rune klan
Underholdning

Rune Klan er 40 år og barnløs: ”Man er ikke et rigtigt menneske uden børn?”

2. februar 2017
af Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
Foto: Carsten Seidel
Rune Klan: På scenen får Rune Klans barnlige væsen lov at udtrykke sig, men privat har han selv endnu ikke nogen børn. Det er noget, der får andre mennesker til at undre sig.

Samtale nr. ét: Har du børn?

– Nej.

Nåh, hvordan kan det være?

Samtale nr. to: Har du børn?

– Ja, jeg har to.

Nåh, hvordan kan det være?

Nej vel? Den sidste spiller bare ikke. Men Rune Klan kunne egentlig godt tænke sig indimellem at vende det klassiske spørgsmål om, han har fået tusind gange.

– Ligesom Claire i ”House of Cards”, da en anden kvinde spørger hende, om hun har fortrudt, at hun aldrig har fået børn: ”Har du nogensinde fortrudt, at du HAR fået børn?”, spørger Claire tilbage. Jeg oplever så tit, at folk spørger mig, hvorfor jeg ikke har fået børn – jeg er jo fyldt 40! Men det er bare blevet sådan. Så havde jeg en kæreste, hvor det ikke blev, så fik jeg en ny, som jeg blev gift med, og der er ikke sket noget endnu. Det er jo ikke noget, jeg kan styre.

Du har været sammen med din kone, Christel, i syv år, synes du ærligt talt ikke snart, det er på tide?

– Hehe ... det ved jeg ikke. Synes du? Christel er jo akrobat og kun 33, så hun skal lige nå at bruge sin krop og karriere lidt mere – det går skidegodt for hende, og hun knokler! Det gør jeg også. Så det dér med fremtid og børn – det skal nok komme. Vi har bare virkelig begge to lyst til at arbejde igennem og gå efter alt det, vi godt kan lide.

Så I har ikke taget en beslutning om ikke at få børn?

– Nej, vi har ingen døre lukket. Hvis det sker, så sker det. Men jeg har nu i fire år befundet mig i en alder, hvor det åbenbart forventes af mig, at jeg skal have børn. ALLE mine venner har børn. Min bedste vens søn er 17 år! Det er ham, jeg spejler mig allermest i, men så har han bare et bagland, som er helt, helt anderledes end mit.

LÆS OGSÅ: Ligesom Rune Klan lever Mille Dinesen et liv, uden for normen: Folk tror, der er noget i vejen, fordi jeg ikke bor sammen med min kæreste

Hvad er den store forskel på jer?

Rune Klan overvejer et stykke tid.

– Synes du ikke, han er lidt mere voksen end mig?

Næh, synes du?

– Ja, det tror jeg, jeg synes. Vi er lidt sådan en generation, der prøver at holde fast i vores ungdom, ikke? Det er fedt at sige: Hey, jeg er 40 år og jeg er sgu stadig en drengerøv! Ha! Jeg er så IKKE en drengerøv. Mit liv er trylleri og sjov, og hele mit barnlige væsen får lov at udtrykke sig på scenen, men derhjemme er jeg meget, meget voksen.

Jeg slår mig selv lidt oveni hovedet, det gør jeg

Vi vender tilbage til det dér med at være voksen, først en forklaring på denne bramfri indledning på vores samtale, som finder sted i Rune Klans virkelig barnlige univers et sted på Amager. Det er her, han giver sig selv lov til at ”spasse ud”, som han siger.

– Prøv lige at SE, hvad jeg laver, siger Rune Klan og laver en fejende armbevægelse ud over det store lokale, hvor et lille interimistisk kontor står midt i det hele og råber til alt tryllegrejet, der fylder det meste af rummet.

– Det her ser jo ikke rigtigt ud. Det ligner kulissen til et børneprogram! Men det er det eneste, jeg kan finde ud af. Og jeg elsker det!

Det er også her, Rune Klan har udtænkt sit næste show, ”Barnløs hvor han vil prikke til vores indstilling til, hvornår ”man” skal have børn, og hvor længe man kan trække den, før man får blikket. Og spørgsmålet. For man SKAL da have børn, ikke? Ellers er man ikke et rigtigt menneske. Eller hvad?

– At være 40 år og barnløs i Danmark er bare ikke noget, man er. Vi har meget med forventninger, jeg har dem også til mig selv og kan godt få dårlig samvittighed, hvis jeg ikke indfrier dem. Det er derfor, jeg står op klokken otte hver morgen – gerne lidt før – også når jeg ikke skal op. Det er jo helt åndssvagt, men jeg er meget drevet af samvittighed. Alle de andre står jo tidligt op – alle de voksne og ordentlige.

LÆS OGSÅ: Camille Jones fik barn alene: Det var ingen nem beslutning

Dem med børn?

– Ja. Og de siger til mig: ”For helvede, Rune, nyd det nu!”. De er jo sindssygt misundelige. Så det er mit eget ... Jeg synes oprigtigt, det er lidt sjuft-agtigt at sove længe. Det kan jeg sgu ikke være bekendt. Og jo, jeg slår mig selv lidt oven i hovedet, det gør jeg.

– Jeg har også fået den dér med, at man ikke er et rigtigt menneske, hvis man ikke har fået børn, eller: ”Jaja, du reagerer nok sådan, fordi du ingen børn har ...”. Det har sat sig fast, det har det da. Hvis man skal acceptere argumentet med, at det at få børn giver livet mening, skal man jo også mene, det er meningsløst, hvis man ikke har. Det synes jeg er farligt, siger Rune Klan.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også