget mig på nogle yderkanter, som har givet mig en kæmpe indsigt.

BERØMMELSEN OG ENSOMHEDEN

Aura Dione var først i 20’erne, da hendes første album, ’Columbine’, udkom og røg øverst på hitlisterne i Europa. Pludselig ligger hun i fast rutefart på de europæiske landeveje, kører 10 timer for at varme op i 20 minutter til et amerikansk band, hvorefter hun kører 10 timer hjem igen. Hun er på tv-shows med Lads Gaga, Alicia Keys og andre berømtheder, men bag al glamouren sidder hun selv og limer alle rhinstenene på sit outfit og er faktisk ret ensom. – Jeg spillede nok 150 jobs om året, stod bare op og gik på et fly hver morgen, og kan ikke rigtig huske noget fra den tid. Det var som at stige op på en hest i fuld galop og bare prøve at holde fast. Hvordan havde du det i den periode? – Det var der slet ikke tid til at tænke på. Det var en fantastisk tid, men der var også en masse pres for at skulle skabe den samme succes igen. Folk – læs: mænd – havde vanvittige idéer med mig. Jeg skulle selv manøvrere rundt i det hele alt for tidligt og havde ikke rigtig nogen, der forstod mig eller beskyttede mig. Jeg havde nogle søde kærester, men de kunne slet ikke finde ud af at være i det, det var for stor en mundfuld. Det var derfor, jeg endte med at finde nogen, der selv havde store drømme – så kunne vi mødes der, og der var ikke nogen konkurrence, når vi sad og skulle betale regningen. Tre år senere kommer album nummer to med monsterhittet ’Geronimo’ og cementerer den status, Aura har brug for, så hun kan komme videre med sin mission. I 2011 flytter hun til Los Angeles sammen med kæresten Janus Friis og indleder et vildt jetset-liv. – Det var en vidunderlig tid, hvor alt var muligt. L.A. er et vildt sted at bo, der er så mange energier, så meget desperation og så mange drømme og visioner, og jeg mødte alle mine helte og kravlede op i hierarkiet, så jeg ikke behøvede at sidde og spise dårlig pizza i et studie i Nordvest-kvarteret. Det var rart at kunne læne sig lidt tilbage, komme ud af studiet efter 10 timer og stadig få frisk luft, se mennesker, kigge på palmerne.
https://imgix.femina.dk/aura3.jpg

RIGDOM PÅ DEN NØGNE MÅDE

På grund af forliget med Janus Friis kan Aura Dione ikke tale om den del af hendes liv i dag, men hun kan godt fortælle, at hun har kæmpet hårdt for sin musik igennem årene. – Der er mange mennesker, der har spundet guld på mig og forsøgt at få deres pensionsopsparing via mig. Jeg har skullet stå på mål for så mange ting i min branche meget tidligt, samtidig med at jeg har skullet beholde min integritet som menneske. Fordi jeg tror på, at når vi lukker vores øjne og ikke er her mere, så er dén det vigtigste. – Vi må gerne miste os selv på vejen og lave fejl, men vi er også nødt til at tilgive os selv og få os selv helt med igen. Det gør jeg meget ud af – jeg er meget stædig i at være autentisk. Ligegyldigt hvor mange der har prøvet at hægte sig på og fjerne mig fra min vej. Jeg har været ekstremt feteret, jeg har været smuk og haft noget femme fatale-energi, som har været vildt svær at manøvrere i, når man samtidig er meget kærlig og åbensindet. Jeg kommer fra en færøsk kultur, hvor man er meget venlig, og indimellem har folk ikke kunnet forstå, at jeg ikke har villet andet end det. Men jeg vil ikke gå på kompromis og blive hård eller en skygge af mig selv. Jeg vil hellere stå med hjertet allerlængst ude og blive ved med at gøre det, jeg gør. Jeg vil være i berøring med livet. Være flydende, bøjelig, sanselig, siger Aura og fortæller i samme åndedrag, at hun lige har brugt tre timer på at køre rundt med en Uber-chauffør, selv om turen egentlig kun varede 20 minutter. – Men han var så fascinerende at tale med, så vi blev bare ved med at køre. Jeg elsker mennesker. Jeg elsker de umiddelbare møder, at få folks livshistorier. Er du god til at være i nuet? – Jeg er bare sådan her. Men jeg må være god til det, for jeg oplever så tit, at der sker magiske ting omkring mig. Fordi jeg er i essensen af min væren og ikke bruger mine tanker til at styre noget, siger Aura, som efter sin hjemkomst fra USA har været i Nepal flere gange. – Det var den diametrale modsætning til det liv, jeg kom fra, og jeg tror, at for at skabe balance i dit liv skal du bevæge dig til den anden del af vægtskålen også. Så efter at have levet der her meget ekstreme liv, meget vestligt og materialistisk, havde jeg et enormt behov for at favne og forstå det hele. Der skulle ikke være nogen steder, jeg ikke kunne bevæge mig. Når du lever i en kategori af at være unik og berømt, er du nødt til at tage et aktivt intelligent valg om ikke at miste jordforbindelsen og evnen til at kunne relatere til hverdagen. Jeg havde brug for noget substans og rigdom, men på den nøgne måde, så jeg kunne forstå alle frekvenserne og få hele livet med. Og så var der en heftig debat i medierne her i Danmark om retssagerne, så jeg gik igennem en kæmpe proces, hvor jeg skulle genfinde mig selv efter rigtig mange år i showbizz og de kærlighedsrelationer, jeg havde været i. Det var en renselse og en måde at blive et endnu mere bevidst menneske. LÆS OGSÅ: Thomas Buttenschøn: ”Jeg tænker på døden hver eneste dag”

JEG VAR KNÆKKET OG ULYKKELIG

Hvad oplevede du i Nepal? – At stilhed kan larme mere end noget andet. Og et folkefærd, som var så fattigt, men ikke ofre i deres eget liv. Selv når de VAR ofre. Det var enormt spændende. Især fordi jeg har mødt så mange mennesker, der har det modsatte problem: at have en masse, men alligevel være ofre i deres eget liv. At være et offer er en tilstand, man er nødt til at finde en vej ud af for at komme videre. Har du følt dig som et offer? – Jeg HAR været et offer. For min naivitet og for mennesker, som havde andre agendaer og ikke var det, de udgav sig for. Jeg har haft MeToo-situationer. Alt det har jeg skullet finde plads til, før jeg kunne fortsætte. Jeg var knækket og ulykkelig, men på en måde identificerede jeg mig ikke med det. Jeg oplever så mange ting, men jeg ser det hele meget oppefra og udefra – selv når jeg er midt i noget, har jeg en humoristisk tilgang til det. Det gør, at folk godt kan synes, jeg er lidt tør, fordi jeg bliver meget pragmatisk, når de her ting opstår. Gør du noget aktivt for at bibeholde den ro, du har fundet? – Jeg lever et ret asketisk liv, selv om jeg også lever et vildt liv. Forstået på den måde, at jeg kaster mig ud i ting og tager nogle vilde ture, men jeg lever også meget sundt. Jeg drikker stort set ikke, og jeg passer på min krop, fordi jeg ved, hvor vild en side jeg har, og hvor stærk jeg skal være, hvis jeg vil leve det her liv. Og det vil jeg. Så du er ved at være helet? – Ja, det synes jeg, jeg er. Aura Dione, sanger og sangskriver, 34 år. Moren er fransk/færøsk, faren dansk/spansk. Vokset op på Bornholm, debuterede i 2008 med albummet ’Columbine’ og blev senere kendt i hele Europa med hits som ’I will love you Monday’ og ’Geronimo’. Har dannet par med bl.a. Skype-milliardæren Janus Friis og produceren Thomas Troelsen. Bor i dag alene i København.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også